Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!

Eskiden oruç tutmanın bu kadar zor olduğunu bilmezdim. Yakın geçmişe kadar Ramazan'ın gelişini güle oynaya bekleyen bizler, şimdilerde yazın sıcağında "Nasıl susuz kalacağız?, 17 saat nasıl dayanacağız?" diye kara kara düşünüyoruz. Hz. Ömer'in (R.A.) sözünü hatırlatıp eski ramazanlardan bahsedeyim.

Ramazan geliyor diye sevinmek imandandır

İstanbul için iftar saati 16:43
Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!

1999 yılının sonlarına denk gelen Ramazan ayında bazı iller için iftar vakitlerini paylaşayım.

Ramazan'da orucu, en erken Iğdırlılar, en geç de İzmirliler açacak. Bazı illere göre ilk gün iftar saatleri şöyle: Ankara 16.31, İstanbul 16.43, İzmir 16.57, Çanakkale 16.55, Iğdır 15.46 Hakkári 15.53, Van 15.53, Gaziantep 16.20, Antalya 16.48.

Gündüz kahvaltı yapar gibi sahur yapıyorduk. Sonrasında iftar olduğunun farkına varamadan sofrada buluyorduk kendimizi. Tabii ki biraz mübalağa yapıyorum ama pazar günleri çok uyuyup iftardan sonra uyandığımı bilirim. Ramazan ayı gerçek anlamda en sevilen dönemlerini yaşadı. Çünkü yaz mevsiminde oruç tutmak için imanın çok sağlam olması gerekiyor. Herkesin harcı değil.

Susamak mı? O da ne?
Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!

Susamayı bırakın iftarda bile su içmezdik. Tek derdimiz yemek. O zamanlar sigara da içmiyorum tabii. Yemeği yedikten sonra vakit bol. Arkadaşlarla güle oynaya eğlenirdik.

Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!

Sinir bozucu TV programları yoktu
Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!

O zamanlar sadece huzur veren programlar olurdu. Televizyonda din tüccarlarını göremezdiniz. Dini filmler izlerdik, Feyz alabileceğimiz ilahiler, bilgi alabileceğimiz programlar olurdu. Ramazan bütünüyle mükemmel geçerdi. Bittiğinde çok üzülürdük. Hiç bitmesin isterdik. Şimdi Ramazan bitsin de şu meymenetsiz suratlı artistleri görmeyelim diyoruz.

Her şeyiyle zevkliydi yani Ramazan Ayı. Şimdi de bitmesin isteyenler olduğundan eminim. Allah oruçlarımız kabul etsin.

#EskiRamazanlar

#RamazanGelenekleri

Hey Gidi Günler, İstanbul İçin İftar Vakti 16:43!
Cevapla