+1 yılGeceden niyetli orucunu, kasten bozana kefaret lazım geldiği din kitaplarının hepsinde yazılıdır. Kütüb-i sitte isimli meşhur altı hadis kitabından Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai'de mevcuttur. En kıymetli bu beş hadis kitabına inanmayan eğer misyoner değilse cahil veya hain biridir. Hazret-i Ebu Hüreyre'nin rivayet ettiği hadis-i şerif şöyledir:
Bir kimse, Peygamber efendimize gelerek, (Helak oldum ya Resulallah) dedi. Peygamber efendimiz, ne olduğunu sordu. O da Ramazan orucunu kasten bozduğunu söyledi. Peygamber efendimiz, bir köle azat etmesini bildirdi. Kölesi olmadığını bildirince, aralıksız iki ay oruç tutmasını emretti. Bunu da yapamayacağını bildirince, fakir doyurmasını bildirdi.
İslam âlimleri de, geceden niyetli orucunu bir mazeretsiz kasten bozan kimsenin kefaret olarak, varsa bir köle azat etmesini, yoksa peş peşe 60 gün oruç tutmasını, oruç da tutamazsa, 60 fakiri doyurmasını bildirmişlerdir. (Redd-ül Muhtar)
Peygamber efendimizin bildirdiği hükmü kabul etmeyen, Allahü teâlânın emrini kabul etmemiş olur. Çünkü Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.) [Nisa 80]
Kaynak:http://m. dinimizislam. com04 Yorumla
Soran+1 yılRivayet ettiği ne demek?
- +1 yıl
Rivayet: haber beri veya olayı aktarmak anlamında mesala sen le bir konu konuştuk sende başkasına aktardin buna rivayet denir. Peygamberimizin hadisleri aktarırken söyler Ken başkasında Peygamberimiz şöyle söyledi şöyle buyurdu diye konuyu başkalarına aktarır buna rivayet denir
Soran+1 yılKesin bilgi yok ama , yani o devirde yaşayan biri insanları kandırmak için dahi olsa tövbe haşa peygamber efendimiz böyle söyledi diyebilir
- +1 yıl
Kesin bilgi yok derken? Ben sana 1 tane sağlam hadis yaz dim adam akıllı araştırırsanız bursun. Kesin bilgi yok diye birşey yok. Hadisler Buhari Müslim Ebu Davut gibi kıymetli hadis kitaplarında da var bunları yazan alimler her hadisi incelemiş doğru olduğunun kaniti ni bulmuş öyle yazmislardir. Her hadis doğru diye yazmamislardir arastirmislardir.
Ayrıca 61 gün oruç tutma en son çare dir çünkü İslam dini kolaylık dinidir. İlla 61 oruç tutacaksın. Diye birşey yok sonuçta bir hata yapmissin illa tutacaksın diye birşey yok bunun yerine başka şeylerde yaparsın
En İyi Cevaplar
Hastalık aşırı ihtiyarlık gibi sebeplerle tutulamıyorsa ya fidyesi ödenir (güne gün bir fakiri sabah aşkam doyuracak kadar mal veya para verilir fakire) ya da hastalıktan iyileşildiğinde veya ihtiyar kendinin daha iyi hissettiğinde kaçırdığı oruçlar kadar sonra tutar. Mazuriyet olmaksızın kasten orucu bozmak 2 ay peşpeşe oruç tutmayı gerektirir.
PEYGAMBERİMİZİN yaşantısı ve sözleri dini yaşamada, Kuranla birlikte en temel 2 kaynaktan biridir. Peygamberimiz dini ve kuranı açıklamak için gelmiştir. Mesela kuranda namazın nasıl kılınacağı da anlatılmaz. Bunu peygamberimiz öğretmiştir vakitlerini şeklini adabını vs.
Dini yaşantımız için hem KURANA hem de PEYGAMBERİMİZ (sav) 'in uygulamalarına ihtiyacımız var. Sadece Kuranla mümin oluruz ancak ibadetlerimizi gerektiği şekilde yapmamız imkansız.05 Yorumla
Soran+1 yılBenim anlamadığım mazaret olmaksızın kasten orucu bozmak 2 ay peşpeşe oruç tutmayı gerektirir. Nerede yazıyor? Kim söylemiş?
