Geçen hafta burun kanamasından hastaneye gitmiştim doktorlar herhangi bir sorun olmadığını söylediler ama bugün iki üç kez burnum kanadı. Sizce günde 2/3 kez burun kanaması normal mi? Kılcal damarlar filan olabilir mi? #Subarusti
Geçmiş olsun öncelikle. Tıpta epistaksis deriz bu duruma. Şimdi burun kanamalarını oluştuğu bölgeye göre ikiye ayırırız, ön kanama ve arka kanama. Çoğunluk ön kanamalardan oluşur genellikle. Bu grup kanamalar nazal septum da damar ağlarının birleştiği kiesselbach pleksus adını verdiğimiz bir kan damarı kaynaklı oluşur. Arka kanamalar genelde yaşlılar da görüldüğü için bu ihtimali pas geçiyorum. Şimdi burun neden kanar kısaca bunlardan özet geçeyim;
Burun kanama nedenlerini yerel, sistemik ve idyopatik yani nedeni bilinmeyen olarak 3'e ayırırız. Yerel nedenler şunlar olabilir; bir travma sonucu nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmadan meydana gelebilir. Yüz travması, burunda yabancı bir cisim, burun veya sinüs enfeksiyonu ve kuru havanın uzun süre solunması gibi nedenler sayılabilir.
Alerji için kullanılan antihistaminik veya kortikosteroid içerikli burun spreyleri ya da damlalar burunda mukozal tahrişe sebep olabilir. Özellikle direkt olarak yanal duvarlara değil de nazal septuma uygulandıysa kanama olması olasıdır. Ayrıca havada ki nemin düşük olması da kanamaya sebeb olabilir. Burun septumunda eğrilik olması durumunda da hava akımı yeterli olmaz, bu da kuruluk ve tahriş yapar ve kanama meydana gelir.
Sistemik nedenlere gelecek olursak: Kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama ve pıhtılaşmada bozukluk, seni endişelendirmek istemiyorum fakat, sık sık kanama olması kanla ilişkili kanserlerden şüphelendirir beni sadece ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.
İdiyopatik nedenlere gelecek olursak, adı üzerinde sebepsiz meydana gelebilecek kanamalardır. Fakat yine de iyi araştırılması gerekecektir.
Tedavi konusunda da en nihayetinde seni muayene edecek uzman karar verecektir. Ben seni görmediğim ve altta yatan olası nedenleri sadece tahmin edebileceğimden dolayı ezbere konuşmuş olurum ki yanlış yönlendirmek istemiyorum. Tekrardan çok geçmiş olsun :)
Sinir stres yaptiysan olabilir ya da v. g powerlifting ile ilgileniyorsan bu yüzdende olabilir çünkü salonda birkaç arkadaşta rastladik bu duruma.. Belki içerde bir sivilce vardır o kanama yapıyordur hemen telaş yapma bekle gecmesse gidersin geçmiş olsun
Burnunu yaktırman gerekebilir bende öyle olmuştu günde 2 3 kez kanıyordu bende doktora gittim yaktılar sonra ben merhemlerimi ihlal edip hep dışarıda gezip güneşe çıkınca yarayı tekrar yaktılar ve tekrar aynısı oldu sonra merhemlerimi sık kullanıp evden dışarı çıkmayınca düzeldi