Gizli Üye(30-35)+1 yılDikkat etmekte fayda var elbette ama yiyen biri görünce de sıkıntı yapmamak gerek. Yani bizim toplumda bu garip karşılanıyor. Hamile karni burnunda kadin disarda yemek yiyor, cani çilek istedi eve kadar dayanamadi sokakta yedi diye laf ediliyor. Bunlara gerek yok. Bende geçen arabada işe giderken pogaca yedim mesela regl dönemimdi zaten oruc tutamıyorum. Yememde lazim kan kaybediyorum tansiyonum düşüyor.
Ama is yerinde yiyemedim mesela kalabalik ortam. sessiz sakin yer yoktu yiyebilecegim ama 2. gun takmadım yedim yani ne yapayım. Regl olmak zaten basli basina halsizlik, mide bulantısı falan yapıyor. Hem toparlanmak icin, hem midemi bastirmak icin yedim ara ara agzima lokmalar attım. Bizim bu konularda biraz acımasız toplum. 5 vakit namazini kılmaz ama orucu fazla sahiplenir. Yani özel bir nedene de gerek yok. Tutmuyorda olabilirim seni rahatsiz etmedigim surece, sende benim tutup tutmama, yemek yiyip yememe karisma. Gozune soka soka yemem elbette ama bir yerde beni gizli gizli yemek yerken gorursen de şuna bak vay dinsiz tutmuyormuş diye yargilamaya gerek yok.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılYani bana kalırsa göze soka soka yapmasın kimse fakat orucu herkes kendine tutuyor.. Hani nefsini terbiye etmek için tutuyorsun zaten ve yemek yiyen insanlar olması da rahatsızlık sebebi olmamalı.. İradeyi test etmek için tutuluyor zaten oruç.. Tutmayan kişiye de vay efendim sen neden tutmuyorsun diye linçleme yapılması da doğru değil.. Keyifli günler..
00 Yorumla
+1 yılÖnemli olan nefsimizi terbiye etmektir, hoşgörüdür tutmayanlara dil uzatıp, kalp kırmak değil.. Muharrem ayında da oruç tutan bir grup var o zaman onlara saygısızlık yapmış oluyoruz o zaman da kapatalım dükkanları saygıysa herkese saygı gösterelim. Hastalığı olan var, müslüman olmayan var vs özellikle göze sokularak nisbet yapılmadığı sürece saygısızlık olarak görmüyorum, insanların üzerinde baskı kurulmasa belki açıkta yiyecek olan da yemeyecek tutmayan insanlar bile ayıplanır, dışanırım diye niyetliyim demek zorunda kalıyor saygıyı biraz buralarda arayalım..
00 Yorumla
Ramazan konusunda 847 cevap paylaştı. iyi de neden ibadet yapan allah için yapmıyor da böyle kullarından hep saygı beklentisi ile ibadet yapıyor.
bu ülkede dinsiz de var. farklı dinde olan da var. ya da mazereti olup tutmayan da var. neden saygısızlık olsun ki.
ayrıca oruç tutana neden saygı gösterilecek ki. saygı herkese olur. oruç tutuyor diye saygı neden göstereyim ki. ben de tutuyorum ama kimseden saygı beklemiyorum çünkü allah için tutuyorum kuldan saygı beklentisi işin içine girerse o oruç oruçlıktan çıkar.00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
73Cevap
- Ramazan konusunda 2,3b cevap paylaştı.
u +1 yılTabi ki hayır bende dışarı sürekli yerim. biz nasıl inananlara karışmıyorsak inananlarda yapmadığımız şeylere karışamaz
03 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
+1 yılİnanmayanlar yahut inanç anlamında yoğun değerleri olmayanlar bilhassa kendilerine saygı beklerken neden niyetli insanların hayatlarına saygı duymuyorlar?
Ben çıksam da Ramazan'ın dışındaki bir zamanda, gözlerine soka soka ateistlerin, Allah ve inanç temalı sert mecmualar yayınlasam, ulu orta gözlerine soka soka zikir çeksem elimde tesbihle, güler ve dalga geçerler değil mi?
Bugünün '' ay saygı duyulsun ama ya '' diyen zihniyetleri, kimse kimseyi kandırmasın, niyetli birinin karşısında pervasızca yemek yiyen edepsiz, saygısız ve bağnazdır, altını çiziyorum bağnazdır. Kelime manasını idrak edebilen anlayacaktır.
Öte yandan, benim karşımda dünyaları yese bir insan, zerrece umurumda olmaz. Onun Allah katındaki nasipsizliğine de üzülürüm, bunca saygısızlık ve Allah korkusu taşımadığı için. Ama diyelim ki bir ortaokul talebesinin karşısında diğer arkadaşı ağzının suyunu akıta akıta yemek yiyor, henüz ergenliğinin başlarında olan bu çocuğun canı yanmaz mı? Ben bunları da yaşadım, bugün hala yaşıyor gençler. Bunun adı ailede verilmeyen terbiye ile ortaya çıkan arsız bir terbiyesizliktir. Kimse kimseyi kandırmasın, modernizm yahut entellektüelize adına karşımızda dört cümlelik bir izahat getiremeyen kişi '' ay saygı ama '' diyor, bu çok komik bir tablo.00 Yorumla
+1 yıl#SelamGençlik 🍀🍀
İnsanlardan her türlü nezaket ve merhamet yoksunluğunu sıradan bir muamele olarak tüm yaşam alanlarında ve sosyal medyada gözlemlemek mümkün. Kimse oruç tutuyor veya tutmuyor diye birbirini yargılayamaz fakat özellikle Ramazan ayında toplumsal olarak yiyip içmenin hem nezaket hem de merhamet kuralları var. Misalen ben buna evde bile dikkat ediyorum ben o gün oruçlu değilsem evdekilerin gözlerine soka soka yiyip içmiyorum. İsteyen elbette isterse kuzu çevirir, masasına bir oruçlu insanı oturtur ve yer, yasak değil 😅 Fakat bu ve benzeri tavırlar kişinin nezaketini ve merhametini yansıtır neticede.. #TubaSueda 🍀🍀10 YorumlaRamazan ayını 8 yaşından beri aralıksız bir şekilde gerektiği şekilde geçirdim.
En çok rahatsızlık duyduğum konu ise, oruç bireysel bir ibadetken oruç tutmayan, yemeğini olağan şekilde yiyen insanlara kötü muamelede veya sözlü sataşmada bulunulması.
Ben de niyetliyim ve yanımda yiyen birine saygıyla davranıyorum. Oruçlu olmak aklı selim ve itibarlı davranmayı gerektirir...
Oruç tutup da, tutmayanlara saldıranlarla aynı dine inansam da aynı Peygamber ümmeti değiliz.20 Yorumla
+1 yılKimileri umursamadan yer içer. Kimileri de utana sıkıla yer. Bu ikisi arasında fark var.
"Bana mı tutuyor, iradesi var banane. Diyenler oluyor, sana tutmuyor da niye zorlaştırıyorsun?
Herkes bu düşünce de olur ise işimiz var.
Banane diyecek olur isek elbette ayakta duramaz bu ülke.
Niyetli olan/olmayan herkesin bir saygı ölçüsü var, ona uymalı herkes.
Su içmişsin buna kimse bir şey diyemez.20 Yorumla
+1 yılSaygısızlık olarak görmüyorum. Küçük bir çocuk dışarıda yemek yediği veya elinde su olduğu zaman kimse bir şey demez ama bunu bir yetişkin yapsa bazıları içinden hakaret bile eder. Bunun sebebi gözünün önünde yemek yenmesi değil, o kişinin oruç tutmaması. Tabii oruç tutmayan kasıtlı olarak insanların içinde yemek yiyorsa o saygısızlıktır ama adam kafede, restorantta yemeğini yiyor, kime ne?
11 Yorumla- +1 yıl
Düzeltme: İnsanların içinde kasıtlı yemek yemesi oruç tutanları çıldırtmak ve niyeti bu yönde ise saygısızlıktır. Yoksa bir bankta oturup yemek de yiyebilir, saygısızlık değildir.
sana şöyle anlatayım: Ben yurtdışında bile iş arkadaşlarıma oruclu olduğumu söylediğimde çoğu yanımda yemez, veya en azından bunun benim için bir sakıncası olup olmayacağını sorar. Bunlar gayrimüslim olduğunu düşünürsek, bir zahmet kendi ülkemizdekilerde az bucuk orta yerlerde yememeye özen göstersin :)
10 Yorumla
+1 yılhayır.
isteyen ıstedıgı yapabılır . bununda yargılaması kımseye kalmaz.
velev ki oruc tutuluyor ıse sen dınının bır görevini Allah ıcın yapıyorsun. etraftakılerı baskılama zorlama hakkını sana yaratan vermemısken sın kımsın kı oruc tutuyorum herkes izaya gelsin dıyeceksın . yok oyle bir dunya muslumanlıgıda içine ettiler. beceremıyorsa tutmasın ya da zorla dayak yedırtmesın kendıne10 Yorumla
+1 yılEvet Hem Saygısızlık Hem Şeref (sizlik Tamam Tutamayacak sorunu vardır insanın anlarim yesin ama Kimsenin görmeyeceği yerde yesin Bari Oruç tutanlar da var çünkü Onların canını çektirmek Göz Hakkına Girer Ramazan'ı Şerif Ayına Girdik Oruç Tutanların Gerçekten Samimi Kalpten Allah Kabul Eylesin Amin de Ama Keyfi Tutmayanlara Cidden Ayar Oluyorum Bu nasıl Saygısızlık Rabbine Karşı ya Müslümansa bi insan ona farz tutma zorunluluğu vardır
20 Yorumla
+1 yılDışarda evsizlerin önünde yemek yemiyor muyuz, arabası olmayıp yürüyenlerin yanından arabayla geçmiyor muyuz? Ya hepsi saygısızlıktır ya hiçbiri değildir. Birini seçip ötekini bırakmak iki yüzlülük olur.
20 Yorumla
+1 yılOruç tutan da yemek yiyen de hem haklı hem haksız..
Mutlak bir netlik yok yani bana göre..
Ben tutmuyorsam; kendi inisiyatifime göre dikkat edebilirim buna..
Tutuyorsam da buna katlanmalıyım.. Dayanılmayacak gibi olamaz asla.. Kimseden de neden böyle davrandığının hesabını sormam..10 YorumlaOruç tutmanın amacı yemek bulamayan insanlarla empati yapmak zaten, ramazan ayının dışında öyle insanların varlığını sorun etmeyip istediğimiz yerde yemek yiyebiliyorsak Ramazan'da yememizde de bir sorun görmüyorum
20 Yorumla
+1 yılOruç tutar ya da tutmaz kendisini bağlar, kaldı ki 5 vakit namaz da farz ve kılmayan çok büyük bir çoğunluk maalesef.. Ama net bir şekilde, kesinlikle saygısızlıktır.. Toplum içinde yemek yemek, su içmek, sigara içmek vs. her türlü şey saygısızlıktır..
00 Yorumla
+1 yılKızlar Bir Adım Öne saygısızlık olarak düşünüyorum tutmaya bilir saygı duyarım ama alenen ortamda yiyip iciyorsa saygısızlık kategorisine girer bu bizim inancımız saygı duyar saygı bekleriz 👌🏻
01 Yorumla
+1 yılYa kafede restaurantta falan yiyebilir çünkü orası yemek yeme alanları. Oruçlu kişi ordsn geçeceğini anladığı an görmemeye çalışarak geçmeli eğer canının çekeceğini düşünüyorsa ama diğer türlü dışarda yolda yemek yiyen olursa bu bence saygısızlıktır yenmemeli.
00 Yorumla
u +1 yılBen bu konuda hoş görülüyüm, ben niyetliyim diye niyetli olmayan biri acıkınca yemek neden yemesin ki? Bence yiyebilir. Dini inancımız aynı olmayabilir, rahatsızlığı olabilir hersey mümkün. Örneğin diyabet hastalarının belli zamanlarda beslenmeleri gerekiyor. Ben niyetliyim diye yemek yemeyecek mi? O kadar nefsimize hakim olamıyorsak oruç tutmayalım. Herkes herkese saygı duysun fakat yemek yemek saygısızlık olmaz bana göre ...
00 YorumlaHerkesin orucu, sevabı günahı kendine ama yine de oruç tutanlara da saygı duyulması ve dikkat edilmesi gerekir bence.
Ulu orta yerde hele de bu sıcaklarda su içmek, kıtlıktan çıkmış gibi yemek yemek saygısızlık ve görgüsüzlük kesinlikle. Marketten çıkarken bile aldığım herhangi bir şeyi görüp canları çekmesin diye binbir hale girerken, bu tip insanları görünce sinirleniyorum.00 Yorumla
+1 yılDini vecibelerin sadece oruç ile kısıtlı olduğunu sanan bir kesim var. 365 gun namaz kılmaz ama 30 gun oruç tutuyor diye disarida yemek yiyenlere demedigini birakmaz. Dini vecibelerimi kendi sorumlulugum oldugu icin yerine getiriyorum kim ne yapmis ne yapmamis umurumda değil. Saygi konusu tartısılır bizim memleketimizde ramazan ayi boyunca yeme içme yerleri dahi açılmaz mesela ama yasadigim yer öyle degil. Amaç nefs terbiyesi neticede oruc tutuyorum diye kimsenin gozune sokmak zorunda degilim.
00 Yorumla
+1 yılBen elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum, kapalı olan ve kimsenin göremeyeceği bir alanda yemeye çalışıyorum. Ancak açıkta yiyenlerin de saygısızlık yaptığını düşünmüyorum. Oruç tutan kişi zaten yemek yiyen birini gördüğünde kendine hakim olamıyorsa tuttuğu orucun da bir anlamı yok bence. Sırf birisi oruç tutuyor diye, tutmayan birisinden "yemek konusunda" saygı beklemesi de bana saçma geliyor açıkçası.
00 YorumlaSaygısızlık olduğunu düşünmüyorum, umarım insanlar da denizde haşema giyen (haşemayı da desteklemiyorum bu arada) insanları itici bulmuyorlardır veya baş örtüsünün yasaklanmasını istemezler iş yerlerinde 🙄
10 YorumlaBen saygısızlık olarak görmüyorum. Rahatsız da olmuyorum. Bunu oruç tutan biri olarak söylüyorum. Ben oruçluyum diye oruçlu olmayanlar açıkta yemek yiyemeyecek mi yani? Bırakın yesinler, ne var ki bunda...
10 YorumlaBen yemek yiyorum diye orucu bozulacak kıvama geliyorsa zaten tutmasın ama gözüne soka soka yemek hoş değil. Bu durum her zaman geçerlidir. İnsanların gözü önünde yemek yemek hoş değildir. Ya topluca yenir ya da hiç yenmez
10 YorumlaYani dikkat etmek gerekir biraz, coğu yer artık perdeleri indiriyor gündüz vakti. Zaten o şekilde etkilenip laf edecek insan da turmasın oruc bir zahmet
10 Yorumla
+1 yılHayır saygısızlık değil. Oruç tutan kişi iradesini ortaya koyar. Orucu birey tutar. Kendisiyle yaratıcı arasındaki bir protokoldür. Tutamıyorsa tutmasın kimse hayatına set çekmek zorunda değil.
10 Yorumla- Ramazan konusunda 360 cevap paylaştı.
+1 yılHristiyanlar bile saygı duyarken bizimkiler duymaz. Hep aynı bahaneler. Düşünün ki annesi babası şeker hastası ya da yasaklı yicek yemicek karşısında göstere göstere tatlı yemek olmaz. Elbette oruç tutan kişi inancı için tutuyor ama gözünün önünde yemek saygısızlık.
10 Yorumla Ramazan’da sahip çıksınlar bari boğazlarına sokakta hala hayvan gibi gezerek yiyip içenler var anlam veremiyorum ben ya oturursun yersin tamam hani bu hiç kimseyi ilgilendirmez ama yürürken bile bir şey yiyip içiyorlar bu saygısızlıktır
10 Yorumla
+1 yılBeni pek etkilemiyor ama herkes ben değil sonuçta ama nefsine hakim olmak değil mi amaç çokta şey değil ya.
10 Yorumla
+1 yılSaygısızlık olduğunu düşünüyorum... sonuçta tutmayabilir ama karşısındakine saygısı olmalı... saygı göstermeyene saygı gösterilmez..
10 Yorumla
+1 yılEvet saygısızlık eskiden Yahudiler çocuklarına dışarda yemek yemeyin müslüman çocuklar oruç tutuyor diye şimdi müslüman umursamıyor.
10 YorumlaDeğil. Oruç tutanı ilgilendirmez. Karsisina gecip yemiyoruz sonucta. O oruc tutuyorsa benimde istedigim yerde yemek yeme ozgurlugum var.
10 Yorumla
u +1 yılArtık bazılarına göre hersey ulu orta oluyor.
Saygı cercevesınde hareket eden cok ınsan yok hele kı buyuk sehırlerde10 Yorumlasaygısızlık bence ne yiyeceksen evde yemelisin tutanada tutmayanada saygı olmalı ama tutmayanda evde yemeli yemeğini
11 Yorumlaoruç tutmak nefsi terbiyedir. ben nefsimi terbiye ederken karşımdaki yemek yiyen birine kızmam normal değildir, onunda aç birisinin önünde yemek yemesi uygun değildir.
Birinin ibadeti, diğerinin imtihanı halidir. her iki tarafada saygılıyımdır.00 Yorumla
+1 yılHayır bence değil.
İnsanlar oruçlarını kendileri için tutuyor başkaları oruc tutmuyor diye neden saygısızlık olsun. Aynı şekilde yabancı ülkelerde yaşayıp oruc tutanlar var eee o zaman tüm dünya mı saygısızlık yapıyor?00 YorumlaEvet saygısızlıktır çünkü tutmasanda bu konuşa dikkatli olmak gerekir. Çünkü oruç bir dini değerdir. Bu dönemde insanlar daha hassas olunmalı.(Ne tuhaftır oruç tutmayan insanlar bu dönemde daha fazla yiyor gibi)
00 Yorumla10 dakika önce bu yorumu yazsaydım neden saygısızlık olsun ki insan kendi iradesi için tutuyor derdim ama 5dk önce arkadaşla telefonda konuştum kütür kütür erik yiyor 😂 ağzım sulandı 😅 gelde şimdi akşamı bekle 🙄
00 Yorumla
+1 yılyani saygısızlık doğru kelime mi bilemedim ama evet bir mazeret olmadan tutulmuyorsa bence ramazan ayına da o ayda oruç tutanlara da saygı duyulmalı bence.
10 Yorumla
+1 yılOruçlu insanların olduğu düşünülünce bence saygısızca bir davranış olur.
10 Yorumla
+1 yılİnsanlar için tutmuyorsun sonuçta, istediklerini yeyip içebilirler.
10 YorumlaBen sadece Ramazanda değil normalde de dışarıda bir şey yiyemiyorum. Özellikle çocuklar felan görür ve canı çeker diye. Bence sırf çocuklar için bile saygısızlık.
00 Yorumla
+1 yılHayır değildir. Oruç tutan kişi tutmayanların farkında zaten. Tutmayan kişiler de sırf bunu göstermek için gıcıklık olsun diye yapmıyorlar. Gündelik normal bir şey.
00 Yorumla
+1 yılKesinlikle saygısızlıktır. Eğer bizler başkalarının inançlarına saygı duymazsak onların da bizim inançlarımıza saygı duymasını bekleyemeyiz ki sonra toplumda kaos oluşur.
00 Yorumla
+1 yılSalonda Kumar oynamak , faiz yemek , yalan söylemek saygısızlık olmuyorsa ! Yemek yemek neden saygısızlık olsun ki? Ben oruç tutmuyorum istediğim şekilde yemek yerim
00 Yorumla
+1 yılOlmaması daha iyi olabilir. Fakat reglidir, bir hastalığı vardır, o gün hastaneye gitmiştir ve dışarıda yemek yiyordur. Herkesin tuttuğu kendine yargılamamak lazım.
00 Yorumla
+1 yılDikkat edilmesi hoş bir hareket tabiki ama normalde biz de yiyoruz. Durumu olmayanlar görüyor. Amac onları anlamak degil mi
10 Yorumla
+1 yılRamazan ayı değilde normal günlerde de sevmiyorum pek biri görür canı çeker o yüzden bu arada bu sorunu KizlarSoruyor Instagram da paylaşmış
00 Yorumla
+1 yılSaygısızlık olduğunu düşünmüyorum ama içinde bulunduğumuz toplumun saygısızlığından ötürü gelecek tepkileri bildiğim için kafe restoran harici dışarda bişey tüketmiyorum
00 Yorumla
+1 yılBilmiyorum ama bana göre değil sonuçta orucu o yemek yiyen için tutulmuyor herkes kendine tutuyor bir başkasına değil.
00 YorumlaBence 12 ayda da açıkta göstere göstere bisey yemek saygısızlık sadece ramazanla sinirlandirmaya gerek yok
00 Yorumla
+1 yılDeğil. Ramazan yokken aç insanlar sokakta dolaşıyor. Onların önünde yeniliyosa şimdide yenilir.
00 Yorumla
+1 yılaslında yemek değil de su içmek agır saygısızlıktır.
00 Yorumla
+1 yılYazıktır durumu olmayan biri görür ya da oruçlu olabilir fark etmez yani göz hakkı var.
00 Yorumla
+1 yılBence ortada bir saygısızlık yoktur, fakat oruç tutanlara biraz ayıp olabilir. 🙏🏻
00 Yorumla
+1 yılÇoğunluk yiyor ben bir saygısızlık göremiyorum. Restaurantlar açık ve dolu halde
00 Yorumla
+1 yılYani kuytu köşede ye kimse karışmaz. Açıkta yemek yemek biraz saygısızlık oluyor bence.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTv film de izlememeli o zaman. veya dısarı da cıkmasın. yolda afişler vs var. cok yerde var hem de. yemek dolu. ya da yürümesin yürürken acık lokantalar vs var.
00 Yorumla
+1 yılHayır değil kimse kimseye zorla oruç tutturmuyor onlara gelemeyeceksen tutma kardeşim
00 YorumlaRamazan konusunda 649 cevap paylaştı. Hoş değil yabancı turistler bile bunu bilip bir şey yiyip içmiyor.
10 Yorumla
+1 yılBana ne abi bana mı tutuyorlar herkes istediğini yapar
10 Yorumla
+1 yılHerkesin oruç tuttum farz edersen turstlik bir yer değilde evet
10 Yorumla- Devamını Gör (55)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam