+1 yılMinik kuşum belli ki İslami hassasiyetim var
Bu çok güzel bir şey
Karşındaki kişide de bu hassasiyeti arıyorsun
Anlıyorum seni
Tebrik de ediyorum
Fakat karşındaki kişinin oruç tutmama sebebini bilmek lazım
Oruca inanmıyor mu
Orucu inkar mı ediyor
Yoksa orucun Allah'ın farzı olduğunu bilip sadece kuru bir eşeklik mi yapıyor
Yani kısacası itikadında mı sorun var amelinde mi sorun var
Bunu bilmek lazım
Amelinde sorun varsa düzeltilir
Itikadında sorun varsa eğer;
"Uzak dur. Sana huzur getirmez bu kişi"...00 Yorumla
En İyi Cevaplar
2 seçeneğin var 1) anladığım kadarıyla sen ibadetlerini yapıyorsun o yüzden ibadetleri yapmasını istiyorsun ya evlen sabret eğer müslümansa yapmak istiyorum ama yapamıyorum diyorsa o zaman bekle ona kendin ibadetleri yaparak örnek olabilirsin aynı zamanda zorlamadan teşvik edersen birde dua edersen ilerde başlayabilir 2) ayrıl.
00 Yorumla
oruç tutmaması büyük sorunsa ayrıl, tutmayan birine tutturup, tutunca evlenebilirim artık diyemezsin. Bir karar ver kriterine uygun mu değil mi? Değilse zorlama
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılŞimdi sana ayrıl diyeceğim. Ama çok iyi biliyorum koparıp aymak kolay değil. Söyle oruç tutsun diyrceğim. 1 kere tutsa arkanı dönünce tutmaz. O kişi böyle yetiştirilmiş ve böyle gider. Oruç gibi zor bir ibadeti ona zorla tutturamazsın. O yüzden ya böyle kabul etmelisin. ya da ayrılmalısın. Çünkü değişmez. Değişseydi ben 8 yıllık sevgilimi değiştiriridim. D olmuyır yani. S
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
52Cevap
Evlenince sen sahur yapıp yatacaksın o uyuyacak sabah kahvaltı beklicek yemek isticek iftarı beklemeden acıkacak belki erkenden aksam yemegini yemek isticek sen 2 kez ayrı ayrı sofra kurmuş olacaksın orucluyken baya uğraşırsın bence orucunu tutması lazım ki bu farz zaten. Namaz kılmıyoruz diger ibadetleri yapmıyoruz bari oruc tutalım demi ama. Yorumlara da aldırma. Cogu oruc tutmayan insanların yorumları Müslüman alemine farz bu oruc ramazan senede 1 Kez geliyor onda da oruc tutmazsak zaten hic Müslüman demeyelim kendimize. Allah oruclarımızı kabul etsin. Bence kendisiyle konuş baktın olmuyor zorla da oruc tutturulmaz ayrıl gitsin hasta olur oruc tutmaz onu anlarımda keyfi oruc tutmamaya tahammülüm yok.
52 Yorumla- +1 yıl
Hay Allah razı olsun senden ağzın bal yesin.
Kusurs bakma ama bu çok iğrenç bir düşünce tarzı. Ne demek böyle bir insan? Sen tutuyorsun diye tutmak zorunda mı? Benim de ailemdekiler oruç falan tutar ama ben tutmam bu onları değil, beni ilgilendirir. Evlenmeyi düşünüyorum diyorsun, bu zamana kadar hiç mi sormadın ona bu şeyleri madem dindarsınız. Az saygılı olun lütfen. Az saygılı olun insanların kendi karar ve tercihlerine. Hayır yani çekemeyeceksen -hem de sevdiğini- baştan sorsaydın ayrılırdınız sorun kalmazdı. Onu şimdi zorlayamazsın. Önceden de zorlayamazdın ama en azından öğrenirdin. Kusura bakma ama ya onu değiştirmeye çalışma, ya da çekemiyorsan gidebilirsin ki bence ayrılmak saçma
10 Yorumla
+1 yılİbadet zorla olmaz gönül isteği gerekiyor. Sen inançlı biriyle evlenmek istiyorsan bundan ayrıl
41 Yorumla
Soran+1 yılSonuç bu olucak sanrım çünkü ailem falan genel olarak imanlıyız
Kafa tasının içinde bulunun "BEYİN" dediğimiz hücrenin "DÜŞÜNCE" dediğimiz özelliğini değiştirmeye çalış. İsteyen tutar istemeyen tutmaz. Allah ile kul arasında bu durum kimseyi ilgilendirmez. Ha sen dindar insansındır , sevgilin ataist ve dine saygısız bir isandır. Din hakkında ve Allah hakkında ileri geri abuk subuk konuşur seni rencide eder o zaman uzaklaş derim o ayrı konu. Ama oruç tutmayan insanı , namaz kılmayan insanı yargılamaya hakkımız yok.
