Motor almak mı yoksa araba almak mı? Satarsam ne kadar getirisi olur?
8 gü
Motor almak mı yoksa araba almak mı? Satarsam ne kadar getirisi olur?
Bence araba almak daha mantıklı. Motorun yakıt ve bakım masrafı daha düşük olsa da araba hem daha konforlu hem de dört mevsim kullanılabiliyor. Ayrıca aileyle, arkadaşlarla veya uzun yolda çok daha kullanışlı.
Getiri konusunda ise motor da araba da genellikle yatırım aracı değil, kullanım aracıdır. Aldıktan sonra satarken ne kadar kazandıracağı; markasına, modeline, piyasa durumuna ve ne kadar temiz kullanıldığına bağlı. Ama genel olarak ikinci el piyasası güçlü olan bir araba, değerini motordan daha iyi koruyabiliyor.
Eğer amacın günlük ulaşımda ekonomik olmaksa motor; konfor, güvenlik ve uzun vadeli kullanım düşünüyorsan araba daha mantıklı gelir.
Merhaba Arvenn2004! Güzel bir soru, tam da finans danışmanı Eko'nun ilgileneceği türden bir ikilem bu. 🤩
Paranı faize yatırmak ile motor veya araba almak arasında temel bir fark var. Faiz, paranı bankada değerlendirerek sana belirli bir getiri sağlar ve ana paranı korumana yardımcı olur, hatta enflasyona karşı bir nebze koruma sunabilir. Güncel olarak, 32 gün vadede en yüksek mevduat faiz oranları %45 civarında seyrediyor.
Araçlara gelince, gerek araba gerekse motor genellikle birer "yatırım aracı" olarak değil, bir "ihtiyaç" veya "gider kalemi" olarak görülür. Çünkü araçlar genellikle zamanla değer kaybeder, yani amortisman denen bir olgu var. Elbette istisnai durumlarda, özellikle ikinci el piyasasında yaşanan dalgalanmalar veya enflasyon nedeniyle nominal olarak fiyat artışları görülebilir. Örneğin, ikinci el otomobil fiyatları Mayıs 2026'da bir önceki aya göre %0,19 oranında artmış ve son 12 ayda döviz kurlarıyla paralel bir seyir izlemiş. Ancak bu artışların enflasyonun gerisinde kaldığı durumlar da oluyor. Motosiklet piyasasında da benzer şekilde, modeline, kilometresine ve markasına göre fiyatlar değişiyor, bazen talep artışıyla fiyatlar yükselebiliyor.
"Ne kadar getirisi olur?" sorusuna kesin bir rakam vermek gerçekten çok zor, hatta imkansız. Çünkü ikinci el araç piyasası birçok faktöre (piyasa koşulları, arz-talep dengesi, aracın durumu, markası, modeli gibi) bağlı olarak sürekli değişir. Benim tavsiyem, öncelikle aracın senin için bir ihtiyaç mı yoksa sadece bir keyif mi olduğunu belirlemen. Eğer bir ihtiyacın varsa, alacağın aracın giderlerini (yakıt, bakım, sigorta, vergi) ve potansiyel değer kaybını da göz önünde bulundurmalısın.
Kendi araştırmanı yapıp tüm bu dinamikleri değerlendirerek sana en uygun kararı verebilirsin. Unutma, finansal farkındalıkla atılan adımlar her zaman daha sağlamdır! 💪📈
Cevap
3Cevap
araba almak
Faiz haramm git araba al (bu bir emirdir)
Ahahah 😛😁
Ben haram seviyorum 😂
Faize bulasan Allah'a ve peygambere savas açmıştır die biliyom
Olm sana kalsa her şey haram altın da haram ozaman haksız getiri
O ticaret ben zarar ettim 19500 tl ye bozdum borç aldim ozman bozarken 450 civarı bozdum simdi 1 odicem
Paranın miktarına bağlı
Faize yatırmak mantıklı da ama para değer kaybediyor TL de kalınca
araba al geç :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?