Ramazan'la ilgili aklınıza takılan soru var mı?
Sorun cevaplayalım..

#Vesselam
Ramazan'la ilgili aklınıza takılan soru var mı?
Sorun cevaplayalım..

#Vesselam

Ümmetin başkaca coğrafyalarında başka ramazan soruları var mı? Bağdat yıkılsa, Basra harap olsa, Şam ağlasa dost çatlatan umursamaz sorularımız hep aynı mı olacak? Sahi Ramazan geldiğinde klişe olmayan cevabı bilindik beylik sorular değil yaşanmışların bıraktığı derin acı ve çaresizlikle yoğrulmuş sorular var mıdır burnumuzun dibindeki coğrafyalarda? İşittiğimizde unuttuğumuzun vebalini hissettirecek ve sorumluluğumuzu hatırlatacak ağır sorular var mıdır?
Örneğin:
1.. Somalili bir kardeşimiz iftar programı sunucusu hocaefendiye ”biz ne iftar ne de sahur yapıyoruz. Allah bizim orucumuzu kabul ediyor mu acaba?” diye soru soruyor. Evet gerçekten ümmetin bayrama çıkacak yüzü ve yüreği yokken Allah bizim şişkin karınla pişkin tavırlarımızla tuttuğumuz oruçları kabul eder mi?
2.. Vücuda giren her şey orucu bozduğuna göre keskin bir nişancının * mermisiyle şehit olan, merminin ağzından girerek şehit ettiği kardeşimiz Rabbine oruçlu mu kavuşmuştur yoksa orucu bozulup mu kavuşmuştur?
3.. Sımsıcak pidesini almış evine dönerken bir top mermisiyle ekmek sırası bekleyen topluluğun paramparça olmuş cesetlerinden bir kaç damla kan pide üzerine sıçramış olsa ve bu kişinin başka bir yiyecek elde etmesi imkansız ise bu pideyi yemesi caiz midir?
(Alıntıdır)
Yıllar önce gördüğüm en iyi tumblr paylaşımlarındandır.
Güzel 👍
Ramazan'da değil ama bir adam bir ilahiyatçıya çok manidar bir soru sormuştu. Soru şu:
Hocam ben organlarımı bağışlama kararı aldım. Öldüğümde organlarım bağışlanacak. Ancak mahşerde dirileceğim zaman bağışladığım o organlar bende olacak mı tekrar?
Ben soruyu bir tık daha artırarak sorup, cevaplayım:
Nakledilen organımla işlenen günahlar bana yazılır mı?
Elcevap:
Ehl-i sünnet bilginlerinin ve kelâmcıların çoğunluğu, âhirette haşrin cismanî olacağı, insanın ruh ve bedeniyle birlikte diriltilip böylece haşrolacağı, hesaba çekileceği, ceza veya ödüle muhatap olacağı görüşündedir. Kur’an âyetleri de bu görüşü doğrular mahiyettedir. (bk. Tâhâ 20/55; elHac 22/5, 7; enNûr 24/20; Yâsîn 36/7879; elKıyâme 75/34).
Âhirette haşrın cismanî (bedenî) olacağı inancının, organ naklinin tereddütle karşılanmasında kısmen de olsa etkisi vardır. Ancak konu yakından incelendiğinde organ naklinin cismanî haşirle doğrudan ilişkisi, daha doğrusu organ naklinin cismanî haşir inancını zedeleyen bir yönü bulunmadığı, nakledilecek organın tekrar asıl sahibine döneceği ifade edilebilir.
Nitekim organların toprakta çürümesi, yanıp kül olması, hayvanlar tarafından parçalanıp yenmesi de onun tekrar asıl sahibinde haşrolunmasına engel değildir. Gerçekten Kur’ân-ı Kerîm’de (Kıyâme, 75/34) âhirette insanın bütün uzuvlarının en ince ayrıntıya kadar toplanacağı ifade edilir. Bu ve benzeri delillerden yola çıkan İslâm bilginleri de herkesin aslî parçalarının kendisiyle haşrolacağı görüşündedirler.
Emanetle işlenen günahın sorumluluğu
Takma organın yeni sahibinde sevap veya günah işleyen bir kişinin cüzünü oluşturması da tamamen bu yeni sahibiyle alâkalı bir meseledir. Çünkü sorumlulukta aslolan iradedir, sorumlusu da o organları kullanan şahıstır. Nitekim emanet olarak verilen bir şeyle birisine zarar verilirse, bundan asıl mal sahibi değil, onunla zarar veren kimse sorumlu olur.
Cevap
1Cevap
Öyle bir soru yok ama şaşkınlık geçirdiğim bir durumu anlatayım; sahura kalkamadığı için oruç tutmayan arkadaşıma yine de oruç tutması gerektiğini söylemiştim, o da önemli bir ilacını içmediği için tutamadığını söylemişti. Ilacı da b12 için imiş. Devamı yok bende, donup kalmıştım galiba. Ciddi bir rahatsızlığı olmadan doktorum yasakladı diyenler de ayrı bir kafa.. Hocaların çıkıp orucu doğru düzgün anlatması gerekiyor, bazıları oyuncak gibi bir şey sanıyor çünkü..
Hojam sürekli yemek videoları izlemek sanki yemiş gibi yutkunmak orucumuzu bozar mı 🤓
😃😃😃😃
Sakız orucu bozar mı 🙄
Hahah süpermiş görsel
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?