Tebrikler! Sigara bırakma kararı büyük bir adım ve oldukça cesur bir girişim. Sigara bağımlılığından kurtulmak, zihinsel ve fiziksel açıdan zorlu olabilir, ancak doğru yaklaşımla yönetilebilir. Kriz anları, sigara içme isteği ortaya çıktığında en zorlayıcı dönemlerdir. Bu dönemde kullanabileceğiniz bazı stratejiler şunlardır:
1. Kriz Anlarında Dikkatinizi Dağıtın
Sigara içme isteği geldiğinde, bu isteği engellemek için bir şeyler yapmak, dikkat dağıtıcı bir şeyle ilgilenmek oldukça etkilidir:
Yürüyüş yapın: 5-10 dakikalık kısa bir yürüyüş bile sigara isteğini hafifletebilir.
Su için: Su içmek, ağzınızı meşgul eder ve bedeninizi temizler.
Nefes egzersizleri: Derin nefes alıp vererek zihinsel olarak rahatlayabilir, sinir sisteminizi sakinleştirebilirsiniz.
Bir şeyler çiğneyin: Şekersiz sakız, çiğnenebilir bir şeyler (örneğin, havuç dilimleri) çiğnemek, sigara içme isteğini geçirebilir.
2. Kendinize Sağlıklı Bir Alternatif Bulun
Sigara içme isteği, genellikle stres, alışkanlık veya anlık rahatlama isteğinden kaynaklanır. Bunlara karşı sağlıklı alternatifler geliştirmek önemlidir:
Egzersiz yapın: Spor yapmak, hem zihinsel hem de fiziksel olarak rahatlamanızı sağlar.
Yoga ve meditasyon: Zihninizi sakinleştirmek ve stres seviyenizi azaltmak için faydalıdır.
Sanatsal aktiviteler: Resim yapma, yazı yazma, müzik dinleme gibi hobilerle ilgilenmek zihninizi meşgul eder.
3. Kendinizi Ödüllendirin
Sigara içmeme sürenizi takip edin ve her başarılı gün için kendinizi ödüllendirin. Küçük ödüller, kendinize duyduğunuz saygıyı artırabilir ve sigara içmekten uzak durmanıza yardımcı olabilir. Bu ödüller şunlar olabilir:
Yeni bir kitap almak.
Bir film izlemek.
Bir kahve içmek veya dışarıda bir tatlıya gitmek.
4. Duygusal Destek Alın
Sigara bırakma süreci yalnız başına zor olabilir. Yakınlarınızdan ya da arkadaşlarınızdan destek almak, bu süreci daha kolay hale getirebilir. Bir destek grubuna katılmak veya bir terapist ile görüşmek de size yardımcı olabilir.
5. Zihinsel Olarak Hazırlıklı Olun
Kriz anlarına hazırlıklı olmak, sigara içme isteğini yönetmek açısından önemlidir. Zihinsel olarak:
Sigara içmenin size zarar verdiğini hatırlayın: Sağlığınız, maliyet ve ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerini hatırlamak, kararlı olmanıza yardımcı olabilir.
Olumlu düşünün: Her sigara içme isteğini atlatmak, başarınızın bir işaretidir. Kendinize güvenin ve güçlü kalın.
6. Nicotine Replacement Therapy (NRT) Kullanmayı Düşünün
Sigara içme isteğini yönetmek için nikotin sakızları, bantlar veya spreyler gibi nikotin yerine geçen tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu tedaviler, vücudun nikotin isteğini azaltırken, sigara içme alışkanlığını da yavaşça kırmanıza yardımcı olabilir.
7. Unutmayın: Kriz Anları Geçicidir
Sigara içme isteği geçicidir. Genellikle 10-20 dakika içinde azalmaya başlar. Bu sürede dikkat dağıtıcı aktivitelerle kendinizi oyalayın ve isteğin geçmesini bekleyin. Kriz anlarının geçici olduğunu hatırlamak, size sabır kazandırabilir.
8. Kendi Gücünüze İnanın
Sigara bırakma süreci zaman alabilir ve inişli çıkışlı olabilir. Önemli olan, bu süreci yönetmeye devam etmeniz ve başaracağınıza inanmanız. Her gün bir adım daha atarak hedefinize yaklaşacaksınız.
Sigara içmeyi bırakmak kolay olmayabilir, ancak bu süreci geçirebilirsiniz. Zihinsel olarak güçlü kalmaya devam edin ve her gün bir adım daha atarak sigarasız bir hayatın tadını çıkarın!00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Sigara bırakma hattını arayarak durumunu belirt, onlar seni Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne yönlendirecek. Oraya gittiğinde de aynı bilgileri karşı tarafa söyledikten sonra sana ücretsiz sigara bırakma ilacı yazıyor. Ben kullandım, sigarayla birlikte kullanmamı istediler çünkü ilacın içindeki etki kendisini sigara içerken belli ediyor. Ben içerken kusma hissi verdi.
00 Yorumla
Ne kadar süredir içmediğimize bakmak yerine, şu ana kadar vücudumda neler oldu diye bakın internetten ve bir sonraki olacak olana motive edin kendinizi. Hedefe varmak gibi.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
31Cevap
Günaydın aklınla yönet. Yoksunluk krizleri olacak ama araştırır bakarız kendini motive edecek bir aktivite bulabilirsin.
