Ramazan konusunda 847 cevap paylaştı. arkadaşım lütfen kuran okuyun. madem allaha inanıyorsunuz madem allahın emrini yerine getireceksiniz o zaman neden allahın sözleri olan kuranı okumuyorsunuz
allah zaman olarak bu günkü kronometrik saatlerle zaman vermemiş. gözle seçilebilir bir güneş ışığı ile bir zamann belirlemiş. bunu tespiti kişiye göre değişir ve zaten ayette size göre fecr vakti tam oluncaya kadar diyor. yanyana iki insanın gördüğü fecr bile aynı ana denk gelmez. çünkü gözle seçme durumu olduğu için gözün yapısı ile de alakalı. yani kronometrik değil en az iki insan arasında 5-10 dakika oynar.
gelelim ezanlara
diyanet allahın emrettiği zamandan yaklaşık 50 dakika önce okuyor ezanı. yani yaklşaık 50 dakika daha zamanınız var10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(30-35)+1 yılDiyanet İşleri sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı ilgili vatandaşların merak ettiği sorunun yanıtını verdi. Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar dıyor..
10 Yorumla
İçilmez eskiden içiliyormuş çünkü ezan vakitten belli bir süre önce okunuyormuş ordan kalan bir alışkanlıkla içilir deniliyor ama artık tam zamanında okunuyor ve başladığı anda vakit girmiş oluyor
10 Yorumla
İçilmez.
Ezan başladığı anda vakit girmiştir.
Fetvalar hep bu yöndedir.
Nasıl ki akşam ezan ilk basladiginda iftar açılabilir oyle düşün kimse bitsin diye beklemiyor21 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
29Cevap
Hayır. Ezanın okunması demek vaktin girmesi demektir. Vakit girdikten sonra bir şey yenip içilmez. Eğer yer içersen oruç olmaz ve kaza etmen gerekir.
28 Yorumla- +1 yıl
Saçma. Beyaz iplik siyah iplikten ayrilincaya kadar yenir icilir
Ayet var. - +1 yıl
@anonimbirsey işte o beyaz iplik ile siyah ipliğin ayrılması zamanı vaktin girmesi oluyor. Yani vakit girdikten sonra bir şey yiyip içemezsin. Esas olan ezan okunması değil, vaktin girmesidir. Elektirikler kesilse ve ezanı duymasan, sabaha kadar yiyecek misin ezanı duymadın diye!
- +1 yıl
Ezan okundu ama ben hala ayirt edemiyorum. Gozlerim de sağlam. Nasil olacak.
- +1 yıl
@anonimbirsey demek ki sen bunu yapmaya ehil değilsin. Ehil olanlar bunu yapmış. Senin yapman gereken onlara uymak.
- +1 yıl
Her ehil diyene uya uya burnumuz bktan cikmiyor. Kitapta her şey vsr baskasi lasim degil insanogluna
- +1 yıl
@anonimbirsey tamam ben de kitapdan bahsediyorum zaten. Alimler o kitap ve hadisten çıkarım yaparak bu fetvayı vermiş. Sen hadis konusunda, kuran ayetlerinin açıklanması konusunda çok bilgin, alim bir insan mısın? Bu konuda ictihad edebiliyor musun?
Meselâ sana göre vakit kacta giriyor? - +1 yıl
Binlerce yıldır goktuzune bakarak insanlar otuc tuttu. Ufukta aydinlanma gorunce kestiler. Aydinlsnms yokken hadi keselim demediler.
- +1 yıl
@anonimbirsey dostum sana bir soru sordum. Sana göre vakit kacta giriyor?
+1 yılİçilir , ‘tan yeri alacakaranlıktan ayırt edilinceye kadar yiyip içilir’ içmeseniz daha iyi içinize şüphe düşmez
21 Yorumla
+1 yılBen ezan bitene kadar yenilip içilebilir diye biliyorum ve öyle yapıyorum. Hatta sahura geç kaldığımda ezan okunur okunmaz sigara yaktığım oldu.
10 Yorumlaİçilir neden içilmesin. Böyle bir kural yok ezan okunurken işlerim içilmez mi.
10 Yorumla
+1 yılSahur vaktinde ezan okunduğu zaman yeme içme kesilir ve niyet edilir
10 YorumlaEğer ezan okunmadan içmeye başladıysan iç yok ezan okunmaya başladı içebilirmişim diyorsan hayır
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılHayır içilmez yani neden ezan okunurken su içersin ki zaten öncesinde içiver
10 YorumlaHayır içilmez. Icilir diyene bakma çünkü oruç kabul olmaz. Imamin teki ezanı 3 saatte okusa yarim saat boyunca içecek misin yiyecek misin?
