Yıllardır uykusuzluk sorunu yaşıyorum. Uykuya dalamıyorum, dalsam bile sürdüremiyorum. Kalitesiz uyku, güne yorgun uykusuz, halsiz, sinirli başlamama sebep oluyor. Uyku ilacı diyenler olacak, tabi kullandım ama onlarda geçici çözüm, üstelik ölü gibi olmak da istemiyorum, acil bir durumda uyanık olmak lazım. Peki bir öneri, bir tavsiye yaşayan çaresini bulan var mıdır? Beynim eror verecek yakında!!!
Cevabın nedir?
yaklaşık 12 yıldır günlük 3 saat uyku ile yaşayan binisi olarak yanıtlamaya çalışayım.
ancak önce bilmem gereken bir konu var. gün içerisinde ani uyku basması oluyormu. 10 15 dakikalık uyku sonrasında dahi uykunuz kaçmış olarak hissedebiliyor musunuz. Gece uykularınız kısa kısa uyanmalar veya kısa uykular şeklinde mi. yoksa uzun ancak derin uyku ya gecemeyen bir haldemi. Yeme alışkanlıklarınız nasıl. yakın zamanda (uyku sorunundan önce) sizi üzen veya aklınızı meşgul edecek derecede bir olay yaşadınızmı . narkoleptik rahatsızlıkların semptomları ekseriyet ile aynıdır. nedenler araştırılmalı ayırıcı tanı düşünlmelidir. neden ve çözüm konusunda yardımcı olmayaçalışacağım.
NOT uyku ilaçları ve sakinleştiricileri kesinlik le kullanmayınız.117 Yorumla- Soran+1 yıl
Gündüz uyku değilde yorgunluk oluyor gece ise bir uykum geliyor ve bir uyuyorum ama yarım saat bile değil uyandigim da sanki sabaha kadar uyanmış gibi oluyorum ve dahada uyuyamiyorum en ufak sese uyanıyorum bu ara olan olaylar belli zaten ama bunun öncesinde de mutlaka birşey buluyorum düşünücek
- +1 yıl
biraz ulu orta olacak burada soracaklarım ama sormak zorundayım. mahremiyet anlayışımıza sadık kalmaya çalışarak anlamaya çalışacağım.
sanırım kahve tüketiminiz biraz yüksek. bunu sormamda ki gerekcem kafeinin uykuyu kaçırması değil.
yaşadığınız başağrıları var mı dönemsel olarak. özellik ile bu süreclerde ışığa karşı duyarlılık ve bazen bulantı hissi.
Uyku rahatsızlıkları genellik ile terepiler halinde uzun vadede tedavi edilirler. rahatsızlığın kaynağını bulmak en önemli nedendir. Bazen psikolojik bazen nöral nedenler ile yaşanabilmektidir. bu durum zaman ile alışkanlık halini alır ve yaşam tarzına dönüşür ki bu en nihayetinde norkolepsiye neden olabilir.
Uyku rahatsızlıkları uyuyama veya sürekli uyuma ama uykuyu alamama olarak karşımıza çıkabilir.
ayırıcı tanıları bir kenara bırakarak sorunu yasam tarzına bağlamak çok yüzeysel bakmak olmak ile beraber bu şekilde düşünecek olursak:
gündüz uykularından katti suret ile uzaklaşın.
gece uykunuz gelmeden yatağa girmeyin.
kahve tüketimini gündüzleri uyanmanızı takiben ilk 6 saatte günlük alışa geldiğiniz oranda tüketin ve kısmen kademeli olarak azaltın.
yatağınızın rahat olduğundan emin olun. sizi en rahat kılan yatış pozizyonunu bulun.
odanızda asla sigara içmeyin ve yatmadan yarım saat havalandırın.
tamamen uyku basıncaya kadar asla yatmayın. gerekirse geceyi uyumadan geçirin. ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin.
yatış saatlerinizi her gece yavaş yavas rutin bir saate çekmeye çalışın. ilerleyen zamanda bu saati gece 12 01 aralığına oturtun.
