+1 yılBen olsam söylemezdim. Zaten kanser ağır bir hastalık. Ölüm korkusuyla yaşanılan bir hastalık. En fazla morale ihtiyaç duyulan bir hastalık. Hasta kişiye moral vermek yerine son evrede olduğunu söylemek ne kadar doğru bir şey ki. Belki iyileşmeye dair umudu varken bunu öğrenince tamamen yıkılabilir. Bunuda düşünmek lazım.
Bu arada çok geçmiş olsun32 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler, valla büyük ikilem ama ben de bu fikre daha çok yatkınım :/
- +1 yıl
Öğrense ne olucak ki onun için bir fayda sağlanacak mı önce bunu düşünmek gerekir. Bazı gerçekler faydadan çok zarar getirebilir
En İyi Cevaplar
Geçmiş olsun hasta yakınınızmı❓ Doktor söylemek zorunda hatta son 1 ayı kaldığını dahi yüzüne söylüyor çoğu
Bence söylenmemesi gereken bir şey
Allah düşmanıma yaşatmasın kötü bir durum. 4. evre artık onun için herşey bitmiş. Karnı aç yemek ister istemez su ister içemez nefes alamaz 😔 herkes zannderki kanser hastasının iştahı olmadığı için yemek yemiyor sanıyorlar ❗ halbuki iştahkarı yerinde yemeyi çok isterler ama kanser hücreleri vücudu sardığı için yutkunma kasları çalışmaz ve yutkunamazlar 😔 bu sebebden zayıflarlar. Ölüm korkusu ayrı bir dert ❗
Düşünsenize 4. evre kansersiniz Max. 3 ay yaşayıcaksın nefes alamadan 1-2 ay yaşamak Allah çektirmesin.
Sakın söylemeyin o ölüm korkusu piskolojisi çok çeken gördüm Allah kimseye çektirmesin sakın söylemeyin derim hatta doktorlara da derim hasta tanıdıksa durumunu lütfen söylemeyin diye uyarırım. 😢54 Yorumla- +1 yıl
Gittiğimiz hiçbir doktor söylemedi, bildiğim kadarıyla son evrede söylenmesini de uygun bulmuyorlar hatta. Bize o şekil denk geldi en azından. Yakınım evet.
- +1 yıl
Yok hayır akciğer metastaz, akciğerle başlamadı. Çok uzun zamandır bu hastalıkla boğuşuyoruz zaten ilk teşhiste değildi 4. evre
Sağlık konusunda 3,6b cevap paylaştı. Annem pankreas kanseriydi, kendisine söylemedik. Safra kesesinden ameliyat olduğunu düşünüyordu, daha sonra karaciğere sıçrama yaptı kanseri, direk 4 üncü evreye geçti sapık hastalık. Ama bilmediği için hastalığını mutlu Mesut gülerek espri yaparak 62 gün önce vefat etti.
24 Yorumla- +1 yıl
Başınız sağ olsun.
- +1 yıl
2 büyük ameliyat 1 acil 1 de küçük bir operasyon geçirdi. Bilmemesi pek mümkün olmuyor tahmin edersiniz ki.
Söylemelisin durumu ne olursa olsun bilmeye hakkı var. Biliyorum söylemekte çok rahatsız edici bir durum, çok zor bir süreçte ve ne hisseder nasıl bir tepki verir bilinmez ama belirsizlikler içerisinde değil de ne olduğunu bilmesi daha doğru olduğunu düşünüyorum.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
43Cevap
+1 yılSoylenmemeli psikolojik. Olarak zaten zor durumda dır birde bu denilirse daha da çöker hayata karşı hep ölüm gelir aklına benım. Annemde tiroid kanseri o 1. evrede fakat hangi evre olursa olsun asla demedık. kendisine zaten üzgün bır birey buda denilirse çok büyük çöküșe girer..
110 Yorumla- +1 yıl
Evreyi mi söylemediniz hastalığı mı
- +1 yıl
Evre ve hastalık. Hakkında detaylı bir bilgi biz vermedik. Genelde doktorla ben irtibatta oldum..
