tms tedavisi kaç yaş için uygundur?
Tms faydaları nelerdir?
tms tedavisi kaç yaş için uygundur?
Tms faydaları nelerdir?
Chatgpt’ye sordum ve şöyle dedi;
TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) tedavisi, beyin aktivitesini değiştirmek için manyetik alanlar kullanan non-invaziv (cerrahi gerektirmeyen) bir tedavi yöntemidir. Genellikle depresyon, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Nasıl Çalışır?
TMS cihazı, kafa derisine yerleştirilen bir bobin aracılığıyla manyetik darbeler göndererek beynin belirli bölgelerini uyarır. Bu manyetik dalgalar, beyin hücrelerinin (nöronların) aktivitesini artırabilir veya düzenleyebilir. Özellikle depresyon tedavisinde, duygu durumunu düzenleyen prefrontal korteks hedeflenir.
Avantajları:
• İlaç tedavisine dirençli depresyonda etkili olabilir.
• Genel anestezi gerektirmez, bilinç açık olur.
• Hafif yan etkileri vardır (baş ağrısı, kafa derisinde hafif rahatsızlık vb.).
Kimler İçin Uygundur?
TMS, özellikle antidepresan ilaçlar ve psikoterapiye yanıt vermeyen kişiler için önerilir. Ancak epilepsi, metal implantlar veya ciddi nörolojik hastalıkları olan bireylerde dikkatli kullanılmalıdır.
Eğer TMS tedavisiyle ilgileniyorsanız, bir psikiyatrist veya nörolog ile görüşerek uygun olup olmadığınızı değerlendirebilirsiniz.
TMS tedavisi genellikle 18 yaş ve üzerindeki bireyler için önerilir. Bunun nedeni, çocuk ve ergenlerde beyin gelişiminin devam etmesi ve TMS’nin uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilimsel veri bulunmamasıdır.
Ancak bazı özel durumlarda, özellikle ilaç tedavisine dirençli majör depresyon veya obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi rahatsızlıklarda, 16-18 yaş arası ergenlerde doktor gözetiminde kullanılabilir. Daha küçük yaş gruplarında ise henüz standart bir tedavi olarak kabul edilmez ve genellikle araştırmalar kapsamında uygulanır.
Yaşlı bireylerde (65 yaş ve üzeri) de dikkatli olunmalıdır. TMS genellikle güvenli kabul edilse de, beyin plastisitesindeki değişiklikler nedeniyle bazı bireylerde yanıt oranı farklı olabilir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce detaylı bir nörolojik ve psikiyatrik değerlendirme yapılması önemlidir.
Gözlüklü çıkan yerler OKB yani obsesiz kompulsif bozuklu :)
Hastanın başına bir bone geçirilir. Belli ölçümler yapılarak, uyarıma tabi tutulacak beyin bölgeleri işaretlenir. Seanslar şeklinde uygulanır, her bir seans 15-30 dk sürer, haftada 5 gün, günde tek seans şeklinde toplamda 20 -30 seans uygulanır. Hasta uygulama sonrası günlük işlerine derhal dönüp devam edebilir.
Cevap
4Cevap
İstersem sana bi teknik öğretirim bununla da bu uyarıları evde yaparsin. Ben danisanlarimdan ihtiyacı olanlara ogretiyorum
Bildiğim bir tedavi değil 😅
Valla bende bilmiyorum
Kaç yaş için?
Googleye baktın mi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?