141 Yorumla- +1 yıl
100 senw ince ucak mi vardı insanlar bakip yeyip iciyordu sacmalamayin. Ayet var okuyunuz
- +1 yıl
@ASC007 ameller niyete göredir deyip öğle vaktine kadar yemeye içmeye devam edelim o zaman? Ya da sanal gözlük alıp evde kabe etrafında tavaf yapalım? Böyle saçmalık mi olur? Amel niyete göre ama o amelin de kuralı var. Allah niyetimizi biliyor diye namazı Türkçe mi kılalım mesela? Sen uçakta açmıyorsun. Ama Allah kuralı ufuktaki güneşin ilk aydinlanmasina göre koymuş kuralı. Eğer sen haklı olsaydın gökyüzü aydinlanincaya kadar ye iç olurdu. O vakitler de evet doğru. Çünkü diyanetin belirlediği vakitler. Eğer o saatlerde sorun varsa iste bu durumda amel niyete göre dersin. Çünkü bu saati belirlemekle mükellef olan sen değilsin. Eğer saatte hata varsa Allah hesabını diyanette bu vakti hesaplayandan sorar
- +1 yıl
Bakara 187 yi okuyunuz
- +1 yıl
Gökyüzü tamamen aydinlanincaya kadar demiyor ayet. Gece karanlıktan ilk ayrılmaya başladığı ana kadar diyor. Yani fecrde ufukta kapkaranlikken ilk aydınlık çizgisi belli oluncaya kadar diyor. bunu da sen göğe bakıp göremezsin çünkü dünyanın dönüş hızından dolayı güneş ışığının gökyüzüne ilk düştüğü an ile gökyüzünün aydınlanmaya başladığı an birbirinden farklı. Sık ağaçların olduğu bi orman içinde yaşayan mesela gökyüzünün hic aydinlandigini görmez o zaman görmüyor diye aksama kadar oturup yiyecek mi? Ya da norveç kanada antartika gibi yerlerde insanlar aylarca karanlıkta yaşıyor gokyuzu aydınlanmıyor diye 6 ay boyunca yiyecekler mi aralıksız?
- +1 yıl
Kanka ozen biteli cok oluyor ama gokyuzu kapkaranlık. Nasil olacak
- +1 yıl
Bulut ta yok yildizlar gözüküyor. Sacmalik diysnet ucaktan bakiyor ondan böyle. Normali ayet neyse o. Bakiyorum hala ipliği ayirt edemiyorum nu arada
- +1 yıl
@anonimbirsey anlattım iste. Güneşin bizim ülkemizin sınırlarına ilk düştüğü an imsak vaktidir. Fakat dünyanın acısı ve dönüş hızından dolayı güneş ışığının ilk düşme anı ile gökyüzünün tamamen aydınlanma anı birbirinden farklidir
- +1 yıl
Ya arkadasim ben gördüğümü yaziyorim sana ya gökyüzü hala kapkara diyorum anlamıyorsun. İki saat önce ne ise hala öyle. Aydın lwnma yok yok hala yok. Diyanet olmasa bu saatte mi kesecektin bin yildir diyanet mi vardı sacmalik yani
- +1 yıl
@anonimbirsey senin gormuyor olman su an ufukta gunes cizgisinin belli olmadigi anlamina gelmez. Sen etrafında apartmanlar belki de gökdelenler olan bir yerde yaşıyorsun. Sen daha ufugu göremiyorsun ki güneş ışığı düştü mü düşmedi mi görebilesin. Kör bi insan görmüyorum deyip yemeye içmeye devam mi edecek aksama kadar o zaman? Ya da antartikada yasayan oruç mu tutmayacak 6 ay gökyüzü aydınlanmıyor diye? Bu kadar sig yorum yapacağına biraz gökyüzünü araştır fizik kurallarına bak ne diyor
- +1 yıl
İste kafa gitmis resmen. Neyse senle tartisilmaz. Tekniloji yokken insanlar nasil yapıyorsa onu yaparım. Baksrim keserim. Sen isine bak. Sanki uzaydan hedap yaptı selcuklu osmanli. Adam ufukta laciverti görünce kesiyordu. Köyde yaşıyorum gokdelen yok hava karanlik. Başlatmayın alimlerden. Al olmasa oruc mu tutamayacayis. Neyse hadiniyi geceler.