00 YorumlaEn nefret ettigim konulardan biri. Tutmasin abi tutmasin yani sanane ki? Onun gunahi ona. Sanki o tutmuyor sanami gunahi yaziliyor. Herkesin ibadeti kendine abi. Tabut tek kisilik sunu unutmayin. Bizim burdada oruc tutanlar var hergun kufur ediyorlar. Herkesin imani kendine ya.
00 YorumlaIbadeti kendisine değil mi? Senin her ibadetin tam mi (heleki Sevgilin varsa, sonuçta buda dinen uygun değil)? İyi biriyse tekrar düşün derim. Belki senle alışır, belki alışmaz orucu eksik ama oruç tutan karşına çıkacak olan başka birinden kat kat daha merhametlidir? İyi düşün
00 Yorumla
+1 yılUf Allahıyla, yaratıcıyla arasındaki mevzudan sanane.
Senle ne alakası var namaz kılmasının oruç tutmasının vs ile.
Dindar ailelerin genel sıkıntısı bu.
Namazsız damat, gelin almayız mevzusu.
Namaz da oruçta kimseyi daha iyi bir insan yapmaz.
Bence bir damatta, gelinde aranması gereken başlıca özellik ahlak.
Çok güzel namaz kılsın oruç tutsun ama bana bir hiç gibi davransın.
Ya da ateistin teki olsun ( kötüleme deyişi.) ama onun biriciği olayım.00 YorumlaSeninle sevgiliyken bile bu kdr yapıyorsa evlenince hiç yapmaz. ve bence bu çok rahatsız edici. keyfi yapilmamasi.
30 Yorumla
+1 yılIslâm dini, sadece oruç tutmakla olmuyor.
Islâm'ın şartı 5 olduğu gibi, İmân'ın 6 şartı da var.
Bunların hepsini dahi uygulasa, daha bir çok kural var.
Örnek vereyim. Mesela namazı kıldıktan sonra bana gelip "uffff kadına bak, böyle birisi benim eşim olacak, odadan çıkmam" gibi bir cümle kurmuştu birisi.
Demem o ki, sırf oruca takılmamalı.10 Yorumla
+1 yılBenim sevgilim de tutmuyordu İnşallah tutar de oruç tutan biri karakteri bozuk çıkabilir ya da oruç tutmaz ahlaklı olur ileri zamanlarda tutar açıkça konuş tutmanı isterim diye tek kötü özelliği buysa ayrılma iyi birini bulmak kolay değil zamanla tutar belki oda
10 Yorumla
+1 yılHer koyun kendi bacağından asılır takılma bunlara seviyorsan ve iyi biri olduğunu düşünüyorsan gerisi teferruat yani oruç tutup her türlü pisliği yapan birine de denk gelebilirsin her oruç tutan pir-ü pak değil ya
18 Yorumla- +1 yıl
1. Her koyun kendi bacağından asılır cümlesi, kişinin kendi günahı olduğunu vurgulamak için isabetli lakin takılmaması gerektiğini vurgulamak için yanlış bir yaklaşımdır.
2. Her oruç tutan pir-ü pak değil elbette ama hiç oruç tutmayan pir-ü pak olmanın yolunu bile tutamamış demektir. bilinsin istedim. - +1 yıl
@saçmabirkişilik
Her koyun kendi bacağından asılır, takılmaması gerektiğini vurgulamak için güzel bir ifadedir. oruç tutmuyor bana uygun değil ama onu çok seviyorum, diyen ve vaaz geçemeyen biri için ideal. iyi biri olduğundan eminsen sorun yok, onun oruç tutmayarak gireceği vebali sen karşılamayacaksın dememin yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. ayrıca oruç tutmanın pir-ü pak olmak yolunda atılmış bir adım olduğunu da düşünmüyorum, insandan insana değişen bir durum bu. birçoğu orucu ibadet değil de belli bir süre zarfında aç kalınan bir adet gibi görüyor, ramazandan sonra evli evine köylü köyüne, yine insan evvela kalbini temizlemeli bunu dinle değil kendi kendine sağlayabilir. öyle olsa hiçbir müslüman suç işlemezdi. sadede gel amma yazdın dini kurallardan ziyade insanın vicdan ve ahlakına göre karar vermek en doğrusu, sonuçta oruç tutup ramazandan sonra her türlü pisliği yapacak birine de denk gelebilir taahhüdünü biz veremeyiz. demi? - +1 yıl
Söyle ki, eger iki insanin din kavramlari birbirine uymuyorsa, bu evlilik düsünen bir insanin iliskisini sorgulamasi icin yeterli bir sebeptir. Kisi'de bunu sormus esasinda. Ben oruc tutmayan ve oruc tutmaya karsi olan bir kisilige sahip olsam, evlendigim kisinin benimle 100% ayni fikirde olmasini beklemem ama din evlilikte ve iliskide önemli bir kategori (meslek, gelir, egitim seviyesi, hayata bakisi, gelecek beklentileri gibi). Bu durumda evlilik düsünen bir insana "bosver takilma" demeyi dogru bulmuyorum, sayet esler birbirinden sorumlu olacaktir. Ayrica o kisinin seni olumsuz yönde etkileme ihtimali cok yüksek. O koyun, kendi bacagi ile birlikte seninde bacagindan asilmana sebep olabilir.
Oruc Islam dininin ibadetlerinden biridir ve eksik bilgiye sahip insanlarin ne amacla oruc tuttuklari veya namaz kildiklari beni ilgilendirmez. Ben bilirim ki, namaz Allahi anmak, ona secde etmek icin, bilhassa Allahi hatirlamak icin vardir. Herkesin ameli niyetine göredir.
Haklisin, kalbi temiz tutmali, sadece namaz ve orucla olmaz, cünkü dedigim gibi ibadet yoldur, arac yani. Amac Islamdir, Allahin emirlerini yerine getirmektir. Din ile olmaz diyorsun ya, bu konudada sana katilmiyorum. Öyle olsa hicbir müslüman suc islemezdi demissiniz. Yanlis. Müslümanlar Islamla esit anlamda degildir. Mükemmel olan Islamdir, müslümanlarin bir cogu ise beceriksiz cürük meyveler. Siz müslümanim diyenin mükemmel olmasini bekliyorsunuz. Bütün insanlarda insan degil, buna ne diyorsunuz?
Velhasil, arkadasimiz gelecege yönelik bir soru sormus, bende edindigim tecrübelere göre cevapladim. Amac oruc tutmayip kalbi temiz olan insanda degil, oruc tutup ahlaksiz müslümanda. Kendimizi niye iki secenek ile kisitlayalim? Dünya kocaman. Dilerim Allahtan karsisina hem dinini hakkiyla yasayan, merhametle, adaletle esine ve cevresine muamele eden, hemde bilgisine bilgi katan, ileriye tasiyan ve gelecekteki cocuklarina saglam bir dayanak olan bir sevgili cikar. - +1 yıl
@saçmabirkişilik
dediklerimi çok yanlış anlamışsın müslüman kötüyse islam kötüdür demedim öyle algılamışsın sanırsam benim dediğimin altında yatan anlam sevdiğin bir kişiyi oruç tutmuyor diye terk etmenin doğru olmadığı oruç tutan birinin de kötü huylara sahip olabileceği ha evet oruç tutup kötü huya sahip olmayan da vardır ama bu deneme tahtası değil sevdiğin bir kişiyi bu sebeple bırakman saçmalık olur oruç tutan buldum bu da zekat vermiyor zekat veren buldum bu da sabah namazına kalkmıyor ben ilahiyatçı değilim işin dini boyutuna girecek bilgim yok
"Arkadaşlar yanlış anladınız ben sevgilimi gerçekten çok seviyorum ama ailem istemez böyle biriyle evlenmemi" şimdi soruyu soran dostumuzun güncellemesine bakınca sevgilisini bırakmak istemediği ve ailesinin kabul etmemesinden çekindiği anlaşılıyor sence etik bir durum mu evlenecek olan ailesi mi kendisi mi terk etmek de elbette kendi elinde buna ben karışamam lakin ailesinin istediği kalıpta birini bulmaya çalışmasına karşıyım kafası karışmış ve sormuş bende ahlaklı ve düzgün biriyse (kendi görüşüm altını çiziyorum) evlenmesinde bir sorun olmayacağını onun tutmadığı orucun vebalinin kendisine ait olmayacağını ve kafası karışık olduğu için içinin rahat olması gerektiğini söyledim senin bakış açını bilemem ya da iradenin kuvvetini koyun başkasını astırır astırmaz o senin iradene ve başta dediğim gibi karşındaki kişinin ahlak edep ve hoşgörüsüne göre değişir islam dini hoşgörü dinidir birisini oruç tutmadı diye terk etmeye İslamın da hoş bakacağını düşünmüyorum - +1 yıl
@saçmabirkişilik
"Öyle olsa hicbir müslüman suc islemezdi demissiniz. Yanlis. Müslümanlar Islamla esit anlamda degildir. Mükemmel olan Islamdir"
şuna daha detaylı açıklık getireyim benim dediği her İslama ya da başka bir dine inanan iyi ahlaklı güzel huylu değil burada dinden ziyade iş kişide bitiyor dinle alakalı olsa idi hiçbir müslüman suç işlemezdi dedim müslümanla islamı eşit tutmadım ahlakın kişide bittiğini anlatmaya çalıştım - +1 yıl
Sanırım yanlış anlaşılmalar çoğalıp gidiyor. Ben sizin İslam kötüdür gibi iddada bulunduğunuzu düşünmedim. Öyle olsa cevap vermezdim, emin olun.
Sizide anlıyorum. Elbette ailem istemez diye sevdiğinden vazgeçmemeli insan. Fakat soruda belirtiyor “oruç tutmasını istiyorum” diyor. Ben ordan yola çıkarak kendi iradesiyle konuştuğunu var saydım. İkimizde görüşlerimizi belirtmiş olduk, karar yine soranda. - +1 yıl
@saçmabirkişilik
Elbette son karar onun teşekkür ederim yorumlarınız için - +1 yıl
Bende teşekkür ederim, seviyeli bir tartışma oldu. Bu yönünüzü hiç kaybetmeyin, saygılar 🖐🏼
+1 yılEvet iyi bir noktaya değindin , hatta tanımış oldun. Al karşına konuş. de ki bunlar benim inanç esaslarım ki müslümanların farzıdır ailem de bende bu konuda hassasız. Eğer diğer farzlarıda terk ettiyse işin daha da zordur.
10 YorumlaEvlilik oyun değildir. Mantıklı ol. Oruç gibi yılda bir olan ibadeti bile yerine getirmeyen biri ile evlenmek ona çocuk emanet etmek çocuklarını onla yetiştirmeye kalkmak istiyor musun bir düşün..
20 Yorumla
+1 yılgelecekte oruç tutmayan bir eşi kabul edeceksen ayrılma. ama bana sorarsan elindeki ibadettende olmamak için ayrıl, oruç tutmayan, namaz kılmayan sana birşey katamaz, senin elindekinide götürür.
00 Yorumla
+1 yılhata üstüne bir hatada sen yaparsin hangimiz düzgünüz ki illa ki seviyorsan buna katlanicaksin belki ilerde sen oruc tutuyorsun bunun faziletinden yararlanmak istiyecek oda oruc tutmaya basliyacak ipin ucu sende ya koparirsin ya da daha saglam bir dügüm atarsin ki inceldigi noktaya daha güclüde olabilir
00 Yorumla
+1 yılO onun fikri. Onu oruç tutması için zorlama. Istemiyosa tutmasin bu kadar basit. Belki gerekli bir nedeni vardır. Hem ailen mi evleniyo sen mi. Böyle durumlarda aile bazen seni yanlış yola sokabilir.
00 YorumlaMüslüman sonuçta değil mi ibadet edip etmemesi kendini ilgilendiren. Bir durum oruç tutsa namaz kılsa bu sefer de baska türlü sorun çıkabilir. Bence bu sebepten ayrılmayın seviyorsanız eğer
00 YorumlaYahu oruç tutmuyor diye ayrılmak da neymiş. Ayrıl evet çocuk kurtulsun senden
40 Yorumla
+1 yılkendisiyle konus neden tutmasi gerektiğini anlat belki bilmiyodur hemen ayrilik dusunme eger anlatirsan ileriye de belki ona yardımcı olmus olursun tabi eger inaniyosa
00 YorumlaHmm önmli bir durum sen kabul etsen ailen kabul edr mi? Ne var sanki ya 11 ay yiyip içiyosunuz. Allah için 1 ay oruç tutsanız ne olur ya
20 YorumlaAyrıl. Başkasının seçimlerine karışacaksan olmaz bu iş.
12 Yorumla
Soran+1 yılAilem ve çevremden dolayı
+1 yılSanane ki zaten. İnsanların diniyle ilgilenmeyi çok seviyorsunuz
20 YorumlaNe saçma bişey ya sen kendi ibadetinle ilgilen boşver sevgilini
21 Yorumla- +1 yıl
Katılıyorum sana ne kısa öz anlatmışsın
+1 yılSen de benim gibisin bence yani ama tek sorun buysa bilemem akışına bırak bence ama daha çok engel varsa ayrıl baştan yani
00 Yorumla
+1 yılNeden bazı kişilerde zorlama ibadet yaptırma kaygısı var. Dindar bir damat ve dindar bir sevgili istiyorsun o zaman sen galiba.
00 Yorumlaistemezse kaçarsın gerçekten sevsen bahanen olmaz o onun kendi günahı veya sevabı ben sevgilim oruç tutmuyo diye evlenmemezlik yapmam mesels
00 Yorumla
+1 yılBu ulke de islam kisilerin tamamen kendi hür idaredesiyle seçtiği ve benimsedigi bir inanc olmadığı icin bu sorunlari yasıyorsunuz.
00 Yorumla
+1 yılHer koyun kendi bacağından asılır. Bunu fazla büyütme bence. Sana zararı yoksa srnin ibadetinr karışmazsa sorun yok.
00 YorumlaHerkesin dini ve müslümanlığı kendine. Birini seviyorsan koşulsuzca seversin karşındaki kişiyi değiştirmeye çalışmazsın
00 Yorumla
+1 yıl.
Sizin zorunuzla olmaz,
Canı gönülden, kendi isteğinle kılması çok önemli.
Evlilik sonrası bırakırsa ne yapacaksınız?
.00 Yorumlakimseye zorla bir şey yaptıramazsın içinden geliyorsa kendisi zaten tutar. bu konudaki tutumun ve davranışın bana göre yanlış
00 YorumlaHerkes tutmak zorunda değil
Her koyun kendi bacağından asılcak sonuçta10 Yorumla
+1 yılNamaz kılmıyor diye ayrilmiyosn oruc tutuyor diye ayrilmayi mi dusunuyosun. İman anlayisiniz bu mu?
10 YorumlaKocan tutsun istiyorsan ayrıl. Çünkü değişmez. Not:Ben de tutmuyorum. Zorla da tutmam.
10 Yorumla
+1 yılİster tutar ister tutmaz ona kalmış bir şey ne zorlayabilirsin nede karışabilirsin. Ailene gelince onlara söylemek zorunda değilsin
00 Yorumla
+1 yılBence o senden ayrılsın. Oruç tutması için birini nasıl zorlarsın?
10 YorumlaOruç tutumuyor diye ayırlmak ne ya? İnsanlara saygınız olsun lütfen. Herkes sizin yaptığınız ibadetleri yapmak ya da sizin inandığınız dine inanmak zorunda değil.
00 YorumlaNe saçma soru ya sen iyi misin kimse tutmak zorunda değil gene sen istiyorsun diye denemiş çocuk kimisinin bünyesi buna müsait değildir kimisinin musait yani sen istiyorsun diye onu buna zorlayamazsin saygı duymalısın
00 Yorumla
+1 yılOruç tutup tutmadığı kendisinden başka hiç kimseyi ilgilendirmez ki
00 Yorumla
+1 yılYani şimdi ne desek boş. Bu senin için önemliyse yine ciddi şekilde söyle kendisine
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvlenmeyi düşünüyorsan ayrıl derim
Bizim üst kat komşunun eşi böyleydi
Kadınla bir kez bile oruç tutmadı
tesettüre girmek istedi kabul etmedi
namaz kılmazdı kılanla da alay etmek isterdi
hiç mutlu olamadılar00 Yorumla
+1 yılBence cami imamıyla evlen mutlu olursun bu kafayla 👎
00 Yorumla
+1 yılTutamiyordur bir gecerli sebebi vardır. Olabilir yani
00 YorumlaTutmak zorunda değil, ayrıca sen evleneceksin ailen değil
00 YorumlaHerkesin kendi tercihi bu. Saygı duyamıyorsan ayrılmalısın zaten.
00 Yorumlaİnançlarına ters düşüyor anlaşamam diyorsan ayrıl zorla din sevdirilmez birisine
00 Yorumla
+1 yılTutmak istemiyorsa tutmaz insanlara hiçbir şeyi zorla yaptırma hakkın yok
01 Yorumla- +1 yıl
Sen mi evleneceksin anan baban mı evlenecek
Ayrıl diyeceğim ama senin neren dindar? Sevgili olmak nedir?
10 Yorumla
+1 yılOruç tutmadı diye ayrılmak? Allahım ne günlere kaldık yarabbiiii
10 YorumlaAllahla onun arasında sen ibadetlerini yerine getir kendini ateşten kurtar Ona karışarak kendi sevaplarını engelleme
00 Yorumla
+1 yılKarsi ve saygi en onemlisi o oruc tutmuyorsa zorla tuturamazsin ama saygisizlikta etmeyecek
00 YorumlaYahu bırakın artık herkese tutmak zorundasın diye istemeyen tutmaz kime ne
00 YorumlaEvet senin gibi dar görüşlü bir orspuya* layık değil. Haklısın süslüman.
00 Yorumla
+1 yılSen zaten evlenme senmi evleniyorsun ailenmi yarın kusura bakma küçük birşey de aileme uygun değildi zaten dee kaçarsın belkide çocuk tutamıyordur bende birgün tuttum en azından dürüst tutuyorum deyip sen yokken yiyen zındık değil ya🤔
00 Yorumla
+1 yılSaçmalık bu yaptığın bu tür şeyler insanla Allah arasında olan bir şey dir
10 Yorumla
+1 yılGüzelim senin zorlamanla tutsa dahi ne anlamı kalıyor ki gönülden tutmadığı sürece bir şey ifade etmez. Seni anlıyorum din yüzünden aileni de anlıyorum ama bence bu denli bir şey içinde vazgeçme. Sonuçta her koyun kendi bacağından asılır
00 Yorumla
+1 yılO insanın kendi inancı, bence onun üstünde baskı kurmamalısın. Evleneceğin insandaki kriterim oruç mu gerçekten?
00 Yorumla
+1 yıloruc tutumak herkese gerektiren bir davranış değil bir hastalığı rahtasızlığı varsa tutumaz onu allah kendi katında sorucak herkese sen tut yeter herkes kendınden sorunludur bu dunyada
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılOna saygı duyamıyorsanız ayrılmanız gerekiyor ne yazık ki.
10 Yorumla
+1 yılBu ne saçma bir durum ya sen onu o olduğu için sevmelisin neymiş oruç tutmuyormuş dininden sana ne ki kimsenin dinine karışamazsın diniyle seveceksen hiç sevme
10 Yorumla- Devamını Gör (46)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat