Ramazan Müslümanlar için önemli bir ay. Hem bu ay içindeki ibadetle hem de ibadetin vermiş olduğu ruh dinginliği ile sevilen bir ay. Peki bizim kültürümüzden/inancımızdan olmayan, tamamen yabancı birine bu güzel ayı ve bu ayın ibadeti olan orucu nasıl anlatırsınız?
Yabancı birine Ramazan'ı, orucu nasıl anlatırsınız?
Öncelikle islamin şartlarından birinin oruç olduğunu belirtirim. Daha sonra kendisi hangi dil konuşuyorsa Bakara/185 den bahsederim.
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ ﴿١٨٥﴾ (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. Ramadhan is the (month) in which was sent down the Qur´an, as a guide to mankind, also clear (Signs) for guidance and judgment (192) (Between right and wrong). So every one of you who is present (at his home) during that month should spend it in fasting, but if any one is ill, or on a journey, the prescribed period (Should be made up) by days later. Allah intends every facility for you; He does not want to put to difficulties. (He wants you) to complete the prescribed period, and to glorify Him (193) in that He has guided you; and perchance ye shall be grateful.
Imsak vakti ile akşam ezanı arası hiç bir şey yemediğimizi, akşam ezanında iftar sabah ezanına kadar da sahur yaptığımızı.
Bu ayın sabir, şükür, yardim, merhamet ayı olduğunu anlatırım 😊😊
Bir Alman arkadaşım var Hristiyan. Ona bu tür şeyleri sürekli anlatıyorum. Kendisi şahsımdan hayli büyük ama bu tür meraklı faaliyet içerisinde çocukla sohbet edermiş gibi eğlenceli oluyor. :) O da bana anlatır Paskalyayı, pazarlarını, özel dini kutlamalarını vesaire.
'Haci simdi bu ayda muselmanlar guzellik, iyilik, sefkat ve daha bir dolu klise soylemle kasim kasim kasilirlar. Ama reelde sinirli insanlar, otobuslerde nefesi kokanlar, orucum ayagina isten kaytaranlar, oruc tutuyorum diue herkesin kendisine ozel muamele etmedini bekleyenler, yemek yiyenlere saldiranlar falan olur. Bir ay boyunca bu yalan dolan sovu cekeriz'
Sen hic cok sevdigin ve hic goremedigin bir sevgilinin emrine itaat edip onun icin yemeginden suyundan ve baska ihtiyaclarindan feragat ettigin oldumu derim merak uyanirsa nasil diye devaminda yaradanin ramazan ile ilgili soylenilenleri aciga getiririm
Sabahtan akşama kadar hiçbirşey yemiyorsun ve icmiyorsun. Aksam ezanı okununca istediğin kadar yiyebiliyor ve içebiliyorsun. Aksam gece geç saatte kalkıyor ve yine yarın tutacağın için su icip yemek yiyorsun. Ve yarın tekrar tutuyorsun. Bunlari 1 ay tekrarliyorsun. Hem sevap kazanıyorsun. Bence sende denemelisin.
Derdim
Tabiki bunları çeviri ye yazar ve oradaki sesli söyleyen kadın var kadın ceviride ondan dinletirdim çünkü İngilizcem çok kötü 😅
Benim sürekli uğraştığım bir konu 😂 Arkadaşlarım ( Rus, Alman, Polon, Italyan) hatta bir kac Öğretmenim de içinde dahil süreki soru sorarlardı, bir kaç kere kendilerinden öğrnek verdim sonuçta Hiristiyanlarında bir ibadet dönemleri var ( oruç gibi olmasada) vaz geçtikleri yiyicekleri alışlanlıkları var :) en sonunda bir kaç kişide bizle birlikte tutmaya çalışmıştı aay ne güzel günlerdi 😂
Islamda hayırlı sayılan ramazan diye bir ay vardır. Her müslümana bu ay içinde oruç tutmak farzdır. Oruç tutmak sabah ezanından akşam ezanına kadar kişinin hiçbir şey yiyip içmemesidir. Böylelikle aç insanların halinden anlamış olur ve sağlığına katkıda bulunur. Araştırmalara göre vücudu bu şekilde dinlendirmek sağlıklıdır. Diye tanımlarım herhalde kısaca😀
Bir ay yemek ve zevk veren fiilerden uzak durup, bir nevi yaraticya yakin olma ve gercekten ihtiyaclarimizi gözden gecirip, sahip oldugumuz gerekli gördügümüz esyalarin, statülerin cidden bizim olmazsa olmazimiz mi suretiyle özümüze dönmek diye tanimlardim.
Ramazan yağmur demektir. Ramazan günahlardan "oruç sayesinde " yanmak demektir. Ramazan insanın nefsiyle savaşı demektir. Ramazan sevdiğine bir adım daha yaklaşmak demektir...
Öncelike terimleri açıklarım (sahur, iftar..) daha sonra da oruç ve gereklerini , neler olduğunu, sabretmeli ve nefsimizi nasıl terbiye ettiğimizi vs vs
Yabancı dil bilmeyen biri için zor sadece anlatması kolay yoksa..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
açın halınden anlamak için derım (neden tok halınden anlansın dıye bı sey yok dıyenler için: tok açlığı ogrenıp ac doyurursa açlık kalmaz ama bız oruç tutuyoruz sadece ac doyuruyoruz bu yanlış)
4 yıl bir fiil tutmuşluğum vardı eskiden tabi rahat bir 10 yıldır tutmuyorum ben bile şaçma gelen bir şeyi heleki yabancıya hiç anlatamam anlayamaz. net
Müslümanlarin cenneti kazancam diye kendine ettigi eziyet
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Oruç tutmak sadece Müslümanlara has birsey değildir birçok farkli İnanç / Din de oruç tutmak var Sadece şekilendirmesi farklı
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
O yabancı biri de muhtemelen Hristiyan veya Yahudi olacaktır. Sizde olan oruç gibi Müslümanlarda da var derim. Zaten İslam, Hristiyanlık ve Musevilik arasında fazla bir fark yoktur.
Biz yerliler ve Müslümanlara anlatamıyoruz ki yıllardır her ramazan aynı sorular şunlar bunlar orucu bozar mı dine her sene güncelleme gelmiyor ki 100 sene önce orucu bozan şeyler şimdide bozuyor
En İyi Cevaplar