Günümüzde spor ile uğraşanlar daha hızlı kaslarını geliştirmek ve performanslarını artımak istedikleri için pek çok yapay protein, amino asit ve büyüme hormonu içeren özel steroidlere başvurmaktadır. Bunlar bir yandan fazla idman performansı sağladığı gibi, kasların da daha hızlı gelişmesine yardımcı olur. Ancak bu tür sentetik bileşikler özellikle vücuda aşırı ve kontrolsüz büyüme hormonu yüklemesi, dengesiz amino asit alımı gibi sebeplerle pek çok sporcunun daha ileriki yaşlarda başta damar sertliği ve kardiyovasküler sorunlar olmak üzere önemli sağlık riskleri ile karşılaşmalarına da yol açar. Günümüzde artık süper gıdalar diye sınıflandırılan, tamamen doğal olan kimi ürünler pek çok beslenme eksikliğini karşılayabilmekte, günlük kullandığımız gıdalardan az miktarlarda alabildiğimiz besin maddelerini de kat ve kat yoğun bir şekilde sunabilmektedir. Doğal süper gıda niteliğini taşıyan bal, polen, arı ekmeği ve arı sütü gibi arı ürünleri sporcular için çok önemli bir doğal doping kaynağı ve enerji desteğidir. Arı ürünleri sporda performansı artırmak amacıyla doğal yetenek ve rutin antremanlar haricinde ergojenik yardımcı olarak önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Arı ürünlerinin üstün nitelikli gıda ve doğal performans kaynağı olarak kullanımlarının teşvik edilmesi önemlidir. Buna karşılık arı ürünlerinin kısa, orta ve uzun vadeli performans artırıcı ve genel vücut direncine etkileri konusunda sporcu yaşı, cinsiyeti, performans ihtiyacı gibi koşullara bağlı olarak güncel bilimsel çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Diğer taraftan; apiterapi ve performans artımak amacıyla kullanılacak arı ürünlerinin nitelikli, sağlıklı ve güvenilir olması da son derece önemlidir Nitekim ‘Apiterapi’; arı ürünlerinin nitelikli üretiminden kullanımına kadar geçen süreçte tarım, gıda, beslenme, sağlık gibi çok sayıda farklı disiplin ve uzman bilim insanlarının bir arada çalışmasını gerektiren, son derece ciddi ve hassas bir konudur. Özellikle apiterapi ve sporcularda yüksek performans amacıyla kullanılacak olan arı ürünlerinin başta ağır metal, pestisit olmak üzere her türlü kirlilik unsurlarından arındırılmış olması gerekir. Nitekim arı ürünleri, bu tür kirlilik ve toksite unsurlarını yapısında yoğun olarak barındırabilecek bir özelliğe sahiptir. Diğer taraftan uygun olmayan koşullarda muhafaza edilen arı ürünlerinini biyo yararlılığı azalmakta ve kayba uğramaktadır. Bu nedenle, arı ürünlerini uygun koşullarda (serin, gün ışığı almayan, rutubetsiz ve kuru ortamda) iyi muhafaza edilmesi, uygun karışımlarda bulunması ya da bekletilmeden tüketilmesi gerekmektedir.
En İyi Cevaplar
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
3Cevap
- Sağlık konusunda 2,9b cevap paylaştı.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhaba,
Sporcular artan protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyacına destek olarak propolis, polen, arı sütü, arı ekmeği ve ham bal tüketebilirler. Polen ve arı ekmeği artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamada etkili doğal arı ürünleridir.
Literatürde "Tam Gıda" olarak geçen polen, vitamin ve mineral çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Polenin içeriğinde doğal olarak; E, C, D, K ve B grubu vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum, demir, bakır, manganez ve fosfor mineralleri bulunur. Ayrıca %30 oranında protein içerir. Sporcular için doğal protein kaynağıdır. Poleni yetişkinler günde 2-4 tatlı kaşığı, çocuklar 1-2 tatlı kaşığı tüketebilir.
Yine arı sütü fiziksel aktivitenin artmasına yardımcı olurken, kas gelişimine de katkı sağlar. Propolis ise doğa da bilinen en güçlü antioksidandır bu sayede sporcuların bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Tükettiğiniz arı ürünlerinin sözleşmeli arıcılık modeli ile üretilen ürünler olması çok değerli. Bu iş modeli ile arı ürünlerinin kalitesi tescillenmiş oluyor. Sözleşmeli arıcılık modeli ile yerli Anadolu arı ürünleri üreten firmaların ürünlerini tüketmenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı günler dilerim.