Herkese Selamlar Arkadaşlar. Cevap verirseniz çok mutlu olurum.
Bir süredir mide ve bağırsak sorunları yaşıyorum genellikle psikolojik olduğu söyleniyor etrafımdakiler taraflıdan. İş yerinde stres var biraz bu arada baba olacağım onun heyecanı ve sterside var üzerimde sorunlarıma geleyim.
Bir süre önce nefes problemi yaşadım ve göğüs hastalıklarına gittim Bilgisayarlı tomografi çekildi nefes darlığımın ciğerlerle ilgili olmadığı söylendi. Midemde gaz olduğu belirtildi. sonrasında şikayetlerim arttı belki strese girmişimdir sonrasında yüksek ihtimalle kafama taktım. Belirtilerim daha sonra farklı şekilde gelişti. Mide ve Bağırsaklarda şişkinlik Göbeğimin tam sağında (iki üç santim kadar) hafif bir ağrı. Akşam yemeklerden sonra özellikle aşırı karın guruldaması var şu an bile var. Tuvalete çıkmamda sorun yok, sadece biraz yumuşak çıkıyor. ama o kadar dışkı nereden geliyor anlamıyorum. bazen sağ kaburgama doğru bir sızı şeklinde ağrı da oluyor. üşüttüğüm zaman rahatsızlığım daha da kötü oluyor. Karnımda ağrı sancı gibi durumlar oluşmadı şükür kabızlık ishal yok. Dışkıdan sonra bazen yanma hissi var. Mide bulantısı hafiften hissediyorum. Son olarak ta bazen ağzımda farklı bir koku hissediyorum çamaşır suyunu andırıyor gibi. Son olarakta bazen sağ yanım kaburgamın bitti yerde batma hissi oluşuyor ilgisi var mı bilmiyorum.
Bu şikayetlerle iki defa devlet hast. dahiliye iki defa gastro farklı hastanelere bir özel hastane ve Ank. şehir hastanesine gittim ayrıca tanıdık doktorlarla falan görüştüm konu ile ilgili olarak.
İki defa kan tahlili bir defa üst karın ultrasonu bir gaitada gizli kan testi (Dışkılama yaparken kırmızı parçacıklar görmüştüm koktum bir saat sonra verdim tekrar temiz çıktı ), idrar testi yapıldı. Endoskopi ve kolonoskopi istenmedi hiçbir doktor tarafından. 2 Kan tahlili , Gaitada gizli kan, İdrar tahlili , Üst karın ultrason (Pankreas, karaciğer, dalak, böbrek karın içinde sıvı vs yok.) yani bu tahlilerin hepsi normal aralıkta şükür.
Son gittiğim doktor simflat verdi ve iki üç ay kullan geçer dedi. Birkaç haftadır daha iyi hissediyorum ama sorunun ne olduğunu anlayamadım. Bazen apandist mi diye korkuyorum ama bu kadar uzun sürer mi bilmiyorum. En son gittiğim özel hastanedeki gastro doktoru e devlette kayda bakınca İBS olarak kayıt açmış. tavsiyeleriniz var mı
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Öncelikle, yaşadığınız mide ve bağırsak sorunları ve stresle ilgili durumu anladığınızı görmek önemlidir. Belirttiğiniz şikayetler, gerçekten de irritabl bağırsak sendromu (İBS) gibi bir durumu veya stresin ve anksiyetenin sindirim sistemi üzerindeki etkilerini işaret edebilir. İşte konu hakkında bazı bilgiler ve öneriler:
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) Nedir?
İBS, genellikle mide ve bağırsaklarda rahatsızlık, ağrı, şişkinlik, değişen dışkılama alışkanlıkları gibi belirtilerle karakterize edilen bir durumdur. İBS'nin kesin bir nedeni yoktur, ancak stres, beslenme alışkanlıkları ve bağırsak mikroflası gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Belirtileriniz:
Mide ve Bağırsak Sorunları: Şişkinlik, gaz, göbek çevresinde ağrı ve dışkının yumuşak olması gibi belirtiler, İBS'nin klasik belirtileriyle örtüşebilir.
Stres ve Anksiyete: Özellikle iş yerindeki stres ve baba olma heyecanı, sindirim sisteminizi etkileyebilir. Duygusal durumlar, sindirim sistemi üzerinde doğrudan etkiye sahip olabilir.
Gereken Testler:
Kan Testleri: Temel kan testlerinden geçen sonuçlarınız normal görünüyorsa, bu iyi bir işarettir. Ancak iltihabi veya enfeksiyonel bir durumun dışlanması için düzenli kontroller de önemli olabilir.
Gastrointestinal İncelemeler: Endoskopi veya kolonoskopi gibi çok yönlü incelemeler, şüpheli durumları dışlamak için genellikle yararlıdır, ancak doktorunuzun uygun görmemesi de bir durum olabilir.
Yapılabilecekler:
Diyet Değişiklikleri: Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Lif alımını artırmak, yeterli su içmek ve gaz yapan yiyeceklerden kaçınmak faydalı olabilir.
Stres Yönetimi: Meditasyon, yoga veya derin nefes egzersizleri gibi stresle başa çıkma teknikleri uygulamak, belirtilerinizi hafifletebilir.
Düzenli Egzersiz: Fiziksel aktivite, sindirim sisteminizi düzenler ve stresi azaltır. Yürüyüş yapmak veya düzenli spor yapmak faydalı olabilir.
İlaç Tedavisi: Doktorunuzun önerdiği Simflat gibi ilaçlar, gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, bu tür ilaçların ne kadar süreyle alınacağı konusunda doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Uzman Görüşü:
Eğer belirtileriniz geçmezse veya kötüleşirse, bir gastroenteroloji uzmanıyla tekrar görüşmekte fayda var. Belirtilerinizin altında yatan sebebi anlamak için daha fazla değerlendirme yapılabilir. Ayrıca, bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmek de stres ve anksiyete yönetimi açısından yardımcı olabilir.
Unutmayın, sağlık durumlarınızla ilgili kesin tanı ve tedavi önerileri için lütfen bir sağlık uzmanına başvurun. Kendi bulduğunuz çözüm önerilerini ve hislerinizi doktorunuzla paylaşmak büyük önem taşır. Kendinize nazik olun ve süreç içerisinde sabırlı kalmaya çalışın.