Yarım saat ısınıyorum ve spor yapıyorum. Tam koşunun ortasında kramp giriyor. Kafayı yiyorum. Var mı bunun bir çözümü neden giriyor bu kramplar. Sizin de hiç kramp gibi bir şey yaşadınız mı?
Isınırken çok terliyosan vücut tuz kaybediyo. Kramp da zaten sodyum, potasyum kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinden oluyo. Tuz bu mineralleri içinde barındırıyor. Sen yarım saat ısınırken terle beraber ihtiyacın olan tuzu dışarı atıyon, her spor da aynı şeyi yaşıyorsan beslenmeni değiştirmen gerekiyo. Yanlş sölemiyim tam bilmiyorum bu kısmı galiba günlük tuz ihtiyacımz 6 mg. Daha az tüketiyor olabilirsin gene de buna bi bak tam hatrlayamıyom çünkü
Egzersiz kaynaklı terleme sonucu serum sodyum, klor, potasyum, magnezyum, kalsiyumun konsantrasyonun azalması ve de sıvı kaybının (dehidratasyon) kramplara yol açtığı düşünülür. Bu durum sıcak ortamlarda yapılan uzun süreli dayanıklılık aktivitelerinde (maraton, triathlon, yol bisikleti gibi) ciddi terleme sonucu ortaya çıkan aşırı sıvı ve mineral kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkması olası bir durumdur. Fakat, maraton koşucuları ve triathloncular üzerinde yapılan ciddi çalışmaların (2, 3 ,4, 8) bulguları bu aktivitelerde ortaya çıkan kramplarla mineral ve sıvı kayıpları arasında ilişki olmadığına işaret etmektedir. Dolayısı ile sıvı ve mineral kaybı bilimsel olarak egzersiz kaynaklı krampların nedeni olmaktan uzaktır. Bundan dolayı da EKK'yi engellemek için sporcuların egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında magnezyum, tuz vb preparatları alması doğru değildir. Bu tip minerallerin aşırı alınması sorunu çözmediği gibi başka sorunlara neden olması olasıdır. Ancak egzersiz kaynaklı oluşacak sıvı kaybını karşılamak performans açısından ciddi öneme sahiptir. Kopyaladım yapıştırdım😂😂😂
Ustad benim bildigim tüyo olarak kramp girdi mi iğne ile kramp giren bacağa batir mesela yüzücüler mayolarinda igne bulundururlar boğulmamak icin acil çözümdür. kramp ta kas felci diye biliyorum muz potasyum iyi geliyor diye biliyorum tek bilgim bunlar
Bende bi ara çok oluyordu. Kalsiyum ve magnezyum miktarı yüksek mineral zengini doğal sular tüketmeye çalış ve yatmadan önce bacaklarını biraz hareket ettir faydasını görürsün👍🏼