Bazen görüyorum marketlerde iki farklı patates reyonu birisi 3Tl öteki 1 Tl insanlar gidip o 1 liralığı alıyorlar. Lakin patateslere baktığımda görüyorum ki 1 Tl olanlar hep çimlenmiş. Çimlenmiş patates tüketimi sağlığa çok zararlıdır. Siz patates alırken dikkatli davranıyor musunuz?
Patates alırken çimlenmiş olup olmamasına dikkat ediyor musun?
Annem, çimlenmiş patatesi almaktansa biraz pahalı olanını almayı tercih ediyor. Semt pazarından sürekli aynı kişiden aynı yerden aldığı için, çimlenme problemi olmuyor. Eskiden halden alırdık, hal patatesleri baharda çimlenmeye başlardı. Çuvaldakilerin %15'i çöpe giderdi.
Patates üretiriz memlekette çimlenmiş patates artık lezzetten çekilmiş patatestir çimsiz olan patates dediğininde çimlerini kırmışlardır ya da taze patatestir çinlerini kırmışlarsa oda lezzetsizdir ama bu yıl patatesin lezzetide pek tatmin edici değil
1
4 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Çim değil la çillenmiş pate derler bizde beni de bozdun
Neden zararlı. Çünkü cimsiz de alsan evde bir süre sonra yine çimlenir bunu önleyemezsin kolay kolay. Atsan hem israf hem zaten zengin bir millet değiliz. Çözüm yok. Yeteri kadar al deme zaten aldığım e fazla 3 5 kilo. Bir süre yetiyor her gün markette gidilmez
Yeteri kadar alacaksınız. Patates cabuk bozulan bir yiyecek. Her gün patates yemeyeceginize göre patates yemeyi planladiginizda iki günde tüketip bitireceginiz kadar alırsanız patatesler çimlenmez. Sizde sağlıkla tüketirsiniz..
Bu çok zor çünkü her gün evet yeniyor değil ama belli de olmuyor, bazen üst üste de yeniyor çabuk tüketim oluyor bazen bekliyor, az alırsın birde bakarsın iki güne yine lazım. Uğraşılmaz zaten aldığım çok kilo değil söylediğim gibi
Patatesler hasat esnasında yanlış kosullara maruz kalırsa kendilerini böceklerden mantarlardan korumak için toksik maddeler üretirler. Patatesin ürettiği toksik maddeye solanin adı verilir. Solanin miktarı arttıkça patates yeşillenmeye veya filizlenmeye başlar. Bunu tüketen insanlarda da zehirlenme veya başka hastalıklar görülebilir. Patatesler hasat esnasında ve evlerde nemsiz ışık görmeyen yerlerde muhafaza edilirse solanin üretimleri daha az olur. O nedenle dikkat etmek gerekli.
Bende biraz daha fazla verip düzgün olanı almayı tercih ediyorum. Çünkü filizlenen ve filizleri uzayan patatesler sağlığa zararlı ve besin değerleri oldukça düşük olduğunu duymuştum.
Yemek yapmasını bilmiyorum ama gidip alıyorum pazarı kacırınca marketten bende diyordum patates neden yumusak oluyor 🤔zaten bir daha almadım Bazı seyleri Gercekten bilmek gerekiyor
Her önüme gelen patatesi almıyorum. Patateslerin de farklı farklı türleri var. Kızartmak için agria veya afyon üretim patates, Haşlama için rosetta cinsi tavsiye ederim.