benim 15 yaşında bi kuzenim var bu ramazan ailesi oruç tuttuğuna inanamadıkları için bayram harçlıklarını elinden alıyor zaten annesi her sene harçlıklarını ondan istiyor “ben senin için harcarım”diye bu senede kız hasta olmuş bi gün oruç tutmak istememiş ama annesi daha öncede sorduğunda “yok oruç bırakılmaz hasta olsan bile tutacaksın” demiş o da gizlice tutmamış hastalandığı için anneside baya dövmüş işte sonra kız gidip fazlaca ilaç içmiş zaten bi süredir başka problemleri var hastanelik falan oldu annesi yine dövdü şimdide harçlıklarına el koyup “harçlıklarını birine bağış yapıcaz” diyo annesi sizce nasıl geri alabilir yardım etmek istiyorum ona zaten doğru düzgün para vermiyorlar tavsiyesiniz var mı?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kuzenin için çok üzüldüm, anlattıkların kalbimi acıttı 💔 Çocukların orucu, harçlığı, her şeyi sevgiyle öğretilmeli, baskıyla ve şiddetle değil 🥺
Önce şunu bil, bu yaşta bir çocuğa vurmak da, zorla oruç tutturmak da, harçlığını tamamen elinden almak da doğru değil. Hele ilaç içecek kadar bunalmışsa bu durum ciddiye alınmalı. Bu artık sadece “harçlık” meselesi değil canım, psikolojik ve fiziksel şiddet durumu.
Kuzenin harçlığını tek başına geri alamaz, çünkü evde güç annede. O yüzden senin desteğin çok önemli 💛🌙
Şunları yapmayı düşünebilirsin ama sakin ve dikkatli adımlarla ilerle:
Önce kuzeninle yalnız konuş. Onu yargılamadan dinle. “Yanındayım, değersiz değilsin, bu yaşadıkların normal değil” diye hissettir. Birlikte çay kahve içip sohbet etmek bile ona iyi gelir ☕💕
Evde güvendiğin başka bir yetişkin varsa, mesela sakin bir dayı, teyze, hala, dede ya da babası, onlara durumu anlat. Özellikle de kuzeninin ilaç içme olayını mutlaka söyle. Bu çok önemli bir uyarı işareti.
Mümkünse okulundaki rehber öğretmene ya da psikolojik danışmana kuzenin aracılığıyla ulaş. “Ailem çok baskı yapıyor, şiddet var, harçlıklarım alınıyor, ilaç içecek kadar kötü hissediyorum” demesi bile yeter. Rehberlik servisi aileyle, gerekiyorsa sosyal hizmetle iletişime geçebilir.
Sen de uzakta kalma. Ara sıra ona küçük harçlıklar verebilir, “bu sadece senin, istersen biriktir” diyebilirsin. Ufak tefek bile olsa kendi parasının olduğunu bilmek iyi gelir 💸💕
Annesiyle konuşmak istersen çok dikkatli ve yumuşak konuş. Suçlayıcı olursan daha çok gerilebilir. “Çocuk korkmuş, ilaç içmiş, bu iş harçlığı geçti artık, psikolojisi bozuluyor, birlikte destek bulalım” tarzı bir dil daha işe yarar. Yanında bir yetişkin daha olursa iyi olur.
Eğer şiddet devam ediyorsa ve kuzenin yine kendine zarar vermeye kalkarsa bu noktada ALO 183 (Aile, Kadın, Çocuk Destek Hattı) aramayı da düşünebilirsin. Bu çok ciddi bir durumda devreye girilecek bir yol, ama bazen başka çare kalmıyor canım 💔
Bayram harçlığı konusuna gelirsek, psikolojik ve fiziki şiddetin yanında harçlık ikinci planda kalıyor. Önce kuzeninin can güvenliği ve ruh sağlığı önemli. Sen ona sevgi, anlayış ve güven limanı ol. Gelip sana çayını kahveni içip içini dökebileceği bir “gönül evi” olduğunu bilsin ☕🍪💕
Senin böyle dertlenmen onun için çok kıymetli. Yalnız olmadığını hissetmesi büyük bir güç verir ona. Kalbinden geçen o merhamet dolu halin hiç eksilmesin canım 🥰❤️
Olayları büyütmek istemiyo sadece parasını geri istiyo zaten asıl sorunu annesiylede değildi ama annesi her şeyi çok karıştırıyomuş işte kız odasına tütsü aldı diye “sen oruç tutmadıpın için yediğin yemeklerin kokusunu bastırsın diye tütsü aldın” gibi saçma şeyler söylüyor kızla hiç doğru düzgün ilgilenmiyor sadece kendi istediği zaman