- +1 yıl
Peki tedavi kısmını nasıl gerçekleştiriyosunuz bu şekilde?
- +1 yıl
Kendisi amelıyat oldu yaklaşık bir buçuk yıldır kanser evre hakkında veya detayli bir bilgi vermesini istemedim doktorun tanidigim. Biri olduğu için anneme karşı aciklamasida üstü kapalı oldu ilac tedavisi alıyor kemoterapi veya ıșın yok yılda bir sintigrafi makineye gırıyor bir ameliyat olma ihtimali de var onun dışında zaten hep ilac kullanımı olucak birde şanslı olduğumuz taraf tiroid kanseri oluşu bizlerde onu tedavisini yakinen takip ediyoruz. Bazı şeyleri demediğimiz için zaten ona morel oluyo kanser hastaları morele ihtiyacı olur onlar üzülmemesi ve strese girmemesi lazım..
- +1 yıl
Yok sorma sebebim şeydi, eğer ne olduğunu bilmiyorsam neden ilaç kullanayım diye düşünürdüm ben olsam. Ama onu ayarlamışsınız zaten, çok geçmiş olsun umarım bir an önce sağlığına kavuşur.
- +1 yıl
Kanser olduğunu bılıyo zatenio sadece demek istediğim. Tekrar amelıyat olucagını gibi gibi nedenler var onları bılmıyo kanser olduğunu bilmesi gerekirmi evet gereklidir ve bunun bilincinde
- +1 yıl
Cok tesekkur edıyorum umarım. Sizin yakınıniz sanırsam kanser bende rabbim ona acil. Şifalar versin 4. evrede kanseri atlatan çok tanıdığım arkadaşlarım var önemli olan morel ve motive tek çaresi bu..
- +1 yıl
Annem benim de. Doktor bana açık açık iyileşmeyecek dedi ama dediğin gibi atlatan çok var çıkmadık candan da ümit kesilmez, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz
- +1 yıl
Sakın söyleme bu Sefer aklı ölüm düşünür hep devamlı hayattan bağını keser hiç toparlanmaz sonra Allah basta sizlere yardım. Annene de şifalar versin..
- +1 yıl
Amin çok teşekkür ederim
Gizli Üye(25-29)+1 yılBenim annem 4. Evre kanser hastası.
Ankara onkolojide tedavi görüyordu 10 yıldır kanserle mucadele ediyor.
O hastanede ki haysiyetsiz doktorlar bu durumu hem annemden hemde babamdan saklıyorlar. Doktor efendi kendi kafasina göre deney yaparmış gibi kemoterapi nin işe yaramaması halinde ilaç vermeye devam ediyor. Bu aylar önce olan bir durumken son anda anneme babama söylüyor. Soruyorum şimdi sana bu doktorun yaptıgı doğru mu okkali bir dayağı haketmiyor mu?
O kim ki hastaya bunu söylemiyor veya eşine.
Son olarak anneme dediği kelime şu artık son nokta ölümü bekle.
Şimdi söyleyip söylemeyecegine karar ver.
Oyun değil bu insanların kendi sağlık durumları hakkında bilgiye sahip olmaları onların hakları.
Yapmayın gidin söyleyin.14 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılMorali bozulmasin vs gibi sacmalıkları da bir kenara bırakın.
Zaten o insanın ne kadar ömrü kaldı ki.
Cevap sahibi+1 yılşu an acıbadem de tedavi görüyor. Oraya götürün onu devlette ki ilaclardan bir cacık olmaz.
- +1 yıl
Çok fazla dini bütün bir insan değilim ama bu hastalıkla başa çıkan, son evreyi de atlatabilen insanlar mevcut, birinin ömrünü tıp belirleyemez bence. Zaten hasta olduğunu biliyor tedavisini görüyor ama “sen 4. evresin” demenin bir yararını göremiyorum şu an açıkçası.
Geçmiş olsun size de.
