Bazı insanlar narkozdan çok korkarlar. Uyuyup bir daha uyanamayacaklarını düşünür ve tedirgin olurlar. Hatta bu nedenle ameliyat olmak istemeyen pek çok insan var. Bu korku nasıl aşılabilir?
Bir tür iyimserlik gerekiyor bence. Hissettikleri şey tamamen normal. Bilmedikleri bir şeyi deneyecekler ve daha da önemlisi kendi sağlıkları risk altına gireceği vücuttaki Kortizol miktarı artacak ve bu da gerginlik ve strese sebebiyet verecek. Ama daha da önemlisi belkide hayatta alabilecekleri en büyük endorfin şöleni onları bekliyor. O mayışma ve o uykuya dalış hissiyatı. Daha önceleri atalarımız vahşi hayvanlar tarafında ısırıldıklarında vücut ortamdan kaçabilmek için acıyı kısa bir süreliğine baskılayarak muhteşem bir endorfin salınımı gerçekleştiriyordu. şu an bu muhteşem hormonu tadabilmek için bir hayvan tarafından ısıtılıp hayatının riske girmesine gerek yok. İğnelerden korkuyorum, canıma zarar gelmesinden korkuyorum, düşmekten ve yara almaktan korkuyorum. Bugün dişçiye gömü dişimi çektirmeye gittiğimde ve o koltuğa oturduğumda (anestexifen önce) Samsung saatim nabzımı 145bpm/dk olarak ölçtü. Koşarken bile bazen bu nabzı yakalayamıyorum. İlk anestezi (jetokain) sonrası.. Yalan dünya yalannn diyerek tüm kortizolü özgürlüğüne geri yolladım. Bu durumda bence keyfi çıkarılmalı. Elden başka ne gelir.
Anestezi, korkulması gereken bir olgu değildir öncelikle bunu söylemek isterim.. Ameliyat esnasında kişinin ağrı, acı hissetmemesi için uyutulması ve tüm hayati fonksiyonlarının devamı için yaşam destek ünitesine bağlanması eylemidir. İnsanlar zannediyorlar ki o esnada yalnızlar ve başlarında kimse yok.. Sanıyorlar ki uyutup entübe edip bırakıp gidecek Anetezi teknikeri.. Ameliyathaneye girdikleri andan itibaren anestezi teknikerleri hastanın tüm mesuliyetini alırlar ve hasta uyanıp kendisine gelene kadar da her an yanlarında bulunurlar merak etmeyin.. Önce anestezinin ne olduğu ve anestezi teknikerinin görevlerini ögrenmeliler ki aydınlanma olsun.. Hasta yalnız değil ve tüm kontrollerini sağlayan biri var yanında.. Herhangi olumsuz durumda hemen baş ucunuzdayız.. O sebeple endişe duyulmaması taraftarıyım tabi ki her insanda olur stres ama hastayı rahatlatmak biraz da kendi yakınlarında ve sağlık çalışanlarında bitiyor.. 😊Keyifli akşamlar..
O korku bende de var bu yüzden senelerdir midemden rahatsız olmama rağmen endeskopiye giremiyorum. Aşılacak bir şey mi bilemicem bunu sanırım biraz doktorun hastasına vereceği güven yapar
Bıçak altina yatmak tek başına kabus... ameliyat olacagim gün, ameliyathaneye giderken bütün vücudum istemeden zangir zangir titriyordu... oradaki anestezi uzmaninin uyutmasini unutmam hiç, bir anda her sey durdu.. anestezi en son korku herhalde
Ben uyanamamaktan değil, Ameliyat sırasında uyanmaktan, acıyı hissedip hiçbişey söyleyememekten korkuyorum Birde uyanırken saçmalanıyormuş, neler söyleyeceğimi bilmediğim için bu beni tedirgin ediyor
Anestezi bölümündeyim ve pamuk gibi bir uyku çekmek korkulacak bir şey değil, o masada kalma ihtimali ilacın dozuna bağlıdır daha çok ki böyle hataların olma şansı da milyonda bir, iyi bir teknikerin ellerinde mışıl mışıl rüyalar görmek mümkün✨
Uyurken solunum ile ilgili ne yapıyorsunuz? Ben uyandığımda hic bir zorluk yasamadim cok şükür, açıkçası şaşırdım da, çünkü ameliyat olana kadar cok sigara icerdim
@Blackman77 Morfin çok tercih edilmiyor, daha çok Midazolam, Propofol, Aritmal gibi ilaçlar ki her hastanenin kullandığı anestezik ilaç prosedürüne göre farklılık gösterir.
@Be_smart Uyurken genel anestezi sırasında hastaya entübasyon yaparak mekanik ventilatöre bağlarız, yani makine solutur. Monitör takibinde dalgalanmalar olursa zaten balon ile hava veririz ya da oksijeni açarak dengeyi koruruz. Normalde ameliyattan önce sigaranın bırakılması lazım çünkü büyük risk taşıyor, anestezi için. Ama bir sıkıntı oluşmaması aslında verilen ilaçların tam dozunda olmasını ve vital bulgularınızın stabilitesini koruduğunu gösteriyor.