- +1 yıl
Oruç kefareti; Ramazan aynda her hangi bir özür bu-
lunmakszn orucunu kasten kendi istei ile bozan kimse-
ye gereken kefarettir. Ramazan orucundan baka oruçla-
rn bozulmas ile kefaret gerekmez.
Oruç kefareti, Hz. Peygamber (s. a. s.)’in uygulamas
ile düzenlenmitir. (Buhârî, “Savm”, 30) Buna göre, oruç kefare-
ti; köle azat etmek8 veya pe pee iki kamerî ay oruç tut-
mak ile buna güç yetiremiyorsa altm Müslüman fakirin
birer gün doyurulmas ile yerine getirilmi olur. Yemek
yedirmek yerine yemein ücretini ödemek de geçerlidir.
Kefaretin tahakkuk etmesi için orucu kasten kendi is-
tei ile bozmaktan baka ayrca, Ramazan orucuna im-
sakten önce niyet etmi olmak ve niyetten önce veya son-
ra, hastalk gibi oruç tutmamay/bozmay gerektiren bir
durumun ortaya çkmam olmas gerekir. Aksi takdirde
yalnzca kaza gerekir. Bilinçli bir Müslümann, dinen ge-
çerli bir mazeret yok iken kastl olarak Ramazan orucu-
nu bozmas uzak bir ihtimal olarak görülmelidir. Kefaret
ile birlikte ayrca tövbe etmek ve bir daha ayn günah i-
lememek gerekir.
Kefaret orucu ara verilmeden pe pee tutulmaldr.
Bu sebeple, kadnlarn hayz (ayba) halleri dnda her
hangi bir sebeple bir gün de olsa ara verilecek olsa yeni-
den balamak gerekir. Bu - +1 yıl
www.google.com/.../oruc_ilmihali.pdf&ved=2ahUKEwiH_8yTk4_iAhX_wMQBHZX3AwMQFjAIegQIARAB&usg=AOvVaw2GENm7kgiJ8E5inW7d_HWI&cshid=1557429062682
PDF olarak yukardaki linkten indirebilirsin. Veya delilli islam ilmihalleri var ordan bulunabilir. Buhari ve Müslim (Buhârî, Savm: 30; Müslim, Sıyam: 81) gibi kaynaklarda ve kütüb-ü sittede de geçmektedir. - +1 yıl
حَدَّثَنَا أَبُو الْيَمَانِ، أَخْبَرَنَا شُعَيْبٌ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، قَالَ أَخْبَرَنِي حُمَيْدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ قَالَ بَيْنَمَا نَحْنُ جُلُوسٌ عِنْدَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ، فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ هَلَكْتُ. قَالَ " مَا لَكَ ". قَالَ وَقَعْتُ عَلَى امْرَأَتِي وَأَنَا صَائِمٌ. فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم " هَلْ تَجِدُ رَقَبَةً تُعْتِقُهَا ". قَالَ لاَ. قَالَ " فَهَلْ تَسْتَطِيعُ أَنْ تَصُومَ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ ". قَالَ لاَ. فَقَالَ " فَهَلْ تَجِدُ إِطْعَامَ سِتِّينَ مِسْكِينًا ". قَالَ لاَ. قَالَ فَمَكَثَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم، فَبَيْنَا نَحْنُ عَلَى ذَلِكَ أُتِيَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِعَرَقٍ فِيهَا تَمْرٌ ـ وَالْعَرَقُ الْمِكْتَلُ ـ قَالَ " أَيْنَ السَّائِلُ ". فَقَالَ أَنَا. قَالَ " خُذْهَا فَتَصَدَّقْ بِهِ ". فَقَالَ الرَّجُلُ أَعَلَى أَفْقَرَ مِنِّي يَا رَسُولَ اللَّهِ فَوَاللَّهِ مَا بَيْنَ لاَبَتَيْهَا ـ يُرِيدُ الْحَرَّتَيْنِ ـ أَهْلُ بَيْتٍ أَفْقَرُ مِنْ أَهْلِ بَيْتِي، فَضَحِكَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم حَتَّى بَدَتْ أَنْيَابُهُ ثُمَّ قَالَ " أَطْعِمْهُ أَهْلَكَ ".
