+1 yılNeyse ki bu konuda yalnız değilmişim. Benim annemde bu sözü söyledi ve bizde bu konu hakkında tartıştık. İnsanlar ergenlik çağına girip aklı başına vardığında günahları anne babadan sorumlu olmaz. Anneme de dedim kaç yaşıma gelmişim hala ne günah yazılıyomuş sana diye annemde yazılır tabi dedi. O zaman ne yaparsam yapayım günah senin oluyosa benim şu an hiç günahım yok olmicak bundan sonra ve ben direk cennete gircem dedim sustu 😂
38 Yorumla
Soran+1 yılÖmür boyu “senin günahların bana da yazılıyor” saçmalığını dinlemek neyin cezasıdır...
- +1 yıl
Acıtasyon işte. Bakkala ekmek almaya gitmediğinde " neyse ben giderim " demek neyse bu günah meselesi de o işte. Böyle yaparak bizim günah işlememizi önlüyorlar akıllarınca. Valla ben 2 yıldır oruç tutmuyorum tutmam da. Ben genel olarak oruca karşıyım 😂
Soran+1 yılİnsanı dinden imandan soğutuyorlar. Onlara olan sevgimi kaybediyorum. Hiç farkında değiller...
- +1 yıl
Valla sağolsun 2 yıldır dinden soğudum ben. İslam da olan hoşgörüyü kimse uygulamada yapmadı hep sözde kaldı. Dinde zorlama yok derler ama her seferinde zoraki yapılmaya çalışılıyo ibadetler
Soran+1 yılKatılıyorum. Yorumlarda bile bana “oruç tut” deme hakkını kendinde gören insanlar görüyorum. Ne sabırlı insanlarız
- +1 yıl
İslamda sıkça kullanılan bir söz var herkes kullanır ama kimse uygulamaya geçmez " senin dinin sana benim dinim bana " bunu her şey de kullanabilirsin. Öldüğünde ahiret günü " bu neden oruç tutmadı " diye bana hesap sorulmicak. Herkes kendi bacağından asılacak. O yüzden senin yaptığın ya da benim yaptığım her bişeyden kimse sorumlu değil ve bunu sorgulamak da onların haddine değil. Ne yapıyosam kendime yapıyorum. Oruç tut diyen kişilere de söyle bakalım. İslamın hoşgörülüğü ve olmayan zorlamalığı nerde? Sözde değil özde müslüman olup kimseye karışmasınlar. Hayat benim hayatım. Onların istediği gibi bir hayatı yaşayacaksam ne anlamı kaldı benim bu dünyada olmamın.
Soran+1 yılKatılıyorum, çok güzel açıkladınız fakat aileler anlamıyor. En azından benimkiler anlamıyor. Her konuda böyleler. Hatta benim alanımda bile.. ben ak diyorum, onlar kara diyor. Bir yerden sonra insan tahammül edemiyor. Zamanla boşvermeyi öğreneceğim sanırım.
- +1 yıl
Yoo söylediklerim ailen için de geçerli. Senin annen baban olabilirler ama istedikleri hayat kendi yaşanmışlığıyla alakalı. Onlar gördüklerini yaşatırlar. " biz böyle gördük " sözünü uygularlar ama zaman eski zaman değil. Değişen zamana ve düşünceye ayak uyduran onlar olsun. Her ailede bu düşünce olur ama sen yeri geldiğinde ailene o konu hakkında açıklama yapmayıp boşver dersen bu sefer zorlanan sen olursun. " senin iyiliğini düşünüyoruz " diye diye hiç anlamadıkları bir konuda seni sınırlarlar. Sen konuya hakim olup neyin doğru olduğunu bilsen de onlar bilmeden sana karşı çıkarlar neden? Çünkü Onlar senin " iyiliğini düşüyorlar " dimi
En İyi Cevaplar
+1 yılevet böyle bir hurafe var. fakat mantıken yanlış. bir birey, akli erişkinliğe sahip olduktan sonra kendi kararlarından mesuldür. baban sana ''oruç tutmalısın'' dediyse o günah ondan çıktı. eğer seni bu konuda uyarmamış olsaydı islam'a göre onada günahtı.
00 Yorumla
+1 yılEvet anne babaya yazılıyor günahı ıyi yeliştiremediler diye
24 Yorumla
Soran+1 yılKaynak?
- +1 yıl
Diyanetin açıklamalarına bakabilirsin dini kitaplara bakabilirsin
Soran+1 yılBen böyle bir şey görmedim. Siz var diyorsunuz?
