Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
2Cevap
Devamını Gör(2)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Cevap
2Cevap
Bana ilk bipolar teşhisi konulduğunu yapmışlardı beyin dalgalarımda bir bozukluk olup olmadığını anlamak için. Kesinlikle acımıyor, rahatsız etmiyor. Öyle boş boş oturuyon yani. Için rahat olsun. Sadece tek sıkıntı kafana yapıştırdıkları o okuyucuların ucuna bir tür jel sürüp yapıştırıyorlar kafana ve bu yüzden saçların berbat oluyor. Onun için hazırlıklı ol derim ben :d
ben 14 yaşlarındayken emg çekilmiştim kafana kablo gibi bir şey yapıştırıyorlar 20 dakika boyunca yatıyorsun aci vs yok bomboş yatıyorsun tek sıkıntısı bana hareket etmememi söylemeleriydi. Asla korkulacak bir şey değil. Beyin dalgalarına bakıyorlar
Emg de epilepsi hastalığı teşhis ediliyor sadece değil mi o amaçla yapılıyor diye biliyorum. Acımıyor.
Ben geçen sene emg yaptırdım sanırım adını tam hatırlamıyorum ama.
Kafana bişeyler yapıştırıyolar falan. Eğer onun adı emg ise acı çekilecek hiçbi durum yok
Neden yaptırmıştın?
Epilepsi şüphesiyle yaptırdım, kolumda istemsiz kasılmalar falan oluyordu
şiveli küfür sandım kanka
O ne
O ne
Beyin dalgalarini inciliyor
Merhaba,
Hem nöroloji hem de ayrıca klinik elektrofizyoloji uzmanı (EEG ve EMG gibi elektriksel tanı yöntemlerini kullanmada ve yorumlamada uzman kişi) olarak soruna cevap vermeye çalışacağım.
EMG (Elektro-Myo-Grafi), elektrofizyolojik tetkikler ile kas ve sinirlerin aktivitelerinin değerlendirilerek normal mi anormal mi olduğunu anlamamızı sağlar, anormalse:
Gibi sorulara cevap almak için kullanılan çok değerli bir tetkiktir. Hatta bazı hastalıkların tanısını koyabilecek yegane tetkiktir. Her tanı için farklı EMG teknikleri kullanılır, yani her hastada aynı şeyler yapılmaz, bazı hastalarda iğneye hiç gerek olmaz. EMG yapılmasını gerektiren bir yakınmanın varlığında tetkik hem tanıda hem de tedavi kararında ve takibinde çok değerli olacaktır. Bazı durumlarda EMG sonucuna göre ameliyat kararı verilir veya vazgeçilir.
EMG halk arasında ağrılı olduğu düşüncesiyle çok korkulan bir tetkiktir.
Oysa hem sinirin elektrikle uyarımı sırasında hem de kasların iğne elektrod ile incelenmesi sırasında doktorun tekniği ve deneyimi iyi ise 3 yaşındaki bir çocuğu bile ağlatmadan yapılabilecek kadar ağrısız bir tetkiktir. Tabi ki teknik bilgi ve deneyim yanında tek kullanımlık kaliteli iğnelerin kullanılması da ağrıyı azaltacak en önemli faktörlerin başında gelir. Sterilize edilerek tekrar tekrar kullanılan iğnelerin keskinliği zaman içinde azaldığından hastaların canı yanabilir.
Son olarak en çok korkulan iğneli EMG kısmının aslında elektrik uyarımı kısmından daha da az ağrılı olduğunu söyleyebilirim, en azından hastalarımdan aldığım geri bildirim genelde bu yönde olmakta. Çok korkarak EMG'e gelen veya sırf çok acıyormuş diye uzun süre erteledikten sonra hastalığı iyice ilerleyince gelmek zorunda kalan hastaların çoğu bu tavırları yüzünden kendi kendilerine çok pişman olduklarını, hiç de anlatıldığı gibi acımadığını belirtirler. Elbette çok acıdığını iddia eden hastalar da var ama nedenleri çok çeşitli olabilir, kişinin ağrı eşiği çok düşük olabilir veya korkusundan psikolojik olarak çok abartıyor olabilir, doktorun tekniği iyi olmayabilir, iğne kötü olabilir.
Ayrıca tıp dışı alanlarda da olduğu gibi felaket tellallığından hoşlanan, abartarak ve hatta yalan yanlış yazan kişilik bozukluğu olan insanlar da var. En doğrusu EMG'i yapacak doktoruna sorman. Nelerin yapılacağına bağlı olarak neler yaşayacağını daha iyi anlatır. En kötü tetkiki istediğin anda sonlandırabilirsin, devam etmeme hakkın her zaman var ama buna gerek olacağını hiç sanmıyorum ama bilgin olsun, içini rahatlatır.
Sağlıklı günler dilerim...