Sahih Bukhari
(Fasting)
Reference : Sahih al-Bukhari 1936
In-book reference : Book 30, Hadith 43
- +1 yıl
Burda Arapçasında deniyor ki biri ya resulullah ben mahvoldum diyerek peygamberimize gelir. Bilerek ramazan orucunu bozduğunu söyler. Peygamberimiz 2 ay peşpeşe oruç tutabilirmisin diye sorar adam güç yetiremem der. O zaman 60 fakiri doyur der... ona da fakirim yapamam der o esnada peygamberimize dağıtılmak üzere bir sepet hurma gelmiştir... al o zaman bunu fakirlere dağıt der... adam bu kez: bunu bendem daha fakiri yokken gidip başkalarına mı dağıtayım der. Bu durum karşısında peygamberimiz azı dişleri görünecek kadar genişçe gülümser ( ki çok nadirdir ) ve al götür bunu ve aileni doyur demiştir.
Gizli Üye(25-29)+1 yılOruc konusunda bu kadar hassas olan insanların namaz konusunu önemsiz görmelerine anlam veremiyorum. Ikiside dinin gereği islamın şartı ne fark var yani
215 Yorumla
Soran+1 yılnamaza bişey demedik ki yahu :)
Cevap sahibi+1 yıl@vonali_1 dogru soyluyosun gelenek haline geldi
- +1 yıl
İslamın şartı olmaz. Allaha inanan insan müslümandır. Şartla şurtla insanları kandırmayın
Soran+1 yıl@Dirty_Harry Çok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor?
Cevap sahibi+1 yıl@Dirty_Harry kuranda yazan şeyleri söyleyince kandırmış mı oluyoruz? Şartı şurtu tabiki var bunlar kuranda yazan şeyler. Eğer inanıyosan müslümandan dinin gereklerini yerine getirmelisin getirmiyosan o kisinin kendi günahı ama hem yapmayıp hemde öyle bir şey yok diyemezsin
Soran+1 yıl61 gün yok, istersen gir araştır bütün kitaplara bak. Benim kitabım kur’an yol gösterenim de peygamberimizdir. Din doğru yaşansaydı bu kadar mezhep olmazdı. Allah kuluna zulmetmez, kulu kendine zulmeder. İyice araştırın gerçekliği var mı diye. Araştırmadan bu hocanın dediği doğrudur derseniz, fethullahçılardan ne farkınız olur?
Cevap sahibi+1 yılBen 61 gun diye bir sey dedim mi hic? O konuda bilgim yok o yuzden hic bir seu soylemedim farklı bir şeydan bahsettim sonra uzadi
Soran+1 yılHe pardon bana diyorsun sandım 😂
Cevap sahibi+1 yılAllahım ya 😂 diyorum kafayı mı yedi 61 de 61 deyip duruyo delirdi heralde 😂😂
- +1 yıl
Kuranda mı yazıyor? Şaka mı yapıyorsun. Sen hiç açıp okumadın sanırım. Kuranda islamın hiçbir şartından bahsetmez. Kuranda yazmayan şeyleri yazıyor diyerek söylemek daha büyük günah. İslamiyetin tek şartı allaha inanmaktır. Diğerleri buharinin saçma hadisleri
Cevap sahibi+1 yıl@Dirty_Harry tamam sen bildigini yasa bende bildigimi yaşayayım.
- +1 yıl
Bildiğini yaşa diye bişey yok. Müslümanım diyorsan kurana göre hareket edeceksin. Belli ki sen kuran yerine atalarının yaptıklarını yapmayı terch ediyorsun.
Cevap sahibi+1 yıl@Dirty_Harry kuranda namazın nasıl kılınacağından bahsetmez sanırım senin bahsettigin bu ama namaz kılın der
Eger niyet edip durduk yere bozarsan 61 gün tutmak zorundasin ama niyet etmedigin surece sadece tutmadigin gun kadar tutarsin
18 Yorumla
Soran+1 yılÇok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor?
Soran+1 yıl@helyagnsr işte benim sormak istediğim şu hadis veya ayetlerde yazmıyorsa bizim yaptığımız ne kadar doğru?
- +1 yıl
İslam dini kolaylık dinidir. Peygamber efendimiz bazen yaptığı bir işin sebebini sorduklarında cevap vermemiştir ki yorumlansn. Mesela bir gün peygamber efendimiz namaz kılacağız vakit parmağı kesilmiş ve Hz Aişe onun eline dokunmuştur (bakmak için) ve peygamber efendimiz abdestini yenilemiştr. Hanefi mezhebine göre kanadıgi için Şafi mezhebine göre Hz Aişe ile temas halinde olduğu içindir. Yani evrensel aynı zamanda bazı durumlar yorumlanabilir bir din İslam
Soran+1 yıl@helyagnsr tamam da hadis yok ki
Soran+1 yıl@helyagnsr mezhep de olsa bir yerde yazması lazım peygamber efendimiz böyle buyurdu diye
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
24Cevap
+1 yıl1 e 1 dir... 61 gün diye bir olay yok kim uydurduysa artık herkesi korkutmak amaçlı bozsan da 61 yok
22 Yorumla
Soran+1 yılÇok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor
- +1 yıl
Zaten öyle bir şey yok yazmıyor da uydurulmuş bir şey o... 1 güne 1 gün
+1 yıl61 gün diye bir gün yok tamamen safsata. Orucunu bozarsan bir gün onun yerine tutman gerek. İnsanları öyle korkutuyorlar ki adam ölecek hala orucum bozulmasın derdinde.
12 Yorumla
Soran+1 yılSen söyledikten sonra araştırdım , gerçekten de 61 gün geçmiyor.
Soran+1 yılDemek ki şimdiye kadar hep gözümüzü korkutmuşlar.
+1 yılNiyet etmezsen 1 gün ama niyet edip bozarsan 61 gün anladın mı
14 Yorumla
Soran+1 yılNerde yazıyor 61 gün ben onu merak ediyorum aslında
- +1 yıl
Ramazan ayında tutulan orucun, mazeretsiz olarak kasten bozulması durumunda keffaret ödenmesi, ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi gerekir. Oruç kefareti, iki kamerî ay veya 60 gün, ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna gücü yetmeyen, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.
Farz orucun kasten bozulması ve keffaretinin ödenmesinden sonra aynı şekilde başka bir oruç bozulduğunda onun için de yeni bir keffaret gerekir. Ancak, farklı ramazan aylarında da olsa henüz ödemediği birden fazla keffâret borcu bulunan kimsenin hepsi için bir keffaret ödemesi (peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutması) yeterli olur. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi icap eder (İbn Hümâm, Fethu’l-Kadîr, Beyrut, II, 261).
Soran+1 yılİşte bak aynı sonuç, bunu söyleyen İbn Hümam diye biri. Benim öğrenmek istediğim ayet ya da hadis var mı bununla ilgili?
- +1 yıl
Mücadele Suresi, 4. ayet: Ancak buna (imkan) bulamayanlar (için de) birbirleriyle temas etmeden önce, kesintisiz iki ay oruç (yüklenmiştir); buna güç yetiremeyenler altmış yoksulu doyursun. Bu (kolaylık), Allah'a ve O'nun Resûlü'ne iman etmeniz dolayısıyladır. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Kafirler içinse acı bir azap vardır.
Tutmaz isen 1 tutup bozarsan 61 ama trabzonda tutaran yine 1 gün
14 Yorumla
Soran+1 yılÇok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor
Soran+1 yılAma peygamber efendimizden biliyoruz bizde, fakat oruç bozma ile ilgili ben birşey bulamadım. Siz eğer bulduysanız lütfen söyleyin gerçekten bilmediğim için soruyorum. Allah kuluna zulmetmez kulu kendine zulmeder. Ya 61 gün tutarak daha büyük bir günah işliyorsak?
Gizli Üye(36-45)+1 yılBilerek bozarsan 61 gun
Niyet etmeyip oruç tutmazsan her gun için bir gun
Bir de fidyesi de var galiba11 Yorumla
Soran+1 yılÇok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor?
En güzeli google ıslami soru yanıtlarla bak
Veya bulunduğun müdürlükten tel ile alo fetcadan ogreniesin10 Yorumla
+1 yılNiyet etmedikten sonra sorun değil diye düşünüyorum. Sadece o günün kazasını tutman gereklii
20 Yorumla
+1 yılNiyet edip bozarsan 61 gün. Ama kendi isteğinle bir gün tuttmazsan daha sonra onu kaza edersim yani herhangi bir gün tutarsın.
21 Yorumla
Soran+1 yılÇok tuhaftır ki araştırdım ama 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor?
Ramazandan sonra 1 gün tutucaksınız. Diğer türlü bozarsanız kefaret orucu oluyor
20 Yorumla
+1 yılBilerek oruçunu bozsan bu dünya da 80 yıl mecbur olmadığın sürece oruçu Bozma oruç da namz gibi farz
26 Yorumla- +1 yıl
80 yılı nerden uydurdun
Soran+1 yıl@Dirty_Harry yav bende onu diyecektim :D
Soran+1 yıl@Dirty_Harry Çok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor?
- +1 yıl
Kuranda orucun cezasından bahsetmez.
Soran+1 yıl@Dirty_Harry peygamber efendimizin sözlernde de yok sanırım
- +1 yıl
Peygamber kendi kafasından hüküm vermez zaten
Gizli Üye(36-45)+1 yılNiyetliyken bozarsan 61 bilerek tutmazsan bir gün yine bir gün
21 Yorumla
+1 yılNıyet etmemişsen sorun yok ama etmişsen 61 gün diye biliyorum
23 Yorumla
- +1 yıl
Aslına bakarsan bende tam olarak bilmiyorum ama öyle deniyor
Soran+1 yılAllah kuluna zulmetmez kulu kendine zulmeder. 61 gün nerden çıktı merak ediyorum.
Gizli Üye(36-45)+1 yılSevap olarak soruyosan senenin tamamini tutsan o bir gunluk orucun sevabini alamassin ama bozmadigin icin gunune gun tutarsin
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTutmadığın 1 gün için 1 gün tutarsın. Bozmadığın için 61 değil
11 Yorumla
1 gune 1 gun. Ama tabi fazileti cok sey kaybeder. 5 vakit namazi bilerek terk edip sonra kazaya birakmak dogru mudur? Bununla benzer mantikta bu da.
00 Yorumlaöyle bişey yok tutmadığın günü kaza edersin orucu bilerek bozmak 61 gün kefaret gerektirir
10 Yorumla1 gun tutarsın. 61 gun bozulunca tutuyorsun (Kuran'a güncelleme gelmediyse böyleydi )
14 Yorumla
Soran+1 yılKur an da yazıyor mu? Ayet alabilir miyim? ☺️
Soran+1 yılİşte olay orda hiçbiyerde bulamadım bende
Soran+1 yıl61 gün diye birşey , safsata diyorlar😂
+1 yılÖmür boyu tutacak halin yok. 1e 1 doğru olandır. Gerisi uydurmadır
10 Yorumla
+1 yıl1 gündü sanırım. Bozarsan 61
216 Yorumla
- +1 yıl
Ben onu sorarım din hocama
Soran+1 yılgerçekten güncelleme de de paylaştım yazmıyor hiç bir yerde, insanları korkutmak için uydurulmuş bir safsata sanırım.
- +1 yıl
Ben yinede sorarım
Soran+1 yılSorup dönerseniz çok sevinirim
- +1 yıl
Tabi mutlaka
- +1 yıl
beli duzdur Allah ucun 1 gun o qeder deyerlidirki tutub pozan 61 gun keffaresin tutmalidir. qeyd etdiz insanlar deyir quranda yoxdur. o insanlara deyersiz hec namazin qilinma qaydasida orucu nece tutmaq haqqindada quranda yoxdur. quran nagil kitabi deyil her weyi inceleye. quran deyir namaz qil oruc tut. daha demir orucu neler pozur ve yaxud namazi ele bu cur qil. eger ele olsaydi quranda her wey birce birce aciq aydim yazilsaydi daha agil neye lazim idi. Allahu taala quranda buyrur bu quran agil sahibleri ucun dogru yolu gosterendir. yeni uzun sozun qisasi orucun keffare hedislerde gelib. hedisler ise qurani gozel aciqlayir
- +1 yıl
Ramazan ayının orucunun kəffarəsi vacib olan bir şəxs ya 2 ay oruc tutmalı, ya da 60 fəqiri doyuzdurmalı, yaxud onların hər birinə bir müdd (təqribən 750 qr) təam (yəni, buğda, arpa və bu kimi şeylər) verməlidir. 2 ay kəffarə orucu tutmaq istəyən şəxs 31 günü ardıcıl tutmalıdır, yerdə qalan günlər (29 gün) isə ardıcıl olmaya da bilər.
- +1 yıl
Azərbaycanca anlan mısınız?
Soran+1 yılAnlarım tabi kiii ama kur an geçmiyor ☺️
- +1 yıl
Evet. Kuranda oruçun şartlarıda geçmiyormuş namazın kılınma kaydasıda geçmiyormuş. Onlar gibi bu 61 gün bilgiside. Sadece hepsi hadisde var
Soran+1 yılHangi hadis?
- +1 yıl
Bilmiyorum. Onu da araştırım bulursam yazarım
Soran+1 yılTamamdır :)
- +1 yıl
Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s. a. s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262). Kefaret orucu niyet ettikten sonra başlar ve ve bu oruçları niyetle göstermek gerekmektedir. Kişinin hastalığı ya da yolculuk yapma gibi nedenlerle bozulursa 60 gün tutması gerekmektedir. Kefaret orucu tutacak olan kişiler için Hadis-i Şerif'de şu cümle buyrulmuştur, "Çok yaşlanıp, ölünceye kadar Ramazan orucunu veya kaza oruçlarını tutamayacak ihtiyar ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, gizli olarak yiyip içer! (Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen kişi fidye verir)" Eğer bu kişi zengin ise orucunu her gün fakir bir kişiye fidye olarak verebilir. Eğer kefaret orucu tutamayacak kişi aynı zamanda zenginde değilse fidye vermez, bunun yerine dua eder ve Allah'tan af diler.
- +1 yıl
Sadece böyle buldum.
1 gun ama bozardan 61 gun
11 Yorumla
+1 yılTutmadiginin sayısını tutarsin 61e yakalanmazsin
23 Yorumla
Soran+1 yılAma 61 diye birşey yok ki? Kur'an da okudun mu? Çok tuhaftır ki araştırdım ama bozulan oruç için 61 gün ibaresine hiç bir yerde rastlamadım. Kur'an da 61 gün yazmıyor
- +1 yıl
Kefaretin 60 günü ceza 1 günü kazadır
Soran+1 yılYazmıyor işte o da yok? Oruç bozmanın cezası şudur diye bir ibare ne okudum ne gördüm. Varsa öyle bir hadis senden ricam paylaşır mısın?
Bozmuş olursan 61 gün ama bilerek tutmazsan 1 gün
21 Yorumla
+1 yılBilerek tutmazsan kazamanı tutarsın yerine
23 Yorumla
Soran+1 yılkazamanı nedir
- +1 yıl
Kazasını tutarsın açım aç idare et 😂
Soran+1 yılahahah Allah kabul etsin bende aynı :D
61 gün yine keyfi olarak tutmamaya girer
15 Yorumla
Soran+1 yıle şimdi ben 1 gün tutmadım diye 61 gün mü tutacağım?
Soran+1 yılkeyfi
+1 yılbir günün karşılığı yine birgün..
10 Yorumla61 gün kefaret orucu tutmak gerekir😊
07 Yorumla
Soran+1 yılama bozmuyorum ki?
Soran+1 yılAma işte diyorum Ya kur an da oruç bozmanın cezası şudur ya da onun yerine bu yapılmalıdır diye bir ibare yok. Kim söyledi 61 gün ya da 60 gün tutulacağını 🤔 biliyorsanız lütfen paylaşır mısınız?
- +1 yıl
Kuranda ibadetlerini ya da cezaların bazıları net olarak ifade edilmez Kuranın özelliği budur net bir şekilde bize sayı verenler Peygamberimiz İslam alimleri ve Mezhep imamlarıdır biz onlardan öğreniriz tam olarak sayının ne olduğunu Allah açık açık beyan vermez Kuranda araştırmak gereksiz bilenlere sormak hadislerde ve kitaplardan öğrenmek gerekir😊
Soran+1 yılBenim klavuzum kur’an, yol gösterenim peygamber efendimizdir. Şimdi tekrar soruyorum. Kur an da ya da peygamber efendimizin sözlernde oruç bozmanın cezasının 61 gün olduğunu bana gösterebilir misin? Yemin ederim bilmediğimden soruyorum yanlış anlamayın.
Gizli Üye(30-35)+1 yıl1 gün, bozarsan 61 gün
11 Yorumla
+1 yılKaza orucu olur o da bir gün tutulur.
10 Yorumla
+1 yılBir gun
10 Yorumla
+1 yılniyet etmediğin için birebirdir.
10 Yorumla
+1 yılNiyetlenmeden tutmadıysan 1 e 1 tutarsın
10 Yorumla
+1 yılBir gün
20 Yorumla
+1 yıl1gün
10 Yorumla1 gün
10 Yorumla