Yetişkinlerde DEHB tedavisi sorunu?

ÇOK UZUN OKUMADIM: Yetişkin olduğum için bana DEHB ilacı yazılması yasakmış, seninde başına geldi mi veya bu konuda bilgin/tecrüben varsa paylaşır mısın?

Kısa background: Yetişkin DEHB hastasıyım, teşhisim 17 yaşında Amerika'da konuldu. Ritalin, Strattera ve Adderall gibi çeşitli ilaçlar denedik doktorumla ve en son "Adderall XR" diye bir ilaçta karar kıldık. Çok faydasını gördüm fakat Türkiye'ye döndükten sonra tedaviyi bırakmak zorunda kaldım burada "amfetamin" olmadığı için.

Yıllar sonra tekrar tedavi aramaya karar verdim, ilk gittiğim doktora durumu izah ettim ama yalancı muamelesi yaptı evrak kanıt getir bakarız dedi ve alakasız bir antidepresan yazıp gönderdi. Kanıtım falan var aslında o kolay ama bana o muameleyi yaptığı için benim gözümde bitti o doktor.

Bir ay sonra ego mu bir yana bırakıp başka doktora gittim oda sağ olsun güzelce izah etti, "yetişkinlere DEHB ilacı yazamıyoruz sağlık bakanlığı ile başımız belaya giriyor" dedi ve "Wellbutrin XL" diye bir ilaç verdi onunda faydasını gördüm 4 ay falan kullandım işe yaradı fakat artık doz yetmediği için mecbur onu da bırakmak zorunda kaldım çünkü ülkemizde başka versiyonu ve dozu yok tek seçeneğim yurt dışından getirtmek ama oda çok zahmetli bir süreç her ay yapılacak iş değil yani.

Doktor bey üniversite hastanelerine gidip orada şansımı denememi söyledi fakat orası da devlet kurumu olduğu için onlarında aynı şeyi söyleyeceğini varsayıyorum. Özel psikoloğa gittim onlarda terapi diye tutturdu işi ticarete vurdu maalesef. Özel hastaneye gideyim dedim ama bulunduğum şehirdeki özel hastanelerin hiç birinde psikiyatri bölümü yok sadece psikolog var.

Bu ilaçları kötüye kullanan insanlar olduğunun farkındayım o yüzden doktoru da anlıyorum ama benim bir tane bile sabıkam ya da alkol/uyuşturucu yüzünden hastaneye ya da karakola düşmüşlüğüm yok, sigara bile içmiyorum.

Bu arada, Strattera da bir opsiyon değil benim için çünkü onu zaten denedik Amerika'da ve epilepsi nöbetlerimi tetiklediği için Ritalin'e geçmek zorunda kaldık.

Uzun lafın kısası, yardım arıyorum. Bu sağlık bakanlığı reçete mevzusu ne kadar doğrudur, aynı durumdan muzdarip başkaları var mı? Özel psikiyatri kliniği vesaire herhangi bir alternatif tedavi opsiyonum var mı bilen ya da fikri/tecrübesi olan paylaşırsa çok sevinirim, çok teşekkürler.
Yetişkinlerde DEHB tedavisi sorunu?