12. Sınıfım ve ilk defa böyle bir şeyi duydum diskaluli olma durumunu ve suphelenmye başladım Neden süpheleniyorum : Halen parmakla sayıyorum Saatler ile aram iyi değil bana saat 22 dediklerinde anlamıyorum Marketlerde alışveriş yaparken zorlanıyorum direk fazla miktarda para veriyorum saymamak için 3 ve E ya da 2 ve Z veya 6ve 9 karıştırma durumları oluyor Sözel becerilerinde mükemmeldir tarih coğrafya Türkçe edebiyat hepsi çok iyidir Herhangi bir zeka sorunum yok şu an matematik psikolojimi çok bozuyor yks çalışamıyorum motivasyon düşürdüğü için Okullarda diskaluli bireyler için ayrı bir durum var mı ayrı bir sınav gibi
Diskalkuli, kişinin matematik becerisini ilgilendiren bir öğrenme güçlüğüdür. Diskalkuli belirtileri genellikle ilkokul sıralarında, diğer derslerinde herhangi bir sorun yokken matematikten zayıf almaya başlayan kişilerde görülür. Belirttiğiniz durumlar, diskalkuli belirtilerine benziyor. Ancak, bu belirtiler diskalkuli olduğunuz anlamına gelmez. Diskalkuli tanısı koymak için bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Okullarda diskalkuli bireyler için ayrıcalıklar bulunmaktadır. Örneğin, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere topluma yararlı kılacak tedbirler alınmaktadır. Ayrıca, diskalkuli durumundan muzdarip öğrencilere matematik öğretmek için tasarlanan çeşitli oyunlarla bu durumun üstesinden gelinebilir.
Ancak, bu konuda daha fazla bilgi almak ve durumunuzu değerlendirmek için bir uzmana başvurmanızı öneririm. Kendinize iyi bakın. 😊
Konuşma sırasında r harflerini düzgün söyleyebiliyor musun konuşmada sıkıntın var mı teşhis tanı konulduktan sonra sağlık kurulundan rapor alacaksın ve haftanın belli günlerinde birebir eğitim alacaksın disleksi hastaları toplu ortamda eğitim alırken zorlanıyor ve adapte olmakta güçlük çekiyorlar onun dışında ilaçlı bir tedavisi yok senin söylediğin disleksinin üç kolundan biri olan matematik öğrenme zorluğu ama teşhis konmadan belli olmaz en kısa zamanda psikyatri doktoruna görünmenizi tavsiye ederim erken teşhis bunda da çok önemli ileriki eğitim hayatın için hayati önem taşıyor
Kızım dokuz yaşında teşhis aşamasında her iki eliyle aynı anda yazı yazabiliyor okuma ve yazmasida çok iyi ama rakamlarla arası çok değil toplama yaparken alt alta yazmada sıkıntı var kafadan toplayabiliyor ama yazarken sıkıntı birde konuşma bozukluğu vardı o aldığı egitimle düzeldi az kaldı gidip görün istersen ama seninki dikkat dağınıklığı falanda olabilir eğer dediğin gibiysede kafana takma bir çok ünlü insan var bu hastalığa muzdarip mesela Albert Einstein 😉
Ben kafama takmayacagim ama bütün derslerim güzel Tek matematik kötü olduğu o dersten kalıp belge alamıyorum Buda benim motivasyonunu düşürüyor hicbirseye çalışmak istemiyorum
Dediğim gibi 3 yerine E yaziyorum ters tarafa bakıyorlar 2 yerine diğer tarafa bakan 2 yani Z ye benziyor çoğu zaman işlem hatası yaparım 14 yerine 16 bulmak gibi işlem hatalari
Anladım gitmende fayda var derim Ebru cündübeyoğlu kendi durumunu kırk yaşında öğrendi geç kalınmış bir durum yok ilk yazimda yazdım verilen etkinlikler ve eğitim ile iyi bir şekilde ilerleme şansın var vakit kaybetme sadece ki okuldan geri kalmayasın en azından durumun netlik kazanır rahatlarsın
Çocuk psikiyatri mi normal psikiyatri mi Normalinede gitsem olur mu Birde eğer teşhis koyarlarsa okulda ayrı sınav mi yapıyorlar benim için Bide teşhis aşaması çok mu uzun sürüyor 🤗
18 yaş ya da onbeş altı ve üzeri olması lazım sana ayrı sınav yapmazlar ama. konulari iyi anlamani sağlarlar birebir yüzyüze eğitim ve etkinlikler alıştırmalar çok faydasını görürsün önce bir on test gerekli görülürse bir test daha sonrasında teşhisi tanıdan sonra sağlık kurulundan bir rapor ve bağlı bulunduğun ram merkezinden bir rapor alarak sana en yakın eğitim veren yeri kendin seciyorskn mesela bizi servisle evden alıp tekrar servisle geri bırakıyorlar
Diskalkuli zeka sorunu değildir, matematikle alakalı bir durum sanırsam, bu yaşa gelene dek nasıl farkedilmemiş, ben ona şaşırıyorum, hiçbir öğretmenin anlamamış mı şayet öyleysen. Zeka sorunu çok başka bir şey, geç öğrenmek de zeka sorunu değildir, saatleri çoğu birey geç öğrenebiliyor, geç oturtabiliyor, parmakla hesap yapma kısmını da anlayabiliyorum lakin sayıları karıştırma durumun biraz soru işareti bıraktı bende de. Yahu anlayamıyorum, hiçbir öğretmen nasıl farketmez, ilkokul öğretmenleri nasıl anlamaz şayet böyle bir durumu yaşıyorsan.
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
İstanbul'da büyüdüm 40-50 kişilik sınıflarda öğretmen her öğrenciyle ilgilenemiyor haliyle fark edilmemiş olabilir ama en azından matematik notlarımın neden bu kadar düşük olduğunu düşünüp bir sorgulayabilirlerdi
Ben diskalkuli değilim, benim de matematik notlarım iyi değildi , diskalkuli olmayanlar da matematik de iyi olmayabiliyor. Diskalkuli olup olmadığını bir uzman tespit edebilir, şayet diskalkuliysen üniversite tercihlerini o yönde belirleyebilirsin, öncelikle bir uzmana görünmeni ve üniversite hususunda ne yapman gerektiği konusunda tavsiyeler almanı öneririm.
Olabilir. Basklari icin cok basit Matematik islemleri yapamiyorsan mesela 4+8 cikarmayi zorlaniyorsan. Bunlar gercekten diskalkuli isaretleri. Bu konu ile ilgili üniversitede ders görmüstüm. saydiklarin Aslinda gercekten diskalkuli isaretleri. Istersen arastirma yaptir. Doktorlar bunun icin Özel kontrol yapiyorlar.