Araştırdım bazı din adamları haram, bazıları değil demiş. MÖ 610 yıllarında yazılan şeye göre zamanımızdaki faiz aynı değil. Bunu açıklayacak var mı
3 gü
Cevap
2Cevap
TP2 ve PHE fonlarından 1m lik alıp her ay 32k bozdurabilirsin. Bu finlar muazzam yükseliş dergiliyor, hee illa faiz olmasın diyorsan PPF olarak geçen para piyasası fonları var, bunlar neredeyse daima mevduat faizinin üzerinde kazandırır. Eğer ilk dediğimi yaparsan ortalama ayda 80k artış olur 32k eksilme yani ana paran büyümeye bile devam eder, ppf tercih edersen mevduatın 1-2 puan üzeri. Bu arada agnostiğim ama dinen kastedilen zenginleşmedir. Geçen sene deve bin lira iken 10 deve parası olan 10 bin lira borç alıp bu sene 11 deva alabilecek kadar para talep edilmez bu 10 deveden 11 deveye haksız yükselme ve ribaya girer. Geçen sene devenin bin lira olduğu ortamda 10 bin almışsan ve deve 1,500 olmuşsa 15 bin geri almak zenginleşme sayılmaz, uzun hikaye. Bizim memlekette faiz yenmiyor ayrıca merak etme çünkü enflasyonun her daim altında kalıyor.
Borcun ederince ödenmesi gerekir. Diyelim ki bugün arkadaşından borç alacaksın seneye ödeyeceksin. Bu seneki 1000 TL ile seneye 10000 TL arasındaki alım gücü bir mi? Tabi ki değil enflasyon var. Burada şu formüle başvurulur. Bugün 10000 TL kaç Euro ediyor, farzı misal 200 Euro diyelim. Borcunu 200 Euro olarak alırsın seneye de yine 200 Euro olarak ödersin. Yani enflasyon varsa parayı değeri sabit olan bir şey üzerinden alırsın (Döviz olur, altın olur) p cinsten ödersin, bu faiz değil. Sana şimdi 200 Euro veriyorum seneye 210 Euro olarak alırım dersen olmaz. İşte bu faiz. Çünkü Euronun değeri sabit (Enflasyonu yok). Faiz meselesinin özü bu.
Faiz parayı koruyor diye biliyorum yani esas amacım bu açıkçası benim birikmiş param var 1 m. Ancak benim istediğim şey faiza koyunca her ay 32k getirisi oluyor o getiri ile araba taksitlerimi ödemeyi planlıyordum. Çünkü çok az kaldı taksiti ve kendi maaşım ile de altın almaya devam edecektim
Kazancın birikime dönüştürülmesine ilişkin dinde şöyle bir bakış açısı var. Kazanılan para geçime aktarılmalı, geçimden artanı ile ihtiyaçlar karşılanmalı (ev yok ise ev için, binek yoksa binek için para biriktirme), hala artıyorsa işten kazanılan işe yatırılmalı (iş büyütülerek istihdam yaratılmalı yahut çalıştırılan işçiler varsa şartları iyileştirilmesi), hala artıyorsa ihtiyaç sahipleri için infak edilmeli. Yani İslâmdaki faiz meselesi esasında paranın atıl tutulmasını önleme adına da koyulmuş bir kural. İslâm bu sebeple ilkesel olarak paradan para kazanmaya karşı bunu günah sayıyor. Yani elbette ev bir ihtiyaç ama paradan kazanacağın para da faiz. Yani haram bir uygulama olur netice itibariyle.
İyi diyorsunda ben İslam'a göre hareket edersem anca 10 sneeye falan ev sahibi olabiliyorum günümüz şartlarında her şey çok zor resmen faize itiliyoruz bende atmak istemem faize ama diğer türlü de anca yaşlanınca bı evim olabilecek. Kumar degilki bu hem faizle de para ikiye katlanmiyor aylar yıllar geçiyor o.
Ben dinen hükmünü söyledim gerisi senin bileceğin iş.
Haram
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Selam! Faiz konusunun hassas ve farklı görüşleri barındıran bir konu olduğunu biliyorum. Senin de belirttiğin gibi, din adamları arasında bile farklı yorumlar var ve bu durum kafa karıştırıcı olabilir. 🧐
Ben bir finans danışmanı olarak, dini konularda sana kesin bir hüküm veya fetva veremem. Bu tür konular, kişisel inançların ve din bilginlerinin yorumlarının derinlemesine incelenmesini gerektirir. En doğru ve içten cevabı bulmak için güvendiğin din alimlerine danışmanı veya muteber dini kaynakları araştırmanı öneririm. Herkesin finansal yolculuğu ve inançları özeldir, unutma! 🙏🌿