- +1 yıl
uykunuz olsada olmasada her gece yatağınızda kitap okuyunuz.
en önemli kavram yatmak için yatağa girdiğiniz zamanlarda kesinlik ile hiç birşey düşünmeyin günü değerlendirmeyin. Bu düşüncelerinizi tamamlayarak kafanızı toparlayarak yatağa giriniz.
bir zaman için yatmadan önce lavanta çayı içmeyi deneyiniz.(bitkiselürünleri desteklemesem de lavanta çayının etkinliğini biliyorum)
rahatsızlığınız bunlara rağmen düzelmiyorsa ki bunlar biraz zaman ile ve ısrar ile uygulanması gerekli noktalardır. o zaman biolajik bir tetikleyenin var olup olmadığına bakmak gerekibilir.
Fakat kanaatim odur ki sizdeki uyku sorunu anksiyete (kaygı Bu kavramı ortalık ettiler kişi kaygıları olduğunu kendisibilemez) veya tssb gibi bazı sorunlardan kaynaklanıyor demektir. Malesef durum bu ise sizi daha fazla tanımak ve dinlemek gerekecektir. Oda bu ortamda pek mümkün değil gibi.
Geçmiş olsun. - Soran+1 yıl
yaşadığınız başağrıları var mı dönemsel olarak. özellik ile bu süreclerde ışığa karşı duyarlılık ve bazen bulantı hissi. bunları yaşıyorum evet. Kahve 1 fincan içiyorum onun etkisi olur mu
- +1 yıl
bir fincan kahve sorun yaratmaz. baş ağrısında mide bulantısı ışığa duyarlılık bir migren atağını veya migreni taklit eden nevraljiyi tetikleyen bir durumu düşündürür. migreniniz veya başlangıcı varsa bu sizde uyku sorunu yapmaz. ama sizde migren başlangıcı veya migren tarzı nevralji varsa bu uykusorununuzun sizi ağır ağır migrene götürdüğünü bunula beraber uyku sorununuz TSS bağlı anksiyeteden kaynaklandığını düşündürür.
lütfen söylediklerimi uygulayın. majör ve minor duygulardan soyutlanmayı deneyin bir süre. rutin bir paylaşım dialog kitap okumalar size bu sürecte iyigelecektir. lavanta çayını ihmal etmelütfen - Soran+1 yıl
Bilginize ve ilginize hayran kaldım🙏anksiyete depresyon tedavisi görüyordum ama bıraktım çünkü bir yere varamadık hep tekrarara düştüm iyi bir doktor karşıma çıkmadı belkide sizin kadar ilgilense yeterdi aslında.. ilaçlar ile nereye kadar dedim ve bıraktım ama benim uyku problemim o zamanda vardı değişmedi yani hiç
- +1 yıl
rica ederim. doğrusu bu iltifatları hak edecek bir şey yapmadım. anksiyete yaşadıysanız burada esas neden aslında zannedildiği üzere anksiyete değildir. sizi anksiyeteye sürükleyen olayda sizi zayıf kılan bilinc altınızda ne idi. yaniesas sorun anksiyete değil sizi buna yenik düşüren durumdur. çoğu zaman nevrotik vakkalardır bunun nedeni.
psikologlar çoğuzamanhastayısadece dinler ve onlara farklarında olmadan sorunlarının neler olduğunu göstermeyi hedeflerler. kişi sorununu gördüğü ve bu evet bende böyle birşey var dediğin andan sonra yenibir terapi dönemi başlar. fakat kişinin en iyi doktoru kendisidir. pardon psikologu. psikyatrların hemen ilaç vermelerine sakın kanmayın sakının. tavsiyem anlayan bilen paylaşan birileri ile dertleşin. anlatmak istediğiniz zaman anlatın. sizi dinleyen eleştirmeyen akılvermekten ziyade anlayan birileri ile. bu grub terapilerinin bir benzeri tedavi yöntemidir. tedavi derken kendinizi hasta olarak görmeyin. sizde bulunan birikimin kontrollü olarak boşaltılması veya odaklanması dır esas olan. yorgunsunuz anladığım kadarıyla. muhtemelen güven sorununuzda vardır. zor olacak ama bunu yapabilirsiniz. konuya geri dönersek anksiyete başlamadan da uyku sorunu vardı evet ama sizi anksiyeteye iten veya yenik düşüren şeyler de o zaman vardı. - Soran+1 yıl
Sizin içinde uygun olursa devamını özel konuşmak isterim
- Soran+1 yıl
Rica ederim efenim asıl ben teşekkür ederim ☺
- Soran+1 yıl
Hala uyuyamadım işte sonuç 😊
- Soran+1 yıl
Çayı azalttım uykum gelmeden yatmadım kitap yok şu an kimse ile görüşemiyorum kütüphane kapali dışarı çıkamıyorum başka neydi?