Cevap sahibi+1 yılBenim annem dini bütün bir insan işte. Belki de onu ayakta tutan bu.
Bakalım bekliyoruz o her seferinde yendi. Hem de defalarca.
Umudunuzu kaybetmeyin.
Doktorlara kulak asmayın. Savaşa bildigi kadar savaşsın destek olun.
Hoşçakalın.
Bu tür ağır hastalıklar da hasta morali çok önemli. söyleyeceğiniz abartılı söz, tavırlarınız, mimikleriniz herşeyiniz eğer tedirginlik endişe içeriyorsa hastanın dikkatini çeker. Hekimlerinize güvenin. yüzlerce kez deneyimleri var. Moral çok önemli. en azından moralini bozulmaması adına. geçmiş olsun.
10 Yorumla- Sağlık konusunda 598 cevap paylaştı.
+1 yıltedavi sansi yoksa bilmesinin de bir onemi yok. bilip de yapabilecegi birsey yok. ama helallik almak isteyecegi kisiler olabilir ya da memlekete gitmek isteyebilir. bunlar siradan bir konusma arasinda caktirmadan ogrenilebilirse ona gore istegi yerine getirilebilir. tabi yine soylemeden ve farkli bahanelerle yapilabilir. bence soylenmese mutlu kalsa daha iyi.
10 Yorumla
+1 yılBunun kararını siz vermelisiniz. Hastanızın iradesini, karakterini bilen sizsiniz. Bilmesi mı daha iyi bilmemesi siz analiz edeceksiniz.
Mesela benim babam ameliyatlar oldu, tedaviler gördü, aylarca hastanelerde kaldık ama hastalığını bile bilmedi, söylemedik hiç.
Baba sen kansersin deseydik zaten babam korkudan ölürdü.10 YorumlaAhahah anlamıyorum 4. Evre'den bahsediyorsun ve durumunu söylemekten bahsediyorsun ve 4. Evrede olduğunu bilmek için hastanın ameliyatla biyopsiye sokmalınız kim biyopsiye gribim diye girer aptal mısın ve o seviyede bir hasta yataktan kalkamaz hale gelir kol eklem ayak olmak üzere kasları erir ve yüksek oranda kilo kaybeder kan şekeri kontrol altına alınması gerekir c bitaminli serumların içine her gün insülün enjekte edilir ve nerden baksan günde 10'dan fazla serum enjektesine maruz kalır bu tür hastalar. Ve sen ona söylemekten bahsediyorsun adam öldüğünün kanser olduğunun farkında zaten can çekişiyor ne saçma bir soru bu
06 Yorumla- +1 yıl
Annem 4. evre kanser hastası ve dediğin şekilde değil. Bana hakaret ederken tüm hastaların aynı şekilde hastalığı geçirdiğini sanman da komikmiş.
- +1 yıl
Tedavi olmadan kanser geçirmekten kasıt nedir? Kemoterapi görüyor zaten ama 4. evre olan her kanser hastası yatak döşek yatmıyor. Kanser olduğunu biliyor evresini bilmiyor diyorum.
- +1 yıl
Şu an olmasa da hastanın olabileceği en belirgin ihtimalleri verdim ve anladığım hastanın kanser teşhisis konulduğunu hiç bilmemesiydi o halde ben yanlış anlamışım... tabii ki her hasta bunları yaşayacak diye bir şey olamaz. Fakat ben hastanın hiç tedavi almadığını, kanserin varlığından haberi olmadığını ve bunun yüzünden bu durumları yaşayacağını gördüğünüz hâlde neden sırf öğrenmemesi için bu hâle gelmesine göz yumdunuz düşüncesiyle böyle bir tepki verdim annene de acil şifalar diliyorum umarım tedavi güzel sonuçlanır.
- +1 yıl
Yok hayır tedavi görüyor ama evresini bilmiyor. Ama bir minik öneri vereyim sana ne kadar dikkate alırsın bilmem, özellikle bir sağlık sorunu varken "aptal mısın, saçma soru" vs deyip insanın sinirini iyice bozmazsan daha iyi olur. Üniversite öğrencisisin az bir şey insan psikolojisinden anlamalısın bence.