+1 yılBir yaştan sonra anne babaya yazilmiyor diye biliyorum
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
40Cevap
Ölen bir ebeveynin, hayırlı evladının yaptığı her hayırlı iş, babasına anasına bir sevap point olarak yazılır.
Bu sebepten ölenin amel defteri kapanmaz, soyundan devam ettirdiği evladı o amel defterine günah veya sevap ekler.
Senin hayırsız düzenbazın teki oluşun, gayet tabii anana babana eksi puandır.
Yine de kendileri cennetlik yaşam sürmüşlerse, kalkıp senin düzenbaz olmandan ötürü cehenneme atılmazlar..33 Yorumla
Soran+1 yılŞakacı moruk seni.
Soran+1 yılGülüyorum...
Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Evladın günahları sevapları
Sual: Bir evladın işlediği sevapları ana-babasına da yazılıyormuş. Günahları da yazılır mı? Kabil'in işlediği günahlardan babası Âdem aleyhisselama da yazılır mı?
CEVAP
Evet evladın işlediği sevaplar, müslüman ana-babaya da yazılır. Günah işlemeyi öğreten ana-babaya evladının günahı da yazılır. İbadet öğretirse, onun sevabı da ana-babasına yazılır. Hadis-i şerifte, (Bir müslümanın evladı, ibadet edince, kazandığı sevap kadar, babasına da verilir. Bir kimse, çocuğuna günah öğretirse, bu çocuk ne kadar günah işlerse, o günahı öğreten babasına da o kadar günah yazılır) buyuruldu. (S. Ebediyye)22 Yorumla
Soran+1 yılBelli ki alıntı yapmışsın ama tatmin olmadım. Her sitede farklı bir şey yazıyor niyeyse.
- +1 yıl
Mealen burda çocuk yapmayın günah size yazılmasın demiş resmen
+1 yılevet senin yaptığın her şey den annen baban sorumlu . anne baba elinden geleni yapmalı olmuyorsa o zaman aklanır ama gücünün yettiği yere kadar raddeye kadar evlatlarını yetiştirmek doğruyu yanlışı öğretmek aşılamak zorundalar
05 Yorumla
Soran+1 yılBenim sorumun cevabı bu değil
- +1 yıl
nasıl değil . kısaca sorunun cevabı evet . sen tutmadığın için ona da günah yazılıyo . iyi geceler
Soran+1 yılHayır, öyle bir şey yok. İyi geceler.
- +1 yıl
abla hem sorup cevap bekliyorsun cevaplayan insanlara yoo öyle bir şey yok diyorsun madem inanmıyorsun böyle bir şeye o zaman sorma milleti de uğraştırma ben şuna inanıyorum 18 yaşa kadar tamam aile sorumludur ama 18den sonrası bana da saçma geliyor sonuçta 20 yaşındasın toprağa tek başına giriyorsun o zaman neden amel defterimiz var yani o yüzden bence senin olaya yazılmaz sonuçta 20 yaşındasın büyüksün
- +1 yıl
@sşlaşslalsalks kardeşim yorumumu sende anlamamışsın sanırım
elbette sizin günahınızı ananız babanız çekecek değil
benim anlatmak istediğim ; anne baba elinden geleni yapmıyorsa
yani tutmuyo mu iyi tutma
kılmıyor mu iyi kılma
o zaman anne babaya da teşfik etmediği için günah yazılıyo
ama anne baba tut dedi tutmadın niye ona günah yazılsın
kıl dedi kılmadın niye günah yazılsın
neyse 1 yıl geçmiş yanı şeyleri tekrsrlamayacağım. iyi geceler
+1 yılo zaman atalarınız ayvayı yedi :D babanın babasına (dedene) günah yazılır kızı oruç tutmayan evlat yetiştirmiş :D dednin bbası, dedenin dedesi derken bizden öncekilerin yatacak yeri yok demektir :D oruç tutmamak günah mıymış o da ayrı mesele :D
12 Yorumla- +1 yıl
Her müslüman, işlediğin günahından kendisi mesuldür. Baliğ (ergen) olan gençlerde artık islamın yapılması (namaz, oruç, gibi) gereken ve yasaklanmış olan (alkollü içecekler gibi) her emirle mükelleftir. Artık yaptığı amelin sevabı da kendisine , günahıda kendisine yazılır.
Evlat Ailesinin yaptıklarından sorumlu olmadığı gibi kendi yaptıklarından ana-babasıda sorumlu tutulamaz. Zira ana -baba evladı islam dini üzerine yetiştirmek ve öğretnekle yükümlüdür. Evladını islam terbiyesiyle yetiştirmediyse bununda hesabını verecektir.
Baban sana orucu öğretmiş mi öğretmiş gerisi senin tercihindir. - +1 yıl
+1 yılHee kişi erginleşme çağı gelince tercih yapabilir akıl sahibi kişi sonuçlarını bilir. Dini kişiler koymaz. Aynı mezara 2 kişi koyuluyo mu baba de. Baskı ile olursa dinden soğutur
22 Yorumla
Soran+1 yılSoğuyalı çok oldu zaten. Daha laf anlatamam ben bunlara
- +1 yıl
Meslek sahibi olunca ekonomik özgürlüğün olyr karışamaz
eğer sana dini konularda yeterli eğitimi vermediyse evet sorumlu. ki, bu soruyu sorduğuna göre verememiş.
24 Yorumla
Soran+1 yılBuna sen mi karar veriyorsun? Küçücük çocukların beynini yıkamak artık ne kadar normalleştiyse...20 yaşında bir yetişkinin kendi iradesinin olması bazılarını rahatsız ediyor.
Soran+1 yıl“Bu soruyu sorduğuna göre verememiş” yazman benim değil, senin saygısız olduğunu gösterir. Saygısızlığa saygısızlıkla cevap verilir.
+1 yılHer baba anne çocuğuna ilim öğretmelidir. Eğer bunu başaramıyorsa belki sorumludur ama evlatların da bunu düşünerek dualarında o seni yetiştiren bir tanecik anne babası için af diler.
10 YorumlaÇocukluğumdan beri hep şunu duydum.
Kız çocuğu evlenesiye kadar yaptıkları günahlar babalara yazılır.
Doğru mu gerçek mi bilemem.
Takdir ALLAH ın.04 Yorumla
Soran+1 yılSaçmalık ve ilkellik.
- +1 yıl
Sen soruyu sorunca şöyle bir araştırma yaptım.
Hemen hemen haklı gibi.
Ben bir örnek vereyim. O zaman orucu hiç tutmayacaksın.
Gelecekte yapacağın ibadeti,
Geçmişte neden yapmadığın sorulunca ne cevap vereceksin.
Son bir şey daha yazacağım takdir sana kalmış.
Bir hadise göre kıyamet günü (anne ve baba) çocuklarından kaçacaklarmış sırf suçlamasınlar diye.
Soran+1 yılBu kadar detaylı düşünmeye gerek yok
+1 yılAhlaki ve dini eğitim konusunda evlatlarından aile sorumludur. Ancak yaptığın eylemlerin günahı da sevabı da sana yazılır. Annen baban sana oruç ibadetini anlattıysa onlar açısından problem yok.
10 Yorumla
+1 yılErginlikten sonra sorumluluğu yoktur, Allah herkese irade vermiş herkes iradesinin bedelini ödiyecek, anne baba sorumlu olmaz.
10 YorumlaAnnen baban degil siradan tanimadigin birinin de seni uyarmasi lazim. Uyarinca yapmasa bile sorumluluk uyarandan kalkiyor. Bir bozukluk gorunce once elinle duzelt , yapamiyorsan dilinle onu da yapamiyorsan kalbinle buğz et (Hadis i şerif).
10 YorumlaAilenin belli şeyleri evlatlarına bahsetmesi lazım.
02 Yorumla
Soran+1 yılSorum bu değil?
+1 yılSen biriyle sevişince babanda bir erkekle seviliyor gibi oluyormuymuş sorsaydın
11 Yorumla
Soran+1 yılHaha güldüm
Günahın ve sevabın bilincinde isen tüm sorumlulukta sana aittir.
00 Yorumla
+1 yılAile uyarmakla öğretmekle yükümlüdür öğrettikten sonra o yükümlülük kalkar ve bireye geçer
00 YorumlaHer koyun kendi bacağından asılır.
Ancak ortak olabilir. Onun içinde doğrudan kusuru olması gerekir00 Yorumlaşöyle o sana eğer bunu öğretmemiş olsaydı evet sorumluydu bundan ama o öğrettiği halde sen bir yetişkin olrak tutmuyorsan sorumlu değildir.
10 Yorumla15 yaşına kadar sorumlu tutulduğunu duymuştum, yanlış da biliyor olabilirim
00 Yorumla
+1 yılevet çünkü seni yetiştirirken onu sana aşılaması gerekırdı ve ögretmesı gerekırdı ne kadar günah ne kadar sevap oldugunu soylemesı gerekırdı ama yok söyledı ve sızı uyardıgı halde sız yapmıyorsanız günah tamamen size aıttır
20 YorumlaArtık çıkmış onlardan, bu saat den sonra senin günahın sana, ailenle bir alakası yok. 😳
00 YorumlaYetiştirmediyse eğitimini ihmak ettiyse sorumludur. Yoruma açık sanırım
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılYani şöyleki üstüne düşen vazifeyi uyarı anne baba yapmaz göz yumarsa günah ama tüm uyarılara rağmen sende bir sıkıntı varsa sendedir günah
01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSorun tutmuş beybisi hadi gine iyisin saçma soruydu ama tutmuş işte
Gizli Üye(30-35)+1 yılGünahtan korkuyorsan oruç tut mk. Yok inanmıyorsan niye dert ediyosun?
11 Yorumla
Soran+1 yılMerak ettiğim için sordum. Tutup tutmamak benim bileceğim iş.
eğer anne baba bile bile evladını uyarmıyor ve doğrusunu göstermiyorsa evet var
00 Yorumla
+1 yılÖldükten sonra okutulan mevlüt un ruhuna eriştiğine inanıyorsun da,
Günahların neden eriştiğine inanmıyorsun00 Yorumla
+1 yılİslam ahlakı ile terbiye etmediyse çocuğunu anne baba evet anne babayada günah yazılır çünkü allahın emri bu yönde
01 Yorumla- +1 yıl
Evladın işlediği sevaplar, müslüman ana-babaya da yazılır. Günah işlemeyi öğreten ana-babaya evladının günahı da yazılır. İbadet öğretirse, onun sevabı da ana-babasına yazılır. Hadis-i şerifte, (Bir müslümanın evladı, ibadet edince, kazandığı sevap kadar, babasına da verilir. Bir kimse, çocuğuna günah öğretirse, bu çocuk ne kadar günah işlerse, o günahı öğreten babasına da o kadar günah yazılır) buyuruldu. (S. Ebediyye)
Günah öğretmeyen Hazret-i Âdem'e, kardeşini öldüren Kabil'in günahı yazılmaz. Peygamberler günah işlemez. Birinin günahı, başkasına yazılmaz. Hadis-i şerifte, (Hiç kimse diğerinin günahını çekmez) buyuruldu
+1 yılO kadar değil her koyun kendi bacağından sonuçta adam çok iyi ama çocuğu arkadaş ortamı Vs etkileniyor adamın suçu yok ki
00 Yorumla
+1 yılBurası nihat hatipoğlu mu mk
02 Yorumla
Soran+1 yılRamazan diye bir başlık açmışlar. Kör müsün?
- +1 yıl
Olsun bro nihat hatipogluna sor sen gene
Hayır..
00 Yorumla
+1 yılbaba onu 6 yaşında söylücektin de
00 Yorumla
+1 yılBlue cagina kadar sorumludur denilir.
00 Yorumlabuluğ çağına kadar anne baba sorumludur
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 360 cevap paylaştı.
+1 yılEvladından sorumluluğu var seninde yaşlanınca
00 Yorumla
+1 yılBaban yobaz sanırım.
01 Yorumla
Soran+1 yıl20 yaşıma geldim hala çözemedim. Değişik bir insan. Kararlarıma müdahale etmez ama canı sıkılınca ya da bir şeylerden konu açılınca laf sokar.
+1 yılEvet sorumludur
06 Yorumla
Soran+1 yılKaynak?
- +1 yıl
Hadis i şerif var eğer anne baba öğretirse onlara da yazılır diye
Soran+1 yılÖğretmezse olacaktı o sanırım
- +1 yıl
Günah işleri öğretirse
- +1 yıl
Siz hangi konu da sordunuz nasıl bir günah
- +1 yıl
Öğretmezse de var diye biliyorum ceşitli bilgiler var
+1 yılBomonti filtresiz
00 Yorumlatabe canım
04 Yorumla
Soran+1 yılKaynak?
Soran+1 yılBen size sordum? Emin olmadığınız konularda konuşmazsınız artık.
+1 yılhyrrr
00 Yorumla
+1 yılTut sende
01 Yorumla
Soran+1 yılO benim bileceğim iş.
+1 yıldegil
00 YorumlaHerkez kendine
00 Yorumlaergenlige kadar
00 Yorumlasorumludur
14 Yorumla
Soran+1 yılKaynak?
Soran+1 yılBaşka yere kafanın çalışmadığı belli zaten.
Evet var.
04 Yorumla
Soran+1 yılKaynak?
Soran+1 yılAtma ziya.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler