Şakaklarim ve ortası bir aydır o kadar ağrıyor ki resmen zonkluyor hormonlarimda sıkıntı olduğundan doğum kontrol hapı kullanıyorum onun dışında başka bir hap kullanmıyorum acaba onun mu yan etkisi bilemedim gözlük de kullanıyorum numaram çok yüksek de değil sağ 1 sol 1.25 takmadığımda ağrı yapacak bir numara sa değil ve bu arada fazla ışık da beni rahatsız ediyor baş ağrısı yapıyor resmen beynim zonkluyor acaba doktora gitmeli miyim gitsem Migren olduğumu nereden anlıyorlar
Migren olduğumu nasıl anlarım?

Merhaba,
Migren tanısı hastanın anlattıklarına veya doktorun sorularına verdiği cevaplara göre konur. Migren baş ağrısının bazı klinik (hasta şikayetleri) tanı kriterleri vardır ve bu kriterlere uyan en az 5 ayrı baş ağrısı atağı olmuşsa ve bu ağrıları açıklayan başka hiç bir problem yoksa (tetkikler ve muayene sonuçları tamamen normal ise) hastaya migren tanısı konulur.
Migren tanısını koyduracak hiçbir tetkik veya görüntüleme yöntemi yoktur
Migren ön tanısı için istenilen tüm tetkikler ile MR veya BT gibi beyin görüntüleme yöntemleri bu ağrıları oluşturacak başka nedenlerin olmadığını göstermek için istenir, migren tanısını koymak için değil. Her şiddetli baş ağrısı da migren değildir. Daha önce bir doktor size migren tanısı koymamışsa kendi kendinize tanı koymamalısınız. Migrenin tedavisi diğer baş ağrılarına benzer özellikler gösterebilse de belli noktalarda daha farklıdır ve bu tedaviler ancak baş ağrılarının başka bir nedene bağlı olmadığı gösterildikten sonra başlanabilir.
Sadece migren baş ağrısında kullanılabilecek ağrı kesiciler de vardır ve yanlışlıkla başka baş ağrılarında kullanılmamalıdır. Stres tüm baş ağrılarında olduğu gibi migrende de en önde gelen tetikleyicidir ama migren alt yapınız yoksa stres migren oluşturamaz. Eğer migren alt yapınız varsa (genetik geçişli olma olasılığı yüksektir) her stres olduğunuzda migren baş ağrınız tetiklenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki migren tanısı alan hastanın yaşadığı her baş ağrısı da migren olmak zorunda değildir.
Migren hastaları da her insan gibi gerilim tipi baş ağrısı (tüm baş ağrılarının %70-80'ini oluşturur) yaşayabilir. Hastalar ağrı karakterlerinin farklılığından iki ağrıyı ayırt edebilir ve uygun ilacı alabilir.
Sonuç olarak daha önce yaşamadığınız tipte baş ağrılarınız başlamışsa ve sebat ediyorsa lütfen bir nöroloğa başvurun. Stresi kontrol etmeyi öğrenmek tüm baş ağrılarına iyi gelir, olmuyorsa ilaç kullanmalısınız yoksa baş ağrıları kronikleşir ve hayat kalitenizi ciddi şekilde bozabilir, sadece sizin değil iş ve ev yaşamınızda yanınızda olmak zorunda olan herkesi olumsuz etkiler, beden sağlığınızı da bozacaktır.
İyi günler dilerim.