Teşekkürler.
+1 yılkendisi zaten durumun farkina varacak er veya gec. ne kadar kötü oldugunu en iyi kendi hisseder, sonucta hasta olan o kisi.
hasta oldugunu biliyorsa, kacinci evre oldugunu söylemeye gerek yok bence.
mesela ilk evresi olsa söylenir, hastaya moral olur.
ama 4. evre oldugunu söylemek sadece daha fazla moral bozuklugu verir.
kacinci evre oldugunun bu durumda bir önemi yok.10 YorumlaSağlık konusunda 362 cevap paylaştı. Psikolojinin sağlık üzerine etkileri bilinen bir gerçektir.
Birine son evredesin kurtulamayacaksin demek tamamen sadistçe bir yaklaşımdır, insanların son anları tamamen umutsuzluğa, karanlığa ve çaresizliğe sokmanın anlamı yok.30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen olsam bilmemesini isterdim çünkü o olumcul ve sansi dusuk bir evre gozuyle bakildigi icin ordan donus olayacagini dusunup gecirecegi gunleri daha umutsuz yasayabilir.. Dr lar genellikle dorduncu evrede hastanin bilmemesi konusunda hem fikirler.. Bu illetin en büyük dusmani yuksek moral.. Kisi iyilesecegine inanmadiginda basaramiyor maalesef
10 Yorumla
+1 yılSöylerseniz kanser olduğunu bilerek kanserle mücadele eder. Söylenmeli bence savaşması, gerektiğini bilmeli
12 Yorumla- +1 yıl
Kanser olduğunu biliyor zaten, evresini bilmiyor.
- +1 yıl
2 diyin ya da 3 diyin en azından morali yüksek savaşır.
Belirsizlik daha çok yorar onu
bızıkıde 4 evreydı ama duzeldı akcıger kanserıydı cok ıyı doktor olursa duzeltıyo ıstersen yardımcı olurum
221 Yorumla- +1 yıl
Doktorunuz kimdi acaba?
- +1 yıl
https://tansan.com.tr/sualp-tansan.html bu doktor değil mi
- +1 yıl
Bakayım çok teşekkürler
- +1 yıl
Herkesi almıyor derken, hasta mı seçiyor kafasına göre?
- +1 yıl
Baya kaliteli doktormuş evet. :) Teşekkürler.
- +1 yıl
araya birini sokacağınız doktorun doktorluğundan şüphe duyarım ben, o yüzden almayayım, teşekkürler
- +1 yıl
Hala ne diyorsunuz :)
- +1 yıl
Teşekkür ederim yardım talebiniz için ama istemiyorum sağ olun.
- +1 yıl
Beni anlamıyorsunuz hala yazdığınıza göre. Ben "çok yoğun hastası var diye hasta kabul etmiyor" denilen bir doktora güvenmiyorum diyorum, hala yazıyorsunuz çünkü. İstemiyorum?
Benim bildiğim doktorun bilgi saklaması yasak, adamın doktorluğu gider elden.
12 Yorumla- +1 yıl
Bu zamana kadar gittiğimiz hiçbir doktor evre bilgisi vermedi. Ben tek gittiğimde bana söylediler ama anneme söylemediler
+1 yılSöylemeyin düşününce kendim öğrenmek isterdim ama öğrendikten sonra ne yapardım işte o büyük sıkıntı tamamen kötü hissederdim. Zaten kanser hastası olduğunu bildiği için azçok farkındadır ölüm ihtimalinin olduğunu hepten kötü etkilemeye gerek yok
10 Yorumla- Sağlık konusunda 2,9b cevap paylaştı.
+1 yılO bilmese bile belgeler söyler hasta yakını da bilir doktor hastaya çoğu zaman söylüyor yani benim babam da öyleydi.
12 Yorumla- +1 yıl
Doktorumuz söylemedi, belge okuyabilecek kadar okuma yazması yok
- +1 yıl
Hastalığı söyler en azından.
sadece merak ettıgım için bişey sormak istıyorum 4 evreye kadar hiçbir belırtlı yaşamadınızmı?
