Kuran okudukça daha anlaşılmaz bir hal alır diyeni duydum yani. Bu müslümanların Kuran algısı neden bu kadar yanlış? Ve Kuranı anlatan Mehmet Okuyan gibi insanlara neden çamur atılıyor?
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Merhaba,
Çok haklısınız maalesef gelenek bize Kuran'ın anlaşılmaz olduğunu, bunun için de tefsirlere başvurmamızın zorunlu olduğunu anlatır. Onlara göre kimse çeviriden anlayamaz. Oysa tefsirleri de Türkçeye çevirip okutuyorlar. Kendi kendileri ile çelişen ortak koşan bir topluluk hepsi.
PEKİ KURAN KENDİSİ HAKKINDA NE DİYOR?
Kamer 40: Gerçek şu ki, Kur'an'ı, hatırlatmak için kolaylaştırdık. Artık, anımsayan var mı?
Kamer 17: Gerçek şu ki, Kur'an'ı, hatırlatmak için kolaylaştırdık. Artık, anımsayan var mı?
Kamer 22: Gerçek şu ki, Kur'an'ı, hatırlatmak için kolaylaştırdık. Artık, anımsayan var mı?
Duhan 58: Anımsasınlar diye senin dilinle onu kolaylaştırdık.
Tam 4 ayette Allah kolaylaştırdığından bahsederken, bizim şirk koşan gelenek hayır öyle şey olmaz , tefsirlere başvurmalıyız diyerek Allah'ın sözünü hiçe sayıyorlar.
PEKİ KURAN TEFSİR HAKKINDA NE DİYOR?
Furkan 33: Onların sana getirdikleri her örnek için, gerçeği ve en güzel açıklamayı (tefsiri) getiririz.
Ayetin arapçasında tefsir kelimesi geçiyor.
Yani Kuran kendisinin bir tefsir olduğunu zaten bildiriyor.
Allah akıllarını kullanmayanların üstüne pislik yağdırır.
Yunus 100 : O aklını kullanmayanların üzerine pislik oluşturur.
Bunun dışında çeviri olarak Hubeyb Öndeş'in Kuran çevirisini size tavsiye edebilirim. Ali Rıza Safa da güzel çeviriyor.
Not: Kuran konusunda merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Hubeyb Öndeş harika ya.:) Kuran yeter görüşü için ne diyorsunuz? Peygamberin dindeki yeri ve görevi nedir?
Zaten ben kendim Kurancıyım😄 Kuran din konusunda yeterli bir kaynak. Peygamber sadece bir uyarıcı, ne insanlara karşı bir zorba ne de onların başında bekleyen bir bekçi
Peygamberin Kuranı anlama ve anlatma, yaşama misyonu yok muydu peki? Mesela şöyle söyleniyor en çok.
Namazın nasıl kılınacağı Kuranda yok, hadis açıklıyor diyorlar.
Zaten Kuran anlatıyor. Peygamber de Kuran'ı halkına okuyor ve o da Kuran'ı anlamaya çalışıyor.
Namaz Kuran'da her ayrıntısı geçiyor.
Benim kafama bir ayet takıldı. Nisa suresinin 93. Ayeti
Bu ayet kim bir mümini öldürürse gideceği yer sonsuz cehennemdir diyor. Şimdi bu konu ile ilgili tüm ayetleri bilmeden sadece bu ayete bakarak belki yanlış bir çıkarımda bulunabiliriz. Ben şunu sormak istiyorum. Mümini kasten bir başka mümin öldürse de o mümin de sonsuza kadar cehenneme mi gidecek?
Başk ayetlerde Allah şirki bağışlamaz onun dışındakileri bagislar seklinde ayetler var.
Mehmet Okuyanı dinledigimde ise müslüman gunahlarinin karsiligini baska azaplar cekerek odeyecek cehenneme gitmeyecek şeklinde bir yorum getiriyor.
Cevabini bekliyorum
Güzel bir soru
Eğer ayete bakarsak her kim inanmış bir kimseyi öldürürüse onun cezası sürekli kalacağı cehennem'dir deniyor ayette. Ayette her hangi bir kişiyi değil bilakis inanan bir kişiyi öldürmekten bahsediyor. Yani sırf iman ediyor diye öldürüyor. Öyle olmasaydı her hangi bir insanı öldüren diyebilirdi. Benim anladığım ayet adam öldürmekten öte İslam dini ile savaşan bir kişiden yani ortak koşan bir kişiden bahsediyor. O yüzden ebedi cehennemi hak ediyor kişi. Yani iman ettiği için öldüren kişi bu cezaya çarptırılıyor. Ama başka taraftan bakacak olursak, senin dediğin ayetle birlikte okunursa elbette Allah kasten bir mümini öldüren mümini de bağışlayabilir konu eğer şirk değilse. Ama ayet açıkça şirkten sonra en ağır günahın insan öldürme olduğunu vurguluyor. Kişi tevbe etmezse bilerek öldürdüğü müslüman yüzünden ebedi cehennemi hak edebilir.
O zaman öldürenin müslüman olma gibi bir durum için inmedi o ayet öyle mi?
Ama gunumuzde öldüren de ölen de müslümanlık adina olduruyor o nasil olcak? Müminin mümini öldürmesi gibi bir durum hiç olmaz diye de bisey yok.
Öldüren kişi müslüman olsa da mı ebedi cehenneme gidicek yani?
Bir önceki ayet onu gösteriyor. Ama son karar Allah'a kalmıştır.
Onu gösteriyor derken açsana bir sürü yorum yapınca kafam alak bulak oldu.
Reis yorumunu biraz daha açsana muallakta kaldım da.
Nisa 92: Yanlışlıkla olmadıkça, inanmış bir kişi, inanmış bir diğer kişiyi öldüremez. Kim inanmış bir kişiyi yanlışlıkla öldürürse, özgürlüğü alınmış inanmış bir kişiyi özgürlüğüne kavuşturmalıdır
Nisa 93:Kim inanmış bir kişiyi kasıtlı olarak öldürürse, onun cezası, sürekli kalacağı cehennemdir. Çünkü Allah, ona öfkelenmiş, onu lanetlemiş ve ona büyük bir ceza hazırlamıştır.
A
Ayetleri bir de böyle oku.
Zümer 53: De ki: "Ey kendi benliklerine karşı sınırı aşan kullar! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Kuşkusuz, Allah, tüm suçları bağışlar. Kuşkusuz, O, Sınırsız Bağışlayandır; Merhametlidir
Ayet tevbe edilmesi gerektiğini söylüyor ümidinizi kesmeyin diyerek. Bu takdirde;
Nisa 11 6: Kuşkusuz, Allah, Kendisine ortaklar koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında kalanları ise dilediği kişi için bağışlar.
Buradam bakınca mümin bir mümini kasten öldürse bile tevbe etmeye geliyor iş.
Evet, tevbe ederse kurtulma ihtimali var ama etmezse benim anladığım asla kurtulamaz.
Hadislerin Kurana arz edilmesi konusunda ne diyorsun?
Gürkan Engin'in meşhur bir sözü var der ki kendisi ;
Eğer bir hadis Kur'an'a uyuyorsa o hadise ihtiyacimiz yok.
Çünkü Kur'an'ın söylediği ile aynı şeyi söylüyorsa bizim işimize yaramaz, yani bize yenilik katmaz.
Millet iyice kafayı yemeye başlamış Kuranı okumak anlamak gerek ne kadar sevap bir sey
Anlaşılması gerekiyor zaten de müslümanlar cahil maalesef.
Çok hemde
Kurani anlarsan dinden cikarsin onun icin anlama daha iyi.
Hadi canım yeme bizi...
Niye yiyeyim ki sizi. Yamyam miyim
Ben elmalıliyi okudum ve de Kuranı araştırıyorum. Dinden falan soğumadım da çıkmadım da.
Yo ben kuranı okuyunca dahada bağlandım dinime
Sorun sende olmalı