Merhabalar dün yanma batma ağrı olduğu için kadın doğuma gittim bana mantar olduğunu söledi bayanım normla hayatı çok etkiliyor kaşıntı falan yok ama batma rahatsızlık veriyor nasıl geçirebilirim bunu ben
Mantar sorunu yaşayan var mı?

Merhabalar dün yanma batma ağrı olduğu için kadın doğuma gittim bana mantar olduğunu söledi bayanım normla hayatı çok etkiliyor kaşıntı falan yok ama batma rahatsızlık veriyor nasıl geçirebilirim bunu ben
satır arası
Kandidiyazis olarak da bilinen vajinal mantar enfeksiyonu, kadınlarda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirdikten sonra rahatsızlığın tekrar görülme olasılığı artar.
İçindekiler
Vajinal mantar nedir?
Vajinal mantar neden olur?
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
Vajinal mantardan korunma
Vajinal mantar nasıl teşhis edilir?
Vajinal mantar tedavisi nasıl yapılır?
Vajinal mantara yönelik bitkisel tedavi seçenekleri
Vajinal mantar nedir?
Vajinal mantar, vajina ve çevresinde bulunan vulva adı verilen dokularda tahriş, akıntı ve aşırı kaşıntıya neden yaygın bir enfeksiyondur. Vajinal kandidiyazis de denilen bu rahatsızlık, toplumdaki kadınların %75'ini en az bir kez etkiler. Vajinal mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez çünkü cinsel yolla yayılabilmesine rağmen cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda daha sıktır. Bununla birlikte düzenli cinsel aktivite vajinal mantar enfeksiyonu riskini artırır.
Vajinal mantar neden olur?
Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan kandida, vajinal bölgede doğal olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Vajinal florada bulunan lactobacillus bakterileri kandida sayısını kontrol altında tutar. Fakat vücutta, bu yararlı bakterilerin sayısını azaltan ya da etkili bir şekilde çalışmasını engelleyen bir dengesizlik olursa kandida sayısı artarak enfeksiyona neden olabilir. Antibiyotik kullanımı vajinada doğal olarak bulunan Lactobacillus isimli yararlı bakterinin sayısını azaltarak mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olabilen diğer faktörler şunları içerebilir:
Gebelik
Diyabet
Zayıf bağışıklık sistemi
Şekerli yiyeceklerin aşırı tüketimi de dahil olmak üzere sağlıksız beslenme alışkanlıkları
Adet döngüsünden önce görülen hormonal dengesizlik
Doğum kontrol hapı kullanımı veya östrojen seviyesini yükselten hormon tedavileri
Stres
Uykusuzluk
Vajinal mantar enfeksiyonları en sık olarak Candida albicans adlı bir maya mantarı türü tarafından oluşturulur. Bu mayanın neden olduğu enfeksiyonların tedavisi kolaydır. Tekrarlayan ya da tedaviye dirençli mantar enfeksiyonlarında etken farklı bir kandida versiyonu olabilir. Bir laboratuvar testi ile enfeksiyona neden olan kandida türü belirlenebilir.
Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
Vajinal mantar enfeksiyonları, aşağıdaki gibi bir dizisi belirti ve şikâyetlere neden olabilir:
Vajinal kaşıntı
Vulva adı verilen vajinanın çevresinde bulunan dokuda kaşıntı
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü
Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanma
İlişki sırasında ağrı
Bazen belirtiler tedavi olmadan da belli bir süre sonra geçer. Bu süre belirti ve bulguların ciddiyeti ile doğrudan ilişkilidir.
Vajinal mantardan korunma
Vajinal mantar riskini azaltmak için, pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ayrıca, aşağıdakilerden kaçınmak da mantar enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Dar külotlu çorap, tayt ve kot pantolonlar
- Köpük banyosu, ped ve tampon gibi parfümlü ürünler
- Jakuzi veya aşırı sıcak su ile yapılan banyolar
- Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımı
- Mayo ve spor kıyafetleri gibi ıslak giysileri uzun süre çıkarılmaması
Cevap
3Cevap
Mantar dayanilmaz kasinti yapar, akinti yapar, yara yapar, bence baska bir doktora görün.. Mantarsa zaten tedavisi oldukca kolay, kremi fitili kullaniyorsun geciyor.
Kaşıntı yok bende ağrı batma var peynir kesiği akıntı üroloji kadın doğum gittim hepsine mantar dendi
Candimax
Evet
İlk regl oldugunda geciyo ph i bozulmustur. Sadece disini suyla temizle baska bi sey kullanma. Vajina kendi kendini temizliyo zaten.
Regl oldum rahatlama geldi sonra bir daha tekrar oldu ama
Hm bende de olmustu kendiliginden gecti o akintiyi siliyodum pamukla ic camasiri degistirdim sık sık falan bilemedim ama herkes de olan bi sey 🤔
Çok nalet bişey insanın normal yaşamını etkiliyor kimsenin başına gelmesin bende öyle yapmaya başladım geçer belki
Evet geciyo merak etme kasinirsa kasima sadece tahris olunca daha kotu oluyo
Kardeş greyfurt suyu iç. 2 günde hiç bir şey kalmaz
Kremi var onu kullan
Krem vermedi antibiyotik hap verdi
İlk defa mı oldun
Sivilce ilacı kullandım antibiyotik ondan sonra oldu
Kanka gerçekten kadınların tam bir baş belası. Senle biz bi konuslmm istersen. Instamii vercem yazarsn
Kadınmısın
Erkek ama sağlıkciyim😂
En İyi Cevap