* Zekat, fidye, fitre gibi sadakaları, fakire en faydalı şeyden yani para olarak vermeli.
* Oruç, zekat farz, ilmi de farz; fitre vacip, ilmi de vacip; teravih sünnet, ilmi de sünnet.
* Zekat nisabına malik olmadığı halde, fitre vermek kendisine vacip olan bir kimsenin zekat alması caiz değildir. (Ömer Nasuhi Bilmen)
* Fitre; usül (anne, baba, dedeler ve nineler) furu' (çocuklar ve torunlar) birde eş hariç, fakir olan her müslümana verilebilir.
* Fitre, namazdaki sehiv secdesi mesabesindedir. Orucun kusurlarını örter.
* Fitre fakirin hakkıdır. Camilerin sadaka kutularına fitre niyetiyle atılan paralar fitre yerine geçmez.
------------
* Bütün hataların kaynağı, dünya sevgisidir. Bütün fitnelerin sebebi, zekat ve öşrü vermemektir. (İbni Haceri’l-Askalani, Münebbihat; 29)
* Zekatı düşük maldan vermek, tahrimen mekruhtur. Çünkü bu, farzı eda etmekteki cimriliğe sirayet eder. Mesela; modası geçmiş elbiseyi, ayakkabıyı zekat yerine vermek gibi... (İsmail Çetin Hoca)
* Bir topluluk mallarının zekatını vermezse, mutlaka yağmur kesilir. Hayvanlar olmasaydı, hiç yağmur yağmazdı. (Süyuti, El-Camiu's-Sağir; 7350)
* Zekâtı vermek farz olduğu gibi, ehline vermek de farzdır. İtikadı küfre varan kimseye, ben Müslümanım dese de zekat verilmez.
* Mallarınızı zekatla koruyun. Hastalıklarınızı sadakayla tedavi edin. Bela dalgalarını dua ve niyaz ile karşılayın. (Beyhaki, Şuabu'l-iman; 3557)
* Müstehak olmadığı halde zekat veya fitre almak ve kendine kullanmak haramdır.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer