İleri seviye sosyal fobisi olanlar için sizce ilaç tedavisi gerekirmi?(bence gerekir çünkü o an çok fazla kaygilaniyoruz ve dayanılmaz oluyor)
Evet
Hayir
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İleri seviye sosyal fobisi olanlar için sizce ilaç tedavisi gerekirmi?(bence gerekir çünkü o an çok fazla kaygilaniyoruz ve dayanılmaz oluyor)
Bir psikolog adayı ve sosyal fobi geçirip yenmiş biri olarak şunu söyleyebilirim. Antidepresanlar bende yaramadı hiç bir şeklide. Ilaç kullanımına da biraz karşıyım çünkü sağlığa zararlı. Bazı durumlarda gerekli evet, ama sosyal fobide gerçekten işe yarayan tek şey psikoterapi. Bu yüzden boşuna ilaç deneyip beyin hüçrelerine zarar verme derim. Bununla birlikte kendin korkularının üzerine gitmen gerekecek ama bunu bir psikolog yardımıyla yapman gerekiyor. Eğer müslümansan dindar bir psikoloğa gitmeni öneririm, ben öyle yaptım ve sosyal fobiden kurtuldum. Ayrıca senin gibi sosyal fobisi olan arkadaşlar edinirsen birbirinize destek olabilirsiniz ve birbirinizi anlarsınız çünkü dünyada tek ben böyle değilmişim hissi bile insanı iyileştiriyor.
Kesinlikle gerekir. Benim tavsiyem yanında iken kaygı hissetmediğiniz insanlar ile yeni yerler keşfedin ama gittiğiniz yerler kalabalık olsun. Sonra o kişiler sizi kendi arkadaşları ile tanıştırsın ama o da yanınızda olsun. Sonra sonra sosyal medya arkadaşları bulun ve topluma dimdik çıkarak , ilaçları da kullanmış olarak bu işe noktayı koyun
Cevap
2Cevap
Sosyal fobi konfor alanından çıkmadığın sürece yenilmez istediğin ilacinistedigin terapisi al farketmez.
Dışarı çık kendini zorla yapamam diye bir şey yok yapmak zorundasın yapmazsan giddikce daha da korelirsin bunun bir sınırı yok
Bi şeyi devamlı yaparsan normalin oluyo alisiyosun basit geliyo artık hiç yapmadığın için üstüne gitmediğin icin gözünde büyüyo bence rahatliyicaksa ilaçta kullanabilir
Sosyal fobi benden sorulur.. Ama şunu anladım ki tamamen zihnimin bana oyunu.. Artık anksiyete benden korkuyor...
Belli bi yerden sonra hayatı cok fazla zorlaştırıyo. Kişinin kendisini de aşırı derecede rahatsız ediyo. İleri derecede depresyona bile gidebilir diye düsünüyorum. O yüzden bi an önce tedavi alınıp bu durum engellenmeli
yanımdan afagan geçince bende oluyorum
fobim falnda yok mesela
Ben bu hastalıkla dört yıl uğraştım çok kötü bir durum gerçekten en yakın zamanda ilaç ve terapiye başlamanı öneririm yoksa tekrar bir travma sonucu başka psikolojik hastalıklara da sebep olabiliyor
Bence gerektirmez sosyal fobiyi yenmek için aktiviteler ile zaman geçirilmeli, yani ilaçların fazla etkisi olacağını sanmıyorum.
Gerekior ya öyle kafada demekle olmuyor kafada değil kafada iyilesmes için ilaç şart
İlaç tedavisi olması şart birde üstüne psikolog yardımı
İlaçsız yendim az biraz
İlaç içmediğimiz bi bu bahane kalmıştı
Ne yasiyorsun tam olarak?
Bu soruyu doktora sormalısın
İlaçla oluyormu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhabalar,
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Sosyal fobi belirtileri nelerdir?
Sosyal anksiyete bozukluğuna eşlik eden duygusal ve fizyolojik belirtilerden bazıları;
Anksiyete
Korku
Sinirlilik
Yüzde kızarıklık
Çarpıntı
Taşikardi
Aşırı terleme
Nefes darlığı
Ağız kuruluğu
Karın ağrısı
Mide bulantısı
Baş dönmesi
Bulanık görme
Sosyal fobi belirtilerini tetkikleyen durumlar nelerdir?
Sosyal fobisi olan insanlar genellikle aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kaldıklarında ciddi sıkıntılar yaşarlar;
Kalabalık bir ortamda başkalarına tanıtılmak
Kalabalık içerisinde kendilerinden bahsedilmesi ya da eleştirilmek
İnsanların ilgi odağı olmak
Bir şeyler yaparken veya yemek yerken izlenmek
Resmi bir ortamda bir şeyler söylemek durumunda kalmak
Mevki sahibi biriyle buluşmak
İnsanlarla göz teması kurmak
Kalabalık önünde konuşmak, sunum yapmak ya da seminer vermek
Kalabalık bir ortama sonradan dahil olmak
Sosyal fobi tedavisi nasıl yapılır?
Sosyal fobi tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılır. Bu ilaçlar genellikle tedaviye olumlu katkı sağlar; fakat her hastada işe yaramayabilir. Psikoterapi ile birlikte antidepresan ilaçların kullanımı çoğu hastada tedaviyi pozitif yönde etkiler. Fakat psikoterapi olmadan tek başına ilaç kullanımının uzun vadede yararı bulunmaz. Psikoterapi, sosyal kaygı bozukluğu olan çoğu insanda belirtileri iyileştirir. Terapide, kişinin kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri tanıması ve değiştirmesi hedeflenir. Sosyal fobide kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur. Bunlardan antidepresan grubu selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) genellikle denenen ilk ilaç türüdür.
Hocam tüm saygımla bir şey söylemek istiyorum. Ben çevremde antidepresan kullanıp da hayatını daha kaliteli daha mutlu yaşamaya başlamış hiçbir insan görmüyorum. Beni çevremdekilerde mi sorun var yoksa antideprasan aslında sadece insanları uyuşturup zamanın geçmesini sağlayan bir ilaçtan mı ibaret?
Bundan dolayı ilaç kullanmaya karşıyım. Bir şekilde harekete geçerek sorun çözme taraftarıyım ben. "harekete de geçemiyorsak napalım?" diyenler olacak. O zaman ilaç da sizi harekete geçirmeyecek. Sadece harekete geçmiyor oluşunuzun verdiği rahatsızlıktan kurtaracak...
@halidecayci
Merhabalar, saygı duyuyorum ve görüşlerinize tam anlamıyla katılıyorum. Antidepresan ilaçlar, depresyon ve diğer ruhsal sağlık sorunlarına karşı kullanılan bir tedavi yöntemidir, ancak herkes üzerinde aynı etkiyi göstermez. Ayrıca, ilaçlar genellikle diğer terapilerle birlikte kullanılır ve tedavi sürecinde bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bir kişinin tercih ettiği tedavi yöntemi kişiseldir ve herkesin farklı ihtiyaçları, beklentileri ve deneyimleri vardır. İlaçlar, bazı insanlar için semptomları hafifletmekte yardımcı olabilirken, diğerleri için etkisiz veya yan etkilerle dolu olabilir. Antidepresanların semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve bu şekilde kişinin daha işlevsel bir şekilde terapötik süreçlere katılmasına olanak tanıyabileceğini söyleyebilim. Ancak, ilaçların tek başına bir çözüm olmadığını ve genellikle psikoterapi veya diğer destekleyici terapilerle birleştirilmesi gerektiği de önem arz etmektedir. Sonuç olarak, her bireyin durumu farklıdır ve tedavi seçenekleri kişisel ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır.