Şimdi diş doktoru dediki 400 Tl dolguya vereceğine 700 Tl kaplamaya ver daha mantıklı. Anne ve babam ise daha önce kaplama yaptırmışlar ve kaplama yapılırken sağlam dişi keserek küçültüp üzerini kapladıklarını daha sonra o dişi çektirerek implant yaptırmak zorunda kaldıklarını söyleyince kafam karıştı. Daha önce kaplama yaptırıp pişman olan ya da memnun kalan var mı?
Diş için dolgu mu yoksa kaplama mı yaptırmak daha mantıklı?
Merhaba, bir dişin tedavisi, sağlıklı kalan diş dokusu miktarı ile ilişkilidir. Bir dişte çürük ya da kırık miktarı ile ilişkili olarak, dolgu, dolgu ile kaplama arasında geçiş diyebileceğimiz indirek dolgular (inlay, onlay, overlay gibi kısmi kaplamalar) ya da dişin etrafını tümüyle saran kaplamalar yapılabilir.
Genel anlamda çürük dokusu temizlendikten sonra dişin %80'i sağlamsa dolgu, %60'ı sağlamsa kısmi kaplama, %40'ı sağlamsa tam kaplama yapılabilir diyebiliriz.
Dolgu kırıkları ya da diş kırıkları, kanal tedavisi yapılan dişlerin daha sık kırılmaları, diş dokusunun yeterli miktarda olmamasına işaret olabilir. Aynı zamanda çapraşık veya sıkışık bölgelerdeki dişlerin de tedavileri farklı olabilir.
Bazen dişlerin birbirleri ile temas bölgelerini çiğneme esnasında yiyeceklerin araya sıkışmamalarını sağlamak için düzeltmek isteriz. Bu tür bölgelerde büyük direk dolgular yerine indirek dolgulara başvurmak daha doğrudur. Hatta madde kaybı fazlaysa diş dokusunun daha fazla zarar görmesini beklemeden kaplamak iyi olacaktır. Kaplanması gereken diş dolgu ile tedavi edilirse ısırma kuvvetiyle kırık oluşabilir ve dişinizin çekilmesi gerekir.
Dolayısıyla diş tedavilerini fiyatları değil, o bölgeye yapılması gereken en uygun tedavi seçeneği belirlemelidir.
Öncelikle bu güzel bir bilgilendirmeniz için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Ben ortodonti tedavisi yaptırdıktan sonra. İki diş arasında bir boşluk oluştu. Arka dişte ön dişte sağlam. Ya dedi arka dişe kaplama yapılırak boşluk kapatılır ya da ön dişe dolgu yapılır dedi. Ailem kaplama her zaman yapılır dolgu yaptır gittiği yere kadar gider zaten dolgu sorun olursa yine kaplama yaptırma imkanın olur ama kaplamadan sonra dolguya geri dönemezsin dedikleri için ve sizin de sağlam ise dolgu yapılır bilgisi verdiğiniz için şu an dolgu da karar kıldım. Teşekkür ediyorum 😇
Merhabalar hocam ben 4 yıl önce Türkiye kanal tedavisi yaptım sonra dolgu yaptım hiç bir sıkıntı yoktu, ama şimdi bir kırması az kırılmış iki farklı doktora gittim, birisi diyor kron diğeri dedi ki dolgu şu an çok kararsızım. Yaşım 24
Pazarlamacı gibi 400 lira vereceğine 700 lira ver diyen adam bana göre doktor değil tüccardır.
Önce bir doktorunu değiş derim. Adam akıllı işinin ehli bir doktor ara bul.
O senin şartlarına göre yani yaş, dişin durumu vs gibi en mantıklı yolu ve iyi veya kötü yönlerini söyleyecektir. O zaman karar verirsin.
Yaşın genç ise dolgu daha mantıklıdır. Her zaman asıl olan gerçek dişi bir şekilde korumaktır. Dolgu ile uzun yıllar gerçek dişinle hayatına devam edebilirsin. Her şeyin aslı her zaman daha iyidir.
Sakınnn. Ne kaplaması? Senin doktor seni keklemeye çalışmış. Bildiğin çakal. Sağlam bir dolgu yaptır gidebildiği kadar böyle gitsin. Kaplamada sağlam diğşerin de kesilir mahfolur. Ayrıca aralara gıda gider sıkıntı olur. Zamanlakaplama altında kalan dişler de çürür. Çünkü koruması azalmıştır.