12 Yorumla- Soran27 gü
Teşekkürler:)
Var ben. Bıraktım şükür. Umarım sende bırakırsın zor bir süreç olacak ama
15 Yorumla- Soran27 gü
Umarım. Ne kadar oldu sizin
- Soran27 gü
Tebrik ederim. şu krizler bugün baya yoruyor. basim da ağrıdı. İki hafta falan mı sürer
- Soran27 gü
Olur sevinirim açıkçası
- 25 gü
Kademeli azaltabilirsin daha rahat edersin. Bu işte istikrar ve beyin bitirmek önemli. Aile hekimim bir anda kesti ve bitti
00 Yorumla Sağlık & Diyet konusunda 1,3b cevap paylaştı. Bende bıraktım en zoru arkadaşların içerken senin boş boş beklemen dayan sıkıldıkça farklı bir şey yönel
00 Yorumla- 27 gü
Bu ülkede yaşayıp ta sigara içmemek elde değil. Kriz anında ise küfür eder rahatlarim beni kizdirana 😎
00 Yorumla - 25 gü
irade göster, başar. Tebrik ederim kararından ötürü
00 Yorumla Sağlık & Diyet konusunda 503 cevap paylaştı. Canın ne zaman sigara çekerse al eline meyve ye elma armut muz mandalina falan
00 YorumlaKakaolu kafeinli bayram şekerlerinden atın ağzınıza
08 Yorumla- Soran27 gü
Aaa onlardan alayım
- Soran27 gü
Teşekkür ederim
- Soran27 gü
Umarım ki ama gerçekten zormuş
- Soran27 gü
Siz kaç sene içtiniz ne zaman bıraktınız ve bu kriz ne zaman bitti
- 27 gü
Bi kalknyuru biseylerle ugraas sakiz at agzina
111 Yorumla- Soran27 gü
Tamam:)
- 27 gü
:)) basarilar sen yaoarsin bu işi :))
- Soran27 gü
Teşekkür ederim. Insalah :)
- 27 gü
Destekliyoruz seni
- Soran27 gü
Çok mersi
- 27 gü
Ricalar
- 27 gü
pişt içmiyon dimi bak:)
- Soran27 gü
Yok içmedim dün öğlen 2 de içtim ve hava çok soğuktu. Manyak mıyım şunun için soğuğa katlanıyorum dedim yani 1 saat öncesine kadar epey iyiydim ama simdi 1 saattir epey baskiliyor. Çenem ağrıdı sakız cignemekten. Olacak insalah gerçekten istemiyorum onu
- 27 gü
yaparsın ara ara kontrol edicem:)
- Soran27 gü
Bencede inanıyorum gibi
- 27 gü
:)
- Gizli Üye(30-35)27 gü
O iradeye sahip birine benzemiyorsun, yarına kalmaz kaldığın yerden devam😉
05 Yorumla- Soran27 gü
Niye ki :)
- Cevap sahibi27 gü
Tanımadığım için özel bir sebep belirtemiyorum. Profilin o Vibe verdi sadece
- Soran27 gü
Haklı olabilirsin bakalim :)
- Cevap sahibi26 gü
Haklı çıkmasa mıydım keşke😁
- Soran22 gü
Keşke
- 27 gü
aklina baska seyler getir aktivite bul kendine bol bol sakiz cigne
10 Yorumla - Gizli Üye(45 üstü)27 gü
Allah yardımcın olsun
11 Yorumla- Soran27 gü
Teşekkür ederim
- 22 gü
temiz hava almalı oyalanacak birşeyler bulmalısın
10 Yorumla - 20 gü
Bununla başa çıkamadığım için sigarayı bırakmaktan vaz geçtim
00 Yorumla - 27 gü
Yanında atıştırmaşık leblebi felan bulundur
06 Yorumla- Soran27 gü
Hiç de almadım bisey yanıma yarın alicam ama
- 27 gü
Muhakkak al oyalanacak birşeyler olsun , umarım istikrarlı şekilde devam edersin sigara içilen ortama girmemeye çalış
- Soran27 gü
Evet insalah bakalim :)
- 27 gü
Başaracaksın 👍
- Soran27 gü
Ne zamandır aklımdaydı biliyorsun. Umarım
- 27 gü
Biliyorum 👍
Başka bir şeyler tüketerek
00 YorumlaBıraktın mı? Ne durumdasın?
00 Yorumla- 26 gü
Nikotin bandı en iyi çözüm
00 Yorumla Sağlık & Diyet konusunda 1,4b cevap paylaştı. Çubuk kraker tarzı bir şey ye
00 Yorumla- 27 gü
Sakız çiğne
20 Yorumla - 27 gü
Başka meşguliyet bul kendine
10 Yorumla Şeker veya sakız çiğne
10 Yorumla- 27 gü
Çok zor ama yaparsın konuşalım
10 Yorumla Çekirdek olabilir
01 Yorumla- Soran27 gü
Şirkette:)
- 25 gü
Uyu geçer
00 Yorumla Naneli şeker ye
00 YorumlaOhoooo içsene zaten ciğer falan kalmadı sende
00 YorumlaSakın içme, hiç gereği yok
00 Yorumla- 26 gü
Sakız çiğnemelisin.
00 Yorumla - 26 gü
Yak la bı tane
00 Yorumla Sakız at ağzına
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)27 gü
Sevdiğin başka şeyleri tüket
08 Yorumla- Cevap sahibi27 gü
Biraktim
- Soran27 gü
Ne kadar oldu. beni ne gibi semptomlar bekliyor.
- Cevap sahibi27 gü
Dudakların sürekli bir şey arar sevdiğin şeyleri ye demem ondan
- Soran27 gü
Ne kadar sürecek bu krizler
- Cevap sahibi27 gü
1 2 hafta
- Soran27 gü
Tamam azmış az 😀
- Cevap sahibi27 gü
Yardımcı olurum sana
- Soran27 gü
Teşekkür ederim