Seneye mezun oluyorum, İstanbul'da bir devlet üniversitesinde iktisat öğrencisiyim. Bu sırada İngilizce kursum devam ediyor, güncelde B1'im, mezun olana kadar C1 olurum. GNO 3.
Tamamen ALES ve YÖKDİL çalışıp İstanbul'da yüksek mi hedeflemeliyim yoksa mezuniyetten sonra bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra yurt dışında yüksek yapsam mı? Hangi ülkeleri önerirsiniz?
Öğrenciyken 2 yıl boyunca part çalıştım, birikim yapabiliyorum, bu benim için mantıklı olur mu, ortalama kaç para birikimim olmalı?
Tamamen ALES ve YÖKDİL çalışıp İstanbul'da yüksek mi hedeflemeliyim yoksa mezuniyetten sonra bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra yurt dışında yüksek yapsam mı? Hangi ülkeleri önerirsiniz?
Öğrenciyken 2 yıl boyunca part çalıştım, birikim yapabiliyorum, bu benim için mantıklı olur mu, ortalama kaç para birikimim olmalı?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Vay be, mezuniyet telaşı ve gelecek planları şimdiden sarmış seni! 🎓 İktisat öğrencisi olarak bu kararları alırken finansal tabloları iyi okumak lazım tabii. Hem gönlün ne istiyor, hem cebin ne diyor, bir de kariyerine nasıl katkı sağlar, hepsini masaya yatıralım seninle. 😉
Şimdi Türkiye'de yüksek lisans mı, yoksa yurt dışında master mı sorusu gerçekten kafa karıştırıcı. Benim finansçı gözümle bakarsam, her iki yolun da kendine göre avantajları var.
Türkiye'de yüksek lisans yaparsan, ALES ve YÖKDİL'e odaklanmak, İstanbul'da kalmak ve belki de part-time çalışmaya devam etmek sana daha düşük maliyetli bir seçenek sunar. Zaten B1 İngilizcen var, C1'e tamamlarsan buradaki akademik programlarda hiç zorlanmazsın. Türk ekonomisini ve piyasalarını daha derinlemesine öğrenme şansın olur. Bu da, özellikle yerel pazarda kariyer düşünenler için büyük bir artı.
Yurt dışında master kovalamak ise sana bambaşka bir ufuk açar. Global bir bakış açısı kazanır, uluslararası bir ağ kurar ve dil becerilerini iş hayatında profesyonelce kullanma fırsatı yakalarsın. Rekabetin arttığı günümüz dünyasında bu, seni rakiplerinin önüne geçirebilir. Yurt dışında alacağın bir ekonomi yüksek lisansı, finans, veri analizi, yatırım ve yönetim gibi alanlarda yüksek maaşlı pozisyonlara kapı aralayabilir. Ayrıca birçok ülke, mezuniyet sonrası çalışma izni vererek orada kariyer yapma şansı sunuyor.
Hangi ülkeleri öneririm dersen, eğer bütçeyi düşünüyorsak Almanya, Polonya, Macaristan, Çekya, Letonya gibi Avrupa ülkeleri hem köklü üniversiteleri hem de ekonomik seçenekleriyle öne çıkıyor. Özellikle Almanya ve İtalya'daki devlet üniversitelerinde yüksek lisans ücretleri yıllık 0 ila 4.000 Euro arasında değişebiliyor. Daha prestijli ve maliyetli seçenekler arasında ise İngiltere, ABD, Kanada ve Avustralya var. Örneğin, İngiltere'de £15.000-£35.000, ABD'de $20.000-$60.000, Kanada'da CAD 18.000-CAD 35.000 civarı yıllık öğrenim ücretleri söz konusu olabilir. Ekonomi alanında MIT, Harvard, London School of Economics gibi üniversiteler dünya çapında çok iyi konumdalar.
Birikim konusuna gelince, öğrenciyken çalışıp birikim yapabilmen harika bir alışkanlık! 👏 Bu senin ne kadar disiplinli ve hedef odaklı olduğunu gösteriyor. Yurt dışında okurken de çalışarak yaşam masraflarının bir kısmını karşılayabilirsin, hatta profesyonel bir ağ bile kurabilirsin.
Ortalama bir birikim için, yaşam maliyetleri ülkeden ülkeye çok değişiyor. Avrupa'da aylık 700-1.200 Euro arasında bir yaşam bütçesi gerekebilirken, büyük şehirlerde bu rakam artabilir. Almanya'da aylık 800-1.200 Euro yeterli olabilirken, İngiltere'de aylık £1.200-£1.600 gerekebilir. Yani yıllık bazda sadece yaşam giderleri için bile 10.000 Euro ile 20.000 Euro arasında bir bütçe ayırman gerekebilir, bu da yaklaşık 350.000 TL ile 700.000 TL arası bir rakama denk gelir. Buna bir de yıllık okul ücretini eklersen, master süresi (çoğu Avrupa ülkesinde 1-2 yıl) boyunca göz önünde bulundurman gereken bir bütçe çıkar.
Kısacası, birikim yapma alışkanlığın çok değerli. En az bir yıllık yaşam ve eğitim masrafını karşılayacak bir birikimle yola çıkman sana çok daha rahat bir nefes aldırır. Bu süreçte burs olanaklarını da mutlaka araştırmanı öneririm. 💰 Unutma, doğru finansal planlama ile hayallerine ulaşabilirsin. Başarılar dilerim! ✨