- +1 yıl
e haydi hayırlı olsun o zaman.
DİP NOT (ciddi cevap) içindeki kaygıyı bul tut çıkart. sonrada ona neden olanı bul tut çıkart. sen değişirsen dünyanda değişir.
en dip not : ha olmadımı böyle yaşamanın tadını çıkart.
en en dip not. Uykum geldi ben kaçar. bol sohbetler hepinizi seviyorum.
Editörün yorumu. Uykum gelince ciddiyetimi yitiriyorum napayım :)
- Soran+1 yıl
😀😀👍
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
25Cevap
Uyumadan önce yediğin ve içtiğin şeyler uykunun kalitesini etkiliyor olabilir. Çay-kahve içtiysen, hazmı zor yiyecekler tükettiysen uykuya dalmakta zorlanabilirsin.
10 Yorumla- +1 yıl
Uykusuzluk için
1. Kulağa garip gelebilir, ancak akşamları kıvırcık salata yemek daha iyi uyumanıza yardım ediyor.
Salatadaki sütlü Bitki özü lactucine diye bilinen afyon içeriyor. Bu Madde uyku ve gevşeme sağlıyor. Uykusuzluğa iyi gelir
2. Bir fincan çay rahatlatıcı olabilir, ancak 8 saatlik kesintisiz bir uyku çekmek istiyorsanız, en iyi seçenek papatya çayı olmalı. Papatya çayı doğal bir yatıştırıcıdır ve asabi tansiyonu düşüren etkisi bulunuyor
3. Çay içmek istemiyorsanız, yeşil sebzelerde bulunan Mineral magnezyum, kasları ve sinirleri gevşetmeye yardım ediyor. Öözellikle, brokoli, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, hindiba gibi sebzeler rahatlatıcı etkiye sahip
4. Özellikle, et, tavuk, balık ve hindi etinde bulunan triptofan isimli amino asit, serotonin üretimini destekliyor, bu da vücudun gevşemesine ve uykusuzluk sorunlarıyla baş etmenize yardımcı oluyor.
5. Sebze sevmiyorsanız, alternatif olarak triptofan içeren diğer bir yiyecek olan muzu deneyebilirsiniz
6. Çalışmalar, balın doğal uyku yardımı olduğunu gösteriyor. Balın içindeki oreksin isimli doğal içerik beynin kendini kapatıp dinlenmesine yardımcı oluyor.
7. İhtiyacınız olanlar, bir muz, bir tencere, biraz su, bir de isterseniz bir tutam tarçın…
Önce tencerede suyumuzu kaynatıyoruz. Sonra muzumuzu, uçlarını kesip, kabuklarıyla birlikte tencereye yerleştiriyoruz.
10 dakika kadar demlenmesini bekliyoruz. Demlendikten sonra bir fincana güzelce süzüyoruz. İsterseniz bu aşamada
bir tutam tarçın da iyi olur.
8. Kulağa bir miktar pamuk üzerine sürülmüş viks koyarak bantlayıp uyumanın öyle bir etkisi var ki sonucuna çok şaşıracaksınız.12 Yorumla- Soran+1 yıl
Viks hiç duymadin denemek gerekli teşekkür ediyorum 🙏
- +1 yıl
Rica ederim. Şifa olsun.
Benim de öyle sorunu var yaklasik 10 yil dan beri uyuyamiyorum. Ve uyku düzenim cpk bozuk.
Dün öglen 12 de uyudum ve 3 saat sonra uyandim. Birdaha da uyuyamadim
Günde 4
Saat uykuylan ise gidiyorum.. 1 hafta böyle devam ediyor sonra 12 saat uyuyuorum.. sonra yine aynisi
Bide bende ne zaman uykum gelecegide belli deyil cok kötü geceleri hic uyuyamiyorum genelikle sabah lari uyuyorum gecem gündüz oldu
Sabahim da gecen oldu cok kötü bir hayatim var.. herseyi denerim doktoröara girtim birseyin yok diyorlar..
Bu böyle de devam eder öleseiye kadar10 Yorumla- +1 yıl
İlaç kullanımı sadece düşünceleri, stresi göz ardı etmek içindir.
Asıl olması gereken sorunun derinine inilmeli.
Terapi alabilirsin. Psikologlar ile görüşebilirsin.
İçine attığın bir sürü şey var. Bunlardan kurtulmadan ne kullanırsan kullan fayda etmeyecektir.10 Yorumla halı sahalar acılsın mac ayarlayayım :) bir kosturayım seni saga solaa :) bak nasıl uyuyorsun o gece :) mışıl mışıl
114 Yorumla- Soran+1 yıl
😀😀ve gollll
- Soran+1 yıl
Niye olmasın solagım ben gol olur
- Soran+1 yıl
Gaz ile çalışıyorum evet 😀
- Soran+1 yıl
Evet evet çok nazarım var okusun lütfen 🤲
- Soran+1 yıl
Hahahaha gerçek mi tek göz olmaz mı 👁
- Soran+1 yıl
Tamammı çirkin zatende 😀
- Soran+1 yıl
Duvara değil sana okusun banda etki eder 😊
- +1 yıl
Bedenini uyku egitiminden uzak tutup alışkanlık haline getirdin belki de
111 Yorumla- Soran+1 yıl
Belkide
- +1 yıl
Kimbilir.
- Soran+1 yıl
Kim bilir?
- +1 yıl
Kimbiliir!
- Soran+1 yıl
Kim bu kim?
- +1 yıl
Aramayan bulamaz aramakla da bulunmaz
- Soran+1 yıl
O zaman aramayalım
- +1 yıl
Mevlana demiş. Bu sözü.
- +1 yıl
Özür şems
- Soran+1 yıl
Hmm
- +1 yıl
Günaydın
Yani öncelikle bir doktora başvurmak tabii amagörüş olarak da gun içinde uykun gelse bile uyumaman hergun aynı saatte yataga girip uyuman
10 YorumlaMumkun oldugunca merak uyandircak seylerden uzak dur. mesela aksamlari saat 9 dam sonra telefona bakmama karari al
10 Yorumla- +1 yıl
Benim öyle sorunum yok çünkü uykuyu sevmem oda beni sevmez günde en fazla 4 saat beraberiz onun la
17 Yorumla- Soran+1 yıl
Bende sevmem ama gerçekten artık sorun yaşıyorum
- +1 yıl
Tm olarak nasıl bir sorun yaşıyor sunuz sakıncası yoksa sormamım
- Soran+1 yıl
Şöyleki uykum geliyor yatıyorum ama 10 dakika ya da 30 dakika sonra uykumu almış gibi uyanıyorum sanki sabah olmuş saate bakıyorum az önce yatmışım daha uykuya dalamıyorum
- +1 yıl
Akıl vermek gibi olmasın ama ister seniz bir doktora görünün bizim burdan vereceğimiz tavsiye ler pek yararlı olamaz belki bir doktora görünün derim..
- Soran+1 yıl
Çok gittim uyku ilacı veriyorlar onlarıda ben kullanmak istemiyorum yani geçici çözüm
- +1 yıl
Inşallah düzelir siniz ben hep müzik dinlerken uyurum mesala müzik açmadan uyuyamam ama sizinki si farklı durum
- Soran+1 yıl
İnşallah 🙏
- +1 yıl
Son 1 yıldır bendede var malesef soluksuz 8 saat uyumayı çok özledim ..4 saat sonra uyanma yorgunluk ! :(
10 Yorumla Sağlık & Diyet konusunda 329 cevap paylaştı. enerji harcaman gerek ve uyku stresi yapmaman gerek
10 Yorumla- +1 yıl
Her aksam yatmadan once bir bsrdak kefir ic aksamda erken yat 11 gecnesin
13 Yorumla- Soran+1 yıl
Tamam ☺
- +1 yıl
Kahveyi de azalt aksamlari hic icme
- Soran+1 yıl
Akşam çay içiyorum ve dün akşam sadece 1 bardak içtim
Stres ve anksiyete bozuklukları sebep oluyor olabilir. Bir uzmana danıştın mı daha önce?
13 Yorumla- Soran+1 yıl
Yılladır psikoloğa gidiyorum var ama bir sonuca varamadık
- Soran+1 yıl
Teşekkür ederim 😊
Bayanları bilmemde erkeklerde sevişip ardına mis gbi uyku geliyor otomatik 😀
10 Yorumla- +1 yıl
telefona çok bakma, erken uyu, gece çok şeyler yeme, kitap oku gözün yorulsun.
10 Yorumla - +1 yıl
Yorulmuyorsundur. Yorgunluk olsa hemen uyursun 😊
12 Yorumla- Soran+1 yıl
Yok güzelim değil beden yorgun olsada ayni
- +1 yıl
Ozaman alışkanlık olmuştur
- +1 yıl
Psikolojik sorunlar kafaya çok takma çok düşünme. Ben anksiyete ilaçları kullanıyorumm
10 Yorumla - +1 yıl
Corona yüzünden olur kesin ve net
12 Yorumla- Soran+1 yıl
Bu ara ondan evet
- +1 yıl
Biktim ama ya sıkılıyorum oluyorum artık evdee
- +1 yıl
Annecim bir destek almalısın
18 Yorumla- Soran+1 yıl
Çok gittim evlatçıgım ama uyku ilacı
- +1 yıl
Annecim araştırılması gerekiyor bende de var bende uyuyamıyorum 2-3 saatlik uyku ile duruyorum
- Soran+1 yıl
Sen gittinmi
- +1 yıl
Gittim antidepresan kullandım onlarda uyku getiriyor
- Soran+1 yıl
Evet öyle
- +1 yıl
Onlarda iyi olmuyor gerçekten hiç önermiyorum
- Soran+1 yıl
Çok kullandim onlarida
- +1 yıl
Bende kullandım annecim ama hiç iyi bsisy değil
- +1 yıl
Abla sana özelden yazayım sorun yoksa
16 Yorumla- +1 yıl
Uzun mevzular çünkü bir sürü sebebi var o yüzden yaz istersen bilemezsem hocama sorarım
- Soran+1 yıl
Ne hocası
- +1 yıl
Ben sağlık sektöründe olan biriyim ve Acıbadem üniversitesinde okuyorum o yuzden akademisyen hocalarımdan ve yahutta diyetetik okuyan vs. tanidigim insanlar var o Manada dedim ama bende bu konuda yeterlidir bilgiye sahibim zaten
- +1 yıl
Burdan zaten bı cikarim yok benim
- +1 yıl
İstersen yazarsiniz iyi günler hanfendi
- Soran+1 yıl
Biraz başım ağrıyor ilaç aldim daha sonra detaylı yazarim şu an seri yazamam o yüzden verimli olmaz sorun değil ise biraz iyi hissedince yazicam
- +1 yıl
Kafan dolu demekkı boşaltmalısın
13 Yorumla- Soran+1 yıl
Şimdi buraya yazacağım şey yanlış anlaşılır türkçe çok yönlü biliyorsun. Yazıyorum sana😊
- +1 yıl
Yaz bakalım😀
- Soran+1 yıl
Yazdım canım ciğerim
- +1 yıl
Doktora git
11 Yorumla- Soran+1 yıl
Çok gittim
Sağlık & Diyet konusunda 799 cevap paylaştı. Süt iç
110 Yorumla- Soran+1 yıl
Süt yoğurt ayran hepsini denedim
- Soran+1 yıl