Güncellemeler
+1 yıl
!!!
Güncellemeler
+1 yıl
60 olması gereken 66 50 olması gerekense 80 miş değerleri bu yönde
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sebebi ne olabilir ve nasıl geçer bilgisi olan var mı?
http://www.firattipdergisi.com/text.php3?id=997
bu konuda harika bir makale var ama biraz tıp dili ile yazılmış okuyabilirsen fikir verir kısaca bahsetmek gerekirse diyeceğim ama kısaca olacak iş değil hangi bebek kaç günlük hangi karaciğer enzimi yüksek bunlar şimdi cok önemli detaylar.
Bir sarılık durumu mu var yok bir karaciger yetmezliği ile mi başlıyor hayata yoksa anlık bir durum mu annenin sütünden geçen bir şey mi bütün detayları ile bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhabalar,
Öncelikle karaciğer enzimi olarak isimlendirdiğiniz parametrelerin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Genellikle ALT, AST değerleri için kullanılan bu terim aynı zamanda Albumin, Globulin, ALP, LDH, GGT, T. Bilirubin, D. Bilirubin, 5' Nukleoditaz... Gibi değerler için de kullanılabilir. Tamamı için enzim değer yüksekliği neyi ifade eder derseniz sayfalarca yazı yazmamız gerekir. Bu nedenle ben, en çok yüksekliği görülen ve genellikle karaciğer enzimi denildiği zaman insanların aklına gelen ALT, AST değeri yükseklikleri hakkında konuşmak istiyorum.
ALT ve AST nedir?
Uzun isimleri Alanin Aminotransferaz ve Aspartat Aminotransferaz'dir. İnsanların aklında olan sorunun ALT ve/veya AST yüksekliği durumunda karaciğer enzim yüksekliği var denmesinin sebebi, bu enzimlerin en çok karaciğer hücresi içinde bulunmasıdır. Genellikle karaciğer hücreleri yıkıma uğradığı zamanlarda yükselirler.
Bu kısımda karaciğer hücrelerinin neden yıkıma uğramış olabileceği sorusu gündeme gelir. Genellikle bir virüs enfeksiyonu sonrasında gördüğümüz yükselme, ilaç kullanımı sonrası, ağır bir yemek sonrası... Yani birçok sebeple de yükselebilir. Ana nokta karaciğer hücresinin zarar görerek enzimlerin dışarı çıkmasıdır.
Yine en sık görülen durumlar üzerinden kabaca açıklama yapacağım bir algoritma vereceğim.
ALT ve AST değerinin ikisinin birden yüksekliği;
Sadece AST yüksekliği;
Karaciğer, Kalp kası, İskelet kası, Böbrek, Beyin gibi birçok organın içinde bulunduğu için karaciğere özgül olmayan bir enzimdir ve yükselmesi bu organ ve dokularda herhangi birinde oluşan hasar nedeniyle görülebilir.
Sadece ALT yüksekliği;
Özellikle karaciğer enzimi olarak isimlendirmemiz gereken enzimdir. Tek başına yüksekliği izole karaciğer hasarını daha net bir şekilde oraya koyar.
Bu bilgiler ışığında toparlamak gerekirse, bir bebek için hafif yüksek karaciğer enzimleri en çok şu durumlarda gözlenebilir;
Konu oldukça derin ve karmaşık olması nedeniyle, basit bir algoritma hazırlamak istedim. Her durumda değerlerimizin doktorlarınız tarafından değerlendirmesi gerektiğini ve laboratuvar sonuçlarının bebeğe göre yorumlanmasi gerektiğini hatırlatır, mutlu bir gün dilerim...
Üstâd akrabayız :) siz de mi burdaydınız :)
Hocam benimde bebeğim 3 aylık alt ve ast si 147 130 cok korkuyorum doktor anne sutunden olabileceğini soyuluyor ne yapmalıyım