Herkese merhaba. Bir sıkıntımla ilgili danışmak istedim de görüşlerinizi bildirir misiniz? Nadir rastlanan bir hastalıkla ilgili üniversite hastanesinde tedavi görüyorum. Orada doktora yapan bir diyetisyen hastalığımızla ilgili ilaç (besin takviyesi) tedavisi denemişti tezi için. Başarılı olmuştu ve ilacın tedaviye eklenebilmesi ve tezini tamamlayabilmek için daha çok veri lazım olduğu için 1-2 sene sonra tekrar çalışma yapması gerekti. Tek ilacı tedarik edip kullanabilen ben olduğum için benle devam etmişti çalışmaya. Bir süre sonra ilgi duymaya başladım ve giderek yoğunlaştı. Arkadaşım onun için yaptıklarımdan ve halime çok üzüldüğü için yazmamı istedi kabul etmeyince iddaa ortaya atıp oyun oynama konusunda ısrar etti salsın diye kabul ettim. Yenilince telefonumu eline aldı ve benim ağzımdan sizden hoşlanıyorum sakıncası yoksa bir kahve içebilir miyiz diye yazdı silmesini rica ettim görmeden silmedi ve telefonu da vermedi mesajı görene kadar. Hiç bir şey yazmadı. Psikiyatri servisinde depresyon ve bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı tedavi görüyordum. Randevum vardı gitmişken doktora bahsetmiştim belki ilaç verir de unuturum diye. Doktor ilaç vermedi ve profesyonelce yaklaşmış/davranmış dedi. Arkadaş kabalık yaptı filan diyordu hiç bir şey yazmadı insan olumsuz bir şey yazar en azından diye doktorun dediği kafama takıldı sizce ne demek istedi?
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Sağlık alanındayım.
Kabalık değil profesyonellik evet. Bana olsa ben de aynısını yapardım. Hasta ile herhangi bir duygusal yakınlık/bağ kuramazsınız. Hem etik değil hem de tedavi sürecinde iki tarafın da yaklaşımlarını olumsuz etkiler. Hastaların özel hayatımıza yönelik sorularını da yanıtsız bırakıyoruz benzer şekilde.
Profesyonellik olarak adlandırıyor olabilirsiniz elbette ama durumu açıklayabilirdi gidip de yakasına yapışacak halimiz yok durumu açıklamak yerine görüldü atmak ne kadar doğru bilmiyorum. Arkadaş görüldü attığını görünce telefonu verdi zaten bir şey demeden de sildim. Çalışması yarım kalmasın diye devam da ettim.
Durumu açıklayacak bir şey yok. Kim olsa aynısını yapar.
Herkes yapmaz. Herkes durumun etik olup olmadığını bilmeyebilir sonuçta. Kendisine bir faydası olmayan bir çalışma için iyi bir iş teklifini reddeden , aylarca (yaklaşık 1 sene) her hafta (ilk hafta haftaiçi hergün) gidip kan veren o süre zarfında da aylarca şehir dışından gidip gelip sırf çalışması aksamasın diye gidip kan veren , sırf çalışması daha hızlı sonuçlansın ve genişletebilsin diye yurtdışından onlarca ilaç getiren , sırf çalışması yüzünden 10 milyonlarca lira kazanabilme şansını hiçe sayan bir insana durumun etik olmadığını birkaç saniyesini ayırıp yazabilirdi arkadaşın dediği gibi etik davranmak isterken kaba davranmış olması daha mantıklı gelmeye başladı.
Sağlık alanında çalışıyorsa meslek etiği eğitimi almıştır. Durumun etik olup olmadığını bilmeme lüksü yok. Hastanın da sağlık hizmeti sunan kişiden böyle bir beklentiye girmeme yükümlülüğü var, duygusal bağ kuramazsınız.
Çalışmanın kendisine bir faydası olmadığına nasıl karar verdiniz? Ayrıca yapılan tüm çalışmalar öncelikle hayvan ve insan deneyleri için etik kuruldan geçiyor. Çalışmayı siz de kendi rızanızla kabul etmişsiniz, yapılacakları biliyordunuz bu bir lütuf değil ne yazık ki.
Etik davranmak isterken kaba davranmamış, yapılması gereken bu. Meslek etiği duygusal kurallara göre şekillenmiyor.
Ben zaten ilacı temin edebiliyorum. Çalışmanın amacı diğer hastalar alamadığı için devletin karşılaması için araştırma yapmaktı. Ben duygusal beklenti içine girmedim. Sevmeyebilir kimse kimseyi sevmek zorunda değil saygı duyarım. Ben sana karşı aynı şeyleri hissetmiyorum ve etik değil tarzı şeyler yazmasının neresi yanlış. Herkes sağlık çalışanı değil etik olup olmadığını bilmemesi gayet normal yani tatlı bir dille açıklayabilirdi , tersleyedebilirdi ne var bunda? Açıklasa mesleği mi yanacaktı emekleri çöpe mi gidecekti sonuçta duygularıma yine de karşılık vermemiş olacaktı.
Daha önemli ne amaç olabilir zaten yeterince ciddi bir çalışma.
Sevmek sevmemek meselesi değil bu şekilde yaklaşan kişiyle hiçbir temasa giremezsiniz, hastanın istismarı olur. Kendisiyle ilgili sorulan soruları da yanıtsız bırakması söylenir örneğin. Duygusal yaklaşmanıza gerek yok, herhangi bir yerde tanışmış iki insan değilsiniz çünkü aranızda sağlık çalışanı - hasta ilişkisi var ve korunmak durumunda. Olumlu ya da olumsuz cevap beklemeniz bile hala ilgili kişiden beklentiniz olduğunu gösteriyor.
Mesele sevip sevmemek değil elbette benim anlamadığım kabalık yapmış konusu doktorum mu haklıydı arkadaşım mı tutturmuşsunuz profesyonellik diye tamam profesyonellik yapmış bunu niye dile getirmiyor ben diyorum ki amacı doğru olabilir ama niyeti neydi onu merak ediyorum birkaç saniyesini ayırıp açıklama yapabilirdi amacı neydi terslememesi veya açıklama yapmamasındaki çalışmayı etkilemesin diye yapmışsa sonucu ne olursa olsun devam edecektim kaldı ki getirdiğim ilaçlar zaten çalışmaya başkasıyla devam etse de bitirebilecek miktarda idi kusura bakmayın da bu da kullanmak için yapmıştır demek olur zaten çekilmezdim yine de açıklama yapsaydı ben ondan ilgi beklemiyorum bekleseydim arkadaş ısrar ettiğinde ben yazardım sadece niyetini merak ettiğim için soruyorum benim en büyük hayallerimden birisi zaten parayı vurup yatırım yapıp gelen paranın büyük kısmı ile benim hastalığıma ve vb hastalığa sahip kişilerin beslenmesi için gerekli olan besinleri karşılayabilmekti
Dile getirmiyor işte kardeşim, etik kurallar gereği birlikte olmamız mümkün değil mi yazacaktı cevap olarak? Kimse yapmaz bunu.
Niyetini merak etmenize gerek yok çünkü hiçbir niyeti yok, sadece işini yapıyor.
Ha deyince başkasıyla devam edilmiyor çalışmaya insan deney düzeneği gibi değil. Hepsi birbirinden farklı. Kullanılma durumu da yok ortada.
İlacı verdikten sonra istersen başkasıyla devam edebilirim çalışmaya demişti demek ki edebileceği bir çalışma imiş etik kurallar gereği birlikte olamayız tarzı bir cevap beklemedim o tarz bir açıklama yanlış olurdu zaten ben de sana karşı bir şeyler hissediyorum ama çalışma yüzünden olmaz anlamı çıkabilirdi duygularıma karşılık da beklemedim bekleyecek olsam gider yüzüne söylerdim veya ben yazardım sonuçta dediğim gibi ben sağlık çalışanı değilim etik olup olmadığını bilmiyordum bilsem zaten doktorun neyi kastettiğini sormazdım ha diyince başkasıyla çalışmaya devam edilmiyor demişsin elinde zaten çalışması için yetip artacak kadar varken ve başkalarıyla tamamlayabilecek durumdaysa davranışları profesyonellik gereği , etik davranması gerektiği için tamam onu da anladık hadi kabalık da değil ona da EYVALLAH ama bir insan bir şey söylediğinde dinlememek/görmemezlikten gelmek saygısızlıktır ben ondan sonuçta şiir yazmasını beklemedim
Hala bir saygısızlık olmadığını kabul edemediniz :)
Sizin de sağlık hizmeti aldığınız birine o şekilde yaklaşmamanız gerekirdi zaten. Kaldı ki öyle bir iletişim durumunda sizi devretmesi gerekir.
Siz sağlık çalışanı olduğunuz için o perspektiften bakıp ona göre yorum yapıyorsunuz bir durumu gerçekten doğru değerlendirebilmek için farklı perspektiflerden bakıp artıları eksileri bir araya koyup hangisi daha ağır basıyor diye bakmak gerekir. Devretmesini gerektirecek bir şey olduğunu sanmıyorum zaten dediğim gibi diyetisyendi hiç bir diyet listesi vs hazırlamadı ben yine istediğimi yiyip içip listesini tutuyordum , kan veriyordum bir de o gün içtiğim ilaçların listesini atıyordum. Yani bir hizmet almadım ondan hiç sadece yardımcı olmaya çalışıyordum. Ben mesafemi hep korudum zaten belki o yüzden devretmedi ya da kendi çalışması olduğu için başkasına devretmek istemedi ha derseniz niye senle çalışmayı sonlandırıp başkasıyla devam etmedi bilmiyorum.
Tamam saygısızlık da olmasın bir de sağlık çalışanı gözü dışında bir gözle bakıp değerlendirin durumu izah etmesi mesleğine ve çalışmasına zarar vermeyecekse niye ufak da olsa bir açıklama yapmadı etik olmadığı için uzak durmuş olabilir ama karşısındaki durumun etik olup olmadığını bilmeyebilir ona uygun bir açıklama yapabilirdi.
Sağlık çalışanı olmak değil sadece. Örneğin eve çağırdığınız polise de bu yaklaşımda bulunmamak gerekir ya da eğitim aldığınız bir konudaki eğitmene.
Tamam onu anladık defalarca da yazdım hep mesafemi korudum zaten yakınlaşmaya çalışmadım hiç ben niye öyle davrandığını çözmeye çalışıyorum. Sevdiğimi inkar etmiyorum benim tercihim değildi onu sevmek ama mesafemi korudum yakınlaşmaya çalışmadım Sonuçta
Anlat dinliyorum