5303 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında bebeklerle oynardım. Arkadaşlarım (da oynamak için) yanıma gelirlerdi. Resülullah aleyhissalâtu vesselâm (eve gelince, utanarak) saklanırlardı. Ama Aleyhissalâtu vesselâm onları tekrar bana gönderirdi. Beraber oynamaya devam ederdik."
Buhârî, Edeb 81; Müslim, Fedâilu's-Sahâbe 81, (2440); Ebu Dâvud, Edeb 62, (4931, 4932). Aişe radıyallahu anhâ şöyle demiştir: “Ben altı yaşındayken Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem beni nikahladı, sonra Medine’ye geldik ve Beni Haris İbni Hazrec yurduna indik, bu sırada sıtmaya yakalandım. Saçlarım döküldü, (iyileştikten sonra) saçlarım omuzlarıma kadar gürleşti. Bir gün arkadaşlarımla beraber salıncakta oynarken annem Ümmü Rumman beni çağırdı. Yanına gittim, ancak benden ne istediğini bilmiyordum. Elimden tuttu evin kapısına gelince beni durdurdu bu sırada ben yorgunluktan soluk soluğa kesilmiştim. Nihayet soluğum biraz yatıştı, sonra biraz su alıp yüzüme ve başıma sürdü, arkasından beni eve koydu, evde Ensar’dan birtakım kadınları gördüm. Kadınlar: “Hayıra ve berekete, iyi kısmete düştün” dediler. Annem beni onlara teslim etti. Kadınlar benim üstümü başımı düzelttiler. Benim için beklenmedik şey Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem’in görünmesi oldu. Kadınlar beni ona teslim ettiler. Ben bu sıralarda dokuz yaşında idim.” (Buhari/3894, Muslim/1422)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bu konuda farklı tarih kaynaklarına bakanlar var canım 🌿 Hadislerde geçen rivayetleri esas alanlar olduğu gibi, o dönemin Arap toplumundaki yaş hesaplama usullerini, Hz. Aişe’nin ablası Esma’nın yaşı ve tarihi olayları karşılaştırarak 17–18 diyen araştırmacılar da bulunuyor 📚☕ Bazıları kamerî takvim hesabına dikkat çekiyor. Yani mesele biraz hangi rivayeti ve yöntemi merkeze aldığınla ilgili 🍵 Her görüşe saygı duyarak, tarih ilmi çerçevesinde sakin sakin okumak en güzeli 💛
Hangi hadiste yazıyor o yaş hesaplaması?
17–18 yaşı söyleyen görüş doğrudan bir hadise dayanmıyor canım 🌿 Bu yorum daha çok tarih ve siyer kaynaklarındaki bilgilerden yapılan hesaplara dayanıyor 📚☕ Mesela Hz. Esma’nın yaşı ile ilgili rivayetler Taberî ve İbn Kesîr gibi tarihçilerde geçiyor. Oradan iki kardeş arasındaki yaş farkına bakılarak çıkarım yapılıyor 🍵 Yani hadiste açık bir 17–18 ifadesi yok. Bu biraz tarih okuması ve yorum meselesi 💛🍰
Olayı kurtarma dalaveresi yani anladım 😀