Erkeklerin eli ağır oluyor ya , başka bir bayan doktor Kanal tedavisi yapmıştı bu Figen de yapan çok iyi yapmış demişti tekrardan o doktora gideceğim. Erkek doktorlar iyi yapıyor evet ama iki kat para Alıyor vicdansızlar hele bir de dolar arttı ya hiç acımazlar😂
bence hiç beklemeden yaptır çekilen dişin yeri zamanla eriyor bende çürük vardı azı dişimde kanal tedavisi dediler bende gerek yok çöeek dedim çekimden hemen sonra imlant yapıldı heralde 55 - 60 yaşımda bütün ağzım implant olacak nekadar baksamda çürüyor efenim. Şu an çürük yok ama zamanla olacak gibi
Ben Kaplamada yaptirdim hic pisman olmadim ama disin dolduyla kurtarilicaksa dolgu yaptir gitti yere kadar gitsin Kaplama herzaman yaptira bilirsin Oneli olan kokun saglam olmasi arkadasim Gecmis olsun🌺
Discinden memnunmusun? Ben dislere cok onem veririm iyi disciye git lutfen Bak burda inan hic bir disi mecbur kalmadiktan sonra cekmiyor kaplama yapmiyorlar bir dis olsun ana dis olsun yeterki diyorlar Mantikli karar ver
Benim ön dişlerimde çürük mevcut doktor dolgu yaparsan sararır zamanla düşer dedi ama yapabiliriz istersen dedi bana önerdiği ise empires krom sizce dolgunu yaptırmalıyım yoksa kaplamamı.
@Kkayai@Talhann Dolgu yaptır tabi ki. Kaplama yaparken dişi kesip küçültüyorlar ben daha Yeni kaplama yaptırdım hiç memnun değilim. Diş etim ağrıyor yemek yerken. Dolgu da ise hiç sorun yaşamadım hiç de düşmedi. Düşse bile hemen düşmüyor zaten 5 sene gideri var. Düşerse yaparsın kaplama. O yüzden adım adım gitmek daha mantıklı
Benim alt ön dişimde kırık var doktor dolgunun ince olacağını kalıcı olmayacağını söylüyor. Çevremdekiler ise ısırma konusunda rahat olamazsın vs diyorlar cidden ne yapsam bilemedim. Kaplama yaparsa da 2 dişime yapacakmış ama sağlam dişimden olmak istemiyorum açıkcası. Önce dolgu yaptırıp memnun olmazsam dğşme durumu olursa kaplamaya yönelirim diye düşünmüştüm ama bu seferde de ya sınav haftasında vs düşerse o zaman ne olacak diyen arladaşlarım oldu kalıcı çözüm daha iyi olur dediler çok kararsız kaldım:(
@Kkayai yok benim arka diş. Valla önce dolgu yaptırıp denemekte fayda var diye düşünüyorum. Sınav haftası düşmezse ne olacak diye sorsaydin. Ne garip insanlar var ya. Zorlama yemek yerken düşmez zaten hemen. Ne zaman düşerse o zaman yaptır bence
Merhaba, bir dişin tedavisi, sağlıklı kalan diş dokusu miktarı ile ilişkilidir. Bir dişte çürük ya da kırık miktarı ile ilişkili olarak, dolgu, dolgu ile kaplama arasında geçiş diyebileceğimiz indirek dolgular (inlay, onlay, overlay gibi kısmi kaplamalar) ya da dişin etrafını tümüyle saran kaplamalar yapılabilir.
Genel anlamda çürük dokusu temizlendikten sonra dişin %80'i sağlamsa dolgu, %60'ı sağlamsa kısmi kaplama, %40'ı sağlamsa tam kaplama yapılabilir diyebiliriz.
Dolgu kırıkları ya da diş kırıkları, kanal tedavisi yapılan dişlerin daha sık kırılmaları, diş dokusunun yeterli miktarda olmamasına işaret olabilir. Aynı zamanda çapraşık veya sıkışık bölgelerdeki dişlerin de tedavileri farklı olabilir.
Bazen dişlerin birbirleri ile temas bölgelerini çiğneme esnasında yiyeceklerin araya sıkışmamalarını sağlamak için düzeltmek isteriz. Bu tür bölgelerde büyük direk dolgular yerine indirek dolgulara başvurmak daha doğrudur. Hatta madde kaybı fazlaysa diş dokusunun daha fazla zarar görmesini beklemeden kaplamak iyi olacaktır. Kaplanması gereken diş dolgu ile tedavi edilirse ısırma kuvvetiyle kırık oluşabilir ve dişinizin çekilmesi gerekir.
Dolayısıyla diş tedavilerini fiyatları değil, o bölgeye yapılması gereken en uygun tedavi seçeneği belirlemelidir.
Sağlıklı günler dilerim
Öncelikle bu güzel bir bilgilendirmeniz için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Ben ortodonti tedavisi yaptırdıktan sonra. İki diş arasında bir boşluk oluştu. Arka dişte ön dişte sağlam. Ya dedi arka dişe kaplama yapılırak boşluk kapatılır ya da ön dişe dolgu yapılır dedi. Ailem kaplama her zaman yapılır dolgu yaptır gittiği yere kadar gider zaten dolgu sorun olursa yine kaplama yaptırma imkanın olur ama kaplamadan sonra dolguya geri dönemezsin dedikleri için ve sizin de sağlam ise dolgu yapılır bilgisi verdiğiniz için şu an dolgu da karar kıldım. Teşekkür ediyorum 😇
Merhabalar hocam ben 4 yıl önce Türkiye kanal tedavisi yaptım sonra dolgu yaptım hiç bir sıkıntı yoktu, ama şimdi bir kırması az kırılmış iki farklı doktora gittim, birisi diyor kron diğeri dedi ki dolgu şu an çok kararsızım. Yaşım 24