- +1 yıl
*Alim olmasa
- +1 yıl
@anonimbirsey veremediğin cevapta kafa gitmiş mi oluyor? Sen teknolojinin olmadığı zamanlarda insanların ne yaptığını nerden biliyorsun? Kaldı ki teknolojinin olmadığı zamanlar diye atıp tuttuğun medeniyetler gökyüzü bilgisi olarak bugünkünden çok daha iyiydi dönem koşullarını düşünecek olursan. Adam bir mısır piramidi yapmış öyle bir fizik kuralı öyle bi acı kullanmış ki güneş ilk o piramidin tepesine vuruyor en son da onun tepesine vurup sönüyor. Teleskop olmadığı zamanlarda mısır medeniyetinin sümerlerin yaptığı hizmetlere bi bak. Ben doğrusunu anlattım inanıp inanmamak sana kalmış. Ama su içmeyi yarim saat 1 saat erkenden kestin diye ölmezsin gün içinde bi yerlerin de eksilmez korkma. En azından orucunu sağlama almış olursun
- +1 yıl
Ya bırak bu işleri arkadasim bana ne teleskoptan kuranda teleskop ile ucak ile mercek ile uzay mekigi ile bakin hesaplayin ona gore yapin yazmıyor ayette yazan iplihe bak ayırt ediyorsan yemeyi içmeyi kes yazıyor mabal okuma burada. Yatıyorum ben herkesin dogrusu kendine.
- +1 yıl
Kuranin ve ayetin aksine hiçbir şey yapmiyorum Allah görüyor tuttuğum orucumu karar berecek merci Allah'ın katidir. Herkes isine baksin.
- +1 yıl
@anonimbirsey 15 asır öncesinde teleskop mu vardı max KS kullanıcı zekası hsjsjsjs. Zaten Allah teleskopun icat edilmesine izin vermişse bi sebebi de bu. Zaten Allah da biliyordu teleskopu da o yarattı ki insanlar din için kullansın. Köyü sis bastığında napacaksın mesela yok aydinlanmadiginda, saat 11 e kadar yeme içmeye devam O zaman? Asıl sen bırak bu kafayı. Daha fazla muhatap olmayacağım çünkü sen daha konuşma üslubunu bile bilmiyorsun.
- +1 yıl
- +1 yıl
@mrfatbee 18 saat tutulan oruçta 1 dakikanın hesabı olmazsa, akşam ezanı okunmadan yarım saat önce aç orucunu o zaman? 17,5 saat oruç tutmuşsun Allah yarım saatine mi bakıcak? saçma sapan konuşmayın Allah aşkına ya. bu dinin ibadet kuralları belli esnetilemez. eğer sen fark etmeden orucun bozulmuşsa amenna. ama Allah bilmem kaç dk'nın hesabını yapmaz diye dinde değişik değişik fetvalar uydurmaya başlarsan yolunu saparsın. Allah kıldığın namazın diline de bakmaz o zaman, neden Türkçe kılmıyorsun namazı? ya da yatsı ve vitr toplam 13 rekat, sen düz 10a sabitle o zaman. Allah 3 rekatın lafını mı yapıcak tövbe haşa
- +1 yıl
Dinin kuralları elbette bellidir. Ama imsak saatinde belirsizlik halen sürmekte. Peki geçmiş yıllarda basta suudi arabistan olmak üzere birkaç islam ülkesi daha ramazan ayına bizden 1 gün sonra başladılar. Sebep ayin durumu. Çelişki varken heleki 21. yy da iken sen neyin kafasındasın. ortada ilim teknik astronomi varken ortak karar bile alınamıyor.
Ayrıca dinimiz sadece oructan namazdan ibaret değil. Kul hakkı diye bir şey var. Kamuda işe girenlerin kac tanesi hükümet yanlısı biliyor musun? Yolsuzluklar adam kayırmalar faiz alma verme dinimizde haram. peki neden buna göz yumuluyor. Yarın hükümete adam kayirmayın eşit davranın kul hakki yemeyin diye e posta atabilir misin? Atarsan ellerinden öperim. Atamazsan dini sadece oruç kuran üzerinden yorumlama. - +1 yıl
@mrfatbee imsak saatinde belirsiz bir şey yok. nasıl ki akşam ezanında, vakit girer girmez imam Allahu ekber dediği an orucunu açıyorsan. aynı şekilde sabah namazında, imam vakit girince Allahu ekber dediği an orucun başladı demektir. her imamın okuyuş şekli başka. imamın teki yarım saatte okusa ezanı oturup yarım saat boyunca yemeye içmeye devam mı edeceksin? kul hakkının, hükümet yanlılığının oruçla ne alakası var konu orucun imsak vakti girince başlamasından kamudaki hak ihlaline nasıl geldi?