14 Yorumla- +1 yıl
Uzun zamandır tedavi görüyor zaten ama yeni metastaz yaptı.
- +1 yıl
Metastaz hastalığın başka organlara da sıçraması demek. Genelde metastaz olan kanserin pek iyileşme şansı yok diye biliyorum çünkü şu an temizlense birkaç ay sonra başka bir organda çıkmayacağının garantisi yok.
Bence söyle mesela ben öleceğimi şimdi bilsem ölmeden önce ne yapmak istiyorsam gider yaparddım son kez sarılırdıö son kez ağlardım yer içerdim gezerdüm vb vb örnek yani
10 Yorumla- Sağlık konusunda 516 cevap paylaştı.
+1 yılBence söylenmeli.
Belki de son zamanlarını yaşıyor ve hep yapmak isteyip yapamadığı bir şeyler varsa tam sırası.10 Yorumla
+1 yılSöyleme kendini bırakabilir. İyi olduğunu söyleyin iyi olsun. Şimdi bilmesi ona bir şey kazandırmaz tam tersi psikolojik olarak zarar verebilir
10 Yorumla
+1 yılÇok zor bir durum söz konusudur'ki Cevabım söylenmemeli, çünki son etapda zaten bağışıklık çok zayıf, Birde ölüm hüznü ya da korkusu' daha çabuklaştırabilir'Allahtan şifa dlerim' lakin tanrının mucizleri daima vardır'
20 Yorumla
+1 yılDoktoru babama söylemişti. Açık olmak iyi bence bu durumlarda. Saklamak gereksiz
21 Yorumla
+1 yılSöylenmeli durumunu bilmeli kalan ömrünü bilmeli buna göre kendini ayarlar belki de.. Ölmeden önce yapmak istediği şeyler vardır. Biz enişteme söylemiştik ölmeden önce Beya şarap içip tatile gitmek istiyordu mesela beraber yaptık
10 YorumlaSöyleyin ve bunu yenebileceğini güçlü olması gerektiğini telkin edin.
10 Yorumla- Sağlık konusunda 836 cevap paylaştı.
+1 yılBencede gerek yok. Benim babama son anda söylediler bize, zaten sonra gitti.
10 Yorumla - Sağlık konusunda 596 cevap paylaştı.
+1 yılİyileşme ihtimali var mı yok mu o önemli
Eğer birkaç aylık ömrü kaldıysa söylensin ki vakti varken tecrübe edemediği şeyleri deneyimleme şansı olsun10 Yorumla
+1 yılAllah şifa versin... Ben olsam bilmek isterdim... Ona göre, söylemek veya yapmak istediğim şeyler olabilir...
20 YorumlaKanser olduğunu biliyordur zaten ama evresini söylemeye gerek var mı emin değilim , moral bozmamak lazım
10 Yorumla
+1 yılBizde de amcam kanser olduğundan haberi vardı ama evresini bilmiyordu.
Öyle 1 haftada gitti.10 YorumlaSöylemeyin.. Hatta moralini artıracak şeyler yapın ve söyleyin mutlu geçirsin zamanını
10 YorumlaSağlık konusunda 2,9b cevap paylaştı. Bence söylemeyin. Kurup kurup daha kötü olur insan.
10 YorumlaSöyleyeceksin tabiki. Herkesin kendine göre gitmeden önce kesmek ya da kapatmak isteyeceği bir hesabı var bu dünyada
10 YorumlaSöylemeli. Ben bilmek isterdim. Zaten bir müddet sonra ağrıdan başka bişeyin farkında olmayacak.
20 Yorumla- Sağlık konusunda 769 cevap paylaştı.
+1 yılÇok üzücü söylemek istemezdik ama söylemezsek ona ihanet etmiş gibi oluruz
10 Yorumla
+1 yılGerek yok bilse anca üzülür korkar bilmesin daha iyi
10 YorumlaSağlık konusunda 640 cevap paylaştı. Kendi doktoru söyler gerekirse
23 Yorumla- +1 yıl
Doktor hastalıkla ilgilenir, insanın kendisiyle değil genelde.
- +1 yıl
Doktorlara hiç işiniz düşmedi mi gerçekten :) Hasta bunu kaldırabilir mi kaldıramaz mi, söylemeli mi söylememeli mi, bilmeli mi bilmemeli mi gibi mevzularla ilgilenmez doktor. İlgilenmemeli de çünkü, işi hastalıkladır, bahsettiğim şey şahsi mevzular.
+1 yılAcıda olsa gerçeği söyleyin.. yapmak istediği ya da helalleşmek istediği durumlar söz konusu olabilir.. keşkeler kalmasın içinde.
20 Yorumla
+1 yılBence de zor bidirum nasil soylenirki offya üzüldüm 😔😔
10 Yorumla
+1 yılTabiki söylenmesi gerekir hastanın durumunu bilmesi en doğal hakkıdır
10 Yorumla
+1 yılÇok zor durum ☹️ ama her ne olursa olsun haberi olmalı neyle karşılaşacağını onun da kendine gere dusunceleri olabilir.
10 YorumlaAllah şifa versin bir an önce tam olarak hangi kanser türü
10 Yorumla
+1 yılne kadar ömrü kaliyor ki
11 Yorumla- +1 yıl
Kim bilir
+1 yılBunu bilmek hakkı tabii ki, adam beklemediği bir anda ölmüş olacak, söylemeyenler bunun hakkını nasıl ödersiniz bilmem.
04 Yorumla- +1 yıl
Şimdi başına geldi mi bilmiyorum ama başına gelmeden bu kadar büyük konuşmanı önermem. Bahsi geçen kişi annem ve hasta olduğunu zaten biliyor, tedavi görüyor. Evresini bilmiyor sadece. Söylemenin artısı eksisini değerlendirmek gerek, daha çok üzülecekse ki bu eğer hastalığının seyrini kötüleştirecekse bu şekilde hak ödemek olur bence.
- +1 yıl
Tatlım soruyu birazdaha açabilirdin. Böylece bende kanser olduğundan haberdar olmadığını tedavi görmediğinide düşünmezdim 😊 Ve çok geçmiş olsun.
- +1 yıl
detaya ekleyeyim :)
- +1 yıl
Hakkınızda en iyisi olsun😊
+1 yılSöylemeyin psikolojik olarak daha iyi durumda olur
10 Yorumla
+1 yılArtık yolun sonu bilmeli
11 Yorumla- +1 yıl
Birçok tanıdığımı kanserden kaybettim Allah yardımcınız olsun.
Sağlık konusunda 3,2b cevap paylaştı. söylememek lazım moral vermek lazım
10 Yorumla
+1 yılSöyle tabi bir an önce tövbe etsin
10 YorumlaBen olsam söylenmesini kesinlikle isterdim.
21 Yorumla
+1 yılNe gerek var sormadıkça söylemeyin.
10 YorumlaBen söylemedim. İyi mi yaptım dersen bilmiyorum
10 Yorumla
+1 yılSöylemeyin.
30 Yorumla
+1 yılSöylenmesin bence. Yoksa dertli ölür
10 Yorumla
+1 yılsöylemeyin mutlu etmeye bakın onu
10 Yorumlasoylemem hakki olsa dahinsoylemem
10 Yorumla
+1 yılSöylenmeli.
10 YorumlaSöylenmeli
10 YorumlaSöylenmesi lazım
10 Yorumla
+1 yılSöylemem
10 Yorumla- Sağlık konusunda 612 cevap paylaştı.
+1 yılSöylenilmeli bence.
10 Yorumla
+1 yılbence söylenmeli..
10 Yorumla- Sağlık konusunda 15,3b cevap paylaştı.
+1 yılSöylemeyin.
10 Yorumla
+1 yılkişiye göre değişir
10 Yorumla- Devamını Gör (8)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım