+1 yılReflünün kelime anlamı "geriye doğru akım" demektir. Bu şu anlama gelir:midendeki asit yukarı doğru yemek boruna çıkıyor ve orayı tahriş ediyor ve yanmaya sebep oluyor. Midendeki ve yemek borundaki tahriş yüzeyel ise "gastrit" olur eğer derinde ve yara oluşmuşsa "ülser"e dönüşür. Pekçok sebepten dolayı yanma olabilir:1-Midenle yemek borun arasındaki fizyolojik kapak gevşemiş olabilir (baharatlar gevşetir), midende mikrop (Helicobacter pylori) olabilir. Bu mikrop midenin koroyucu bariyerini eritir ve ülsere yol açar (endoskopi ya da üre nefes testi ) ile anlaşılır. Fazla miktarda ağrı kesici kullanmak da bu bariyeri eritir. Stres ise asit salınımını arttırır. O yüzden 1-Geç saatte yemek yememen gerekir2-Yiyip yatmaman gerekir 3-Geç saatte özellikle şekerli şeyler yememen gerekir 4-Başının reflüyü önlemek açısından yüksekte olması gerekir, fakat aşırı yüksek olursa boyun düzleşmesine sebep olur 5-Yağlı ve aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınman gerekir 6-Mideni aşırı doldurmaman gerekir.7-Yemeği hep aynı saatte yemen gerekir. Bunlardan başka eğer hala rahatlamazsan proton pomba inhibitörü (PPI-Örnek:Lansor-Panto-Panref-Famodin-Nexium) ve buna ek olarak kalsiyum karbonat içeren ilaçlar (rennie-gaviscon-talcid) kullanabilirsin. PPI sabah aç kullanılır, kalsiyum karbonat içeren ilaçlar ise (gaviscon gibi) aç-tok fark etmez, günde 3-4 sefer içebilirsin. Biri asit salınımını azaltırken öteki asiti nötralize eder. Eğer evinde bunlar yoksa sade-doğal soda içebilirsin, o da nötralize eder, baz içerir, pH yüksektir. Fakat meyveli soda içme çünkü onların içinde katkı maddesi var, pH ları düşüktür, asidiktir. Bakkaldan aldığın karbonatı da doğrudan içmeni tavsiye etmem. Mideni rahatlatsa bile karın ağrısı yapabilir. Meyvelerin çoğu da asit içerir, onlar da mideni yakar. Süt konusunda emin değilim, kimi öneriyor kimi önermiyor, fakat şeker asiti arttırır ve yanman artar. Tüm bunlara rağmen yine de rahatlamazsan gastroenteroloji bölümüne git. Geçmiş olsun..
12 Yorumla- +1 yıl
Rica ederim, umarım işinize yaramıştır, geçmiş olsun..
En İyi Cevaplar
Öncelik geçmiş olsun.. Ben daha önce buna benzer sorun yaşadım.. Süt hariç diğer yemekleri yiyemiyordum acıyordu miğde yara olmuştu ilaç verdikten sonra geçti. Doktor kontrol dışında herhangi bir uygulama yapma ilaçlarını saatinden saatine içmelisin daha kötü olabilir.. Gazlı içeceklerden uzak durmalısın, aşırı katı yiyeceklerden fazla tüketmemelisin, düzenli besinler tüketmeye çalış, stres gibi durumlardan kaçınmalısın. Tekrardan geçmiş olsun.
Nedenleri; https://tr.wikipedia.org/wiki/Refl%C3%BC
Reflü için iyi gelecek uygulamalar; iyigelenyiyecekler.com/.../ (Tavsiye)01 Yorumla
Sağlık konusunda 481 cevap paylaştı. Su süt soda bunlar iyi gelen seylermis hepsini birden deneme tabi
01 Yorumla
+1 yılSüt iç iyi gelir ciddiyim 5 dk ya kalmaz gösterir etkisini
01 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
41Cevap
Mide mukazasini harap eden stresten uzak durman gerek yedigine ictigine dikkat et... ne mideni yakiyorsa ondan uzak dur... cay. sigara baharatlar... aci... hazir su bile. .. reflü hastalari yemekten iki saat sonra anca uzanamasi gerek.. yatarken yatagin komple eğimli olmasi gerek sadece basi kaldirmak yetmez... ilaç olarak proton pompa inhibitorleri sabah aç karnina kullanılır. .. her yanmada antaasit kullanabilirsin... bunun yaninda zencefil mide koruyucu özelliği vardır.. kendim kullandim tavsiye de ettim kullanan memnun kaldı...
Bunlara rağmen iyilesme olamuyorsa Gastroenteroloji bölümüne gidip endoskopi yapman iyi olur. . belki ameliyatlik bir durum vardır mide ile yemek borusu acisi degistirilerek tedavi edilebilir
Geçmiş olsun11 Yorumla
+1 yılMideni dolduracak şeyler yememelisin şu an. Yani hiçbişey yememelisin. Ve özellikle içmemelisin. Şu an için yapılabilecek çok bişey yok, deneyeceğin her yiyecek ya da içecek mideni dolduracak ve reflün azacak. Uzun vadede PPI (proton pompa inhibitörü) diye bir ilaç var ki yemeklerden 30 dakika önce içerek asit salgılanmasını düzenliyorsun ve ciddi anlamda 3 ay içerisinde tedavi ediyo. Ama tabi uzun vadede yeme alışkanlığını gözden geçirmen lazım. Blumia Nervosa (öküz gibi yeme hastalığı) olarak bilinen hastaları araştırırsan genelde onlar gibi yemek yiyorsundur. Parantez içini hakaret olarak algılama, o hastalığın latinceden çevirisi o anlama geliyor. Mideni tıka basa doldurma, yemekle birlikte ya da hemen sonra sıvı şeyler alma, su da dahil. Yemekten hemen sonra yatma. Gece kesinlikle miden boş uyu. Mide geceleri kendisini bir toparlasın. Sabır ve bilinçlilik gerektiren bir hastalık, geçmiş olsun.
01 Yorumla-Sık sık ve az yemek yemelisin
-Aşırı yağlı baharatlı gıdalardan uzak dur
-Alkol kahve sigaradan uzak dur.
-Uzun süre aç kalmamalısın
Reflü için ph testi yaptırdın mı? Reflüde ilaçlar gayet etkilidir hangi ilacı ne zaman hangi sıklıkla alıyorsun?04 Yorumla- +1 yıl
Yok ya niye ters konuşuyim. İlk önce bir doktora gitmelisin reflü olup olmadığını kesinleştirmek için test yaptıracaksın. Eğer doktora gitmeye üşenirsen bu belirtilerin arttığı zaman lansor ya da omeprol ilaçları vardır bundan 1 tane al. Bu ilaçlar ucuzdur. Ayrıca baban ilaçların etki etmediğini nasıl anladı? Bir de herkes süt iç yazmış ama sütün bir etkisi olmaz.
bende öyledyım geçti az etkisi var doktorun verdiği ilaçları kullandım
perizlere uydum senınde uyman lazım yediklerin önemli yağlı şeyler kızarma çay falan filan...
doğal şeyler yee
altarnetif tıbbıda araştır biki yolları filan02 Yorumla
+1 yıllansor diye hap var onu kullan. bende reflü hastasıyım. Profersörö muayene olmuştum ömür boyu kullanabilirsin dedi bende kullanıyorum. hiç bir sıkıntım kalmadı..
05 Yorumla- +1 yıl
şu an uykundan kaldırdı dimi. cayır ccayır yanıyor.
- +1 yıl
dikatini başka birşeye ver geçmiyor başka türlü
+1 yılSabah uyandığında aç iken hiçbir şey yemeden (Kahvaltıdan 15 dk evvel) Nexium adlı ilacı içersen yatana kadar ne yersen ye miden seni rahatsız etmez...
00 YorumlaZeytin çekirdeği çok faydalıymış onun için. Hatta bir haftada biteceğine dair garanti veriyolar. Her gün on tane zeytin çekirdeğiyle sabah beş akşam beş ye bakalım. Denemekten zarar gelmez..
04 YorumlaYarım bardak ılık suya bir kaşık bal bir kaç damla limon sık iç iyi gelir ıyyy dersen dolaptan yoğurdu çıkar ısınsın biraz soğuk yeme bir kaç kaşık bal koy karıştırp ye tadı da güzel olur
01 YorumlaTalcid içerim o sıkıntım olduğu zaman. Onun dışında su iç bolca.
04 YorumlaGaviscon var hemen keser o yoksa rennie var cigneme tableti o yoksa soda ic ya da papatya çayı o da yokda biseyler ye ekmek varsa sari leblebi o da yoksa birak yansin:))
02 YorumlaBendede ulser var ilac kulaniyorum 8 yildir bazen hazirliksin oldugumda yandimi bir bardak sut icerim gecer reflu ile aynimidir bilmiyorum ama ben sut icerim iyi gelir
02 Yorumlabendede oluyo biraz yaniyo geciyo niye bu kadar abaryiyosunuz bilmiyorum
03 YorumlaValla Allah şifanı versin ilaçlar falan etki etmiyorsa bir acile falan git...
02 Yorumla
+1 yılo bendede var ya malesef. sitresden uzak dur kafaya hersiyi takma sinir yapma. bol bol süt için gerekirse çikolatalı süt iç yumusatıyor hamen
01 Yorumlasabah aç karınla lansor iç yarımaat sora kahvaltı yap bunu devam ettir geçene kadar hiçbişeyin kalmaz.. benimde var 6 yıldır böle yapıyorum azınca..
00 Yorumlasoda içtiğimde bana iyi gelio ama sende işe yarar mı bilmem :/
00 YorumlaSut ic veya meyveli de olur sutlu de seker at agzina gecirir bir sureligine kola gibi asitli iceceklerden uzak dur asiri baharattan uzak dur
00 YorumlaGazlı asitli içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısın bende de var.
02 YorumlaMide asiti ya da migren olabilir. Lütfen bir doktora git yarın
02 Yorumla
+1 yılMaden suyu iç sade olsun ama :)) Bu arada geçimiş olsun...
01 YorumlaHaci yangini ne gecirir bilmem de yagli yemeklerden uzak dur?
01 Yorumla
+1 yılMiden yandigi zaman ekmek biskuvi gibi kuru yiyecekler ye kanka iyi gelir
01 Yorumla
+1 yılYarım çay kaşığı karbonat al. Bardakta su ile karıştırdıktan sonrada içebilirsin. Geçecektir.
00 Yorumla
+1 yılreflü tedavisi acil olman gerekiyor. doktora git en kısa zamanda. geçici çözüm olarak gaviskon içebilirsin. ama doktor şart.
00 Yorumla
+1 yılPanpa süt içsene. Yıllardır bu hastaligi cekiyon acil durumlari ogren artık
01 Yorumla
+1 yılBasini yuksekte tut ole yat varsa sut ya da yogurt ye
00 Yorumla
+1 yılsütü ısıtıp içince rahatlayabilirsin.
00 Yorumla
+1 yılKuru yiyecekler tüket
03 Yorumla- +1 yıl
Ekmek kabuğu, galeta, kuruyemiş falan
Cig patates suyu siddetle tavsiye tavsiye ediyorum
14 Yorumla- +1 yıl
Bravo dedem bununla Ulseri yendi
+1 yılsahlep iç. ya da muz ye. bana ıyı gelıyo.
01 Yorumla
+1 yılya bir bardak süt ic bsy kalmazzzzz
00 Yorumla
+1 yılİtfaiyeyi ara söndürsün =))
04 Yorumla- +1 yıl
Yananı görür Allah =))
- +1 yıl
eee görür inşallah =))
+1 yılSüt iç, ılık suya şeker kat şerbet yap iç.
00 Yorumla
+1 yılkuru ekmek ye miden sulanmış suyu çeker kuru ekmek
01 YorumlaMaden suyu iyi geliyor bana
01 Yorumla
+1 yılsüt bol bol süt iç
01 YorumlaSağlık konusunda 2b cevap paylaştı. Leblebi tozu ye
00 YorumlaYoğurt ye
00 YorumlaMuz ye :))))
00 YorumlaRennie
04 Yorumla
+1 yılSüt iç
00 Yorumla- Sağlık konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılyarın doktora git
02 Yorumla- +1 yıl
böyle cahillik olmaz ne demek gitmiyorum -_-
+1 yılsüt iç iyi geliyor
01 YorumlaReyhan ye ^^
00 YorumlaGaviscon
00 YorumlaKusarsan geçer :D
01 Yorumlarennie ilaç on nmara
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?