- +1 yıl
@mrfatbee orucu senin imsak vaktinden sonra yemeye içmeye devam etmenle kamuda adam kayırma arasında ne alaka var onu anlamadım? sen, yanlış olan bir durumu doğruymuş gibi göstermeye çalışırken ortaya başka yanlışlar sürmeye çalışıyor konuyu saptırıyorsun. kamuda adam kayırmanın olması, orucun imsak vakti girdiği an başladığı gerçeğini değiştirmez. adam kayıran kimse o zaten cezasını alacak ahirette. sen, milletin kayırdığı insanlardan değil kendi orucundan mükellefsin. ve Allah 1 dk'nın hesabını yapmaz diyerek de yumuşatamazsın. Allah, 4 rekat kıldığın namazda son rekatta bi surede bi kelimeyi yanlış okumanın bile hesabını yapıyor ki sevih secdesi kılıyoruz arkasından. kaldı ki 18 saat oruçta 1 dakikanın lafı olmuyorsa, sen yeme içmeyi 1 dakika öncesinden kes o zaman?
- +1 yıl
- +1 yıl
@mrfatbee konunun oruçla ne alakası var sen bunu açıkla önce :DD boşuna bunca yıl tıp okumadım, senin gibi ben kaç tane gördüm. hepsi de aynı, savunmacı üslup kullanır. eğer biraz daha konu dışına çıkarsan zaten şizofreninin ön tanısı oluyor, konuyla alakasız konuşmak örnekler vermek :D iyi sabahlar :**
- +1 yıl
Bak yine istediğin yerden konuyu deşiyorsun. Peki bisey soracam. kamuda calisiyorum. işyerinde mescit var ve geçmiş yıllarda personel yemeğe yetişsin diye cuma namazi saatine 2 dk kala hoca ezan okudu ve kıldik. biz namazdayken mahalle camilerinden ezan yeni okunuyordu. bu durumda namaz kabul olur mu? Olmaz ise vebal kimde? Hadi buradan yak.
- +1 yıl
hanım apla bey abi bağcıyı mı dövüyorsunuz üzüm mü yiyorsunuz anlamadım..
https://fazilettakvimi.com/sual-ve-cevaplar/8/
al oku ister inan amel et ister ben bilirm kafasına git hukum çıkar uygula.. sonuçta verilen karardan veren kişi sorumlu... yazık aplam da satırlarca dert anlatmış... ne gerek var. :d
İftar sa içilir ama sahursa içilmez
10 Yorumla
+1 yılEzan okunana kadar ben yemeği bitiriyorum ne suyu
10 Yorumlaşüpheli şeylerden uzak durmak lazım..
10 Yorumla
+1 yılHayır içilmez bildigim kadarıyla
10 Yorumlaİçilmez diye biliyorum
10 Yorumla
+1 yılİc kanka ben simdi ictim
12 Yorumla- +1 yıl
Koy sen kanka bakariz teşekkür yine de.
- +1 yıl
Ya sgtsinler bakmasinlar o zaman
+1 yılHayir içilmez diye biliyorum
16 Yorumla- +1 yıl
İçilir
- +1 yıl
Ezan okunduğu an vakit girmiş demektir
- +1 yıl
- +1 yıl
Ayet var oku bence
- +1 yıl
Bakara 187
İçilir de oruç tutuyor musun sen
10 Yorumla
+1 yılezan bitene kadar niyetlenebilirsiniz..
10 Yorumlaİçilir. Sahur vaktinde tolerans var zaten.
10 Yorumla
+1 yılEzan okunmezken su içilir
10 Yorumla
+1 yılHayır içilmez.
20 YorumlaBen içiyorum valla okununca hemen
10 Yorumla
+1 yılHayırİsmin nedir
11 Yorumla- +1 yıl
Neye krar verdin
İçilir
10 Yorumla
+1 yılİcilir