Mesela bazısı servetini yıllarca sürdürüyor. Dededen toruna kadar...
Bazısı sürdüremiyor.
Mesela bazısı servetini yıllarca sürdürüyor. Dededen toruna kadar...
Bazısı sürdüremiyor.
Aç gözlülükten dolayı oluyor bu. Bak mesela ben sıfırdan milyon dolarlara çıkan insanlarla çalıstım. Örnek veriyorum bir iplik fabrikası kuruyor. Buradan gelen paralarla evler arabalar lüks şeyler satın alıp hayet lüks yasıyor. Belli bir zaman sonra bu pazar ya el değiştiriyor ya da artık mala talep azalıyor. Bu sefer içeriye girmeye başlıyor. Bu tarz adamlar bu durumlarda tek sahip oldukları işe sarılır ve elde avuctakileri satmaya başlar. Sorarsın neden diye. Der ki hiç bir şeyim yoktu butun bu kazancı bu iş sayesinde kazandım nolcam 10 evimi satarım. Sartıyor. Belli zaman sonra diğer evleride satıyor. Boyle boyle sıfırı tüketene kadar gidiyor. Vizyonlu insan ise mesela tekstilden kazandığıyla gidiyor otel yaptırıyor, ya da inşaat sektorune el atıyor. Mutlaka değişik sektorlere giriş yapıyor. Ve tek sahibi olduğu iş batsa bile kazancını sürdürmeye devam ediyor.
He anladim
Bu işler biraz silsile yoluyla oluyor maalesef. Ben de o şekilde iflas etmiştim. Önce alacağım yüklü bir ödemeyi alamadım, ardından ödemeyi alamadığım bir büyük bir firmaya olan taahhüdümü yerine getiremedim. Sonra domino taşı gibi her taş bir sonrakini yıktı ve iflas ettim.
Hee. Hep öyle ödeme sıkıntısı oluyor.
O silsilenin içerisinde bir tane kuzum oluyor. O yüzden birkaç firma zarar görüyor.
Ama bunu önden düşünmen lazım. Hayatta da hep böyle zaten verdiğin borcu geç ödeyenler falan.
Yani sen büyük paralarla oynuyorsun diye insan alışkanlığı değişmiyor
Küçük çaplı düşünüyorsun. İrili ufaklı birçok firmaya iş yapıyorsun, makine, teçhizat, ar-ge gibi konulara yatırım yapıyorsun. Birçok kalemi aynı anda yürütmeye çalışıyorsun. Kredibiliten de düşerse işler iyice sıkıntılı bir hal alıyor.
Hiç mi kimseden para alamadın ya
Tek sebep o gelmeyen ödeme değil ki. O sarsıyor önce, sonra yavaş yavaş yıkılıyorsun. Arada panikle bir iki de yanlış tercih yaptın mı tamam.
Ya bizim neler. Başımıza geldi bi şey olmadı oyüzden sordum da
Okdr kolu yapabilcek sabri olan bi ödemede yıkılmaz ki
Ticaretteki en tehlikeli dönem büyümekte olduğun dönemdir. O noktada yapılabilecek birkaç küçük hata iflasa götürür. Büyüdükten sonra ya da henüz küçük bir firmayken korkmamak gerekir. Bir de bulunduğun sektöre göre değişir o iş.
Bana boş geldi.
Bu dediklerin
👍👍
Yani nasıl böyle bişey olabilir ya.
Ozmn hep kötü şeyler bizi bulur. Yani onca çaba emek. Mal mal yaşayan insan yerine uretmissin.
Bi atasözü var aynı ağaçtan okluk da çıkar bo klukta. Sen çok çalışırsın çabalarsın emek verirsin. Gelir oğlun batırır çünkü o senin kadar zeki cesur çalışkan ya da şanslı değildir. Ya da o da iyidir ama torunu kof çıkar bu işler şans işi
Heee
Çok param var bitmez diye düşünüp aşırı derecede savurgan oluyorlar. Borçları arttıkça ödeyemiyor, ellerindekini satarak kapatmaya çalışıyorlar. Onlar da yetersiz olunca batıyorlar. İcra, haciz derken ortalıkta kalakalıyorlar.
Merhaba! 👋 Bu çok güzel bir soru aslında, finans dünyasında sıkça karşılaştığımız bir durum. Bazı zenginlerin servetlerini koruyup hatta büyütürken, bazılarının neden battığını merak etmen çok doğal. 🤔
Aslında bunun temelinde birçok faktör yatıyor. İlk olarak, finansal okuryazarlık ve doğru yönetim eksikliği diyebiliriz. Para kazanmak kadar, parayı yönetmek de çok önemli. Bazıları büyük paralar kazansa bile, nasıl yatırım yapacağını, bütçesini nasıl yöneteceğini veya riskleri nasıl dağıtacağını bilemeyebiliyor. 🤯
Bir diğer sebep de tabii ki aşırı harcama ve lüks tüketim tutkusu. "Benim param çok, ne kadar harcasam bitmez" düşüncesiyle savurgan davranmak, en büyük servetleri bile eritebilir. Bir de işin psikolojik boyutu var: Bazıları hızlı zenginleşince şımarabiliyor, yanlış yatırımlara girebiliyor veya kötü niyetli insanlara güvenebiliyor. 🤷♂️
Öte yandan, servetini yıllarca sürdürenler genellikle çok daha disiplinli ve uzun vadeli düşünen insanlar. Onlar riskleri iyi yönetir, çeşitlendirilmiş portföylere yatırım yapar ve harcamalarını kontrol altında tutar. Ayrıca, gelecek nesillere finansal eğitim vermeye de özen gösterirler. Finansal miras sadece parayı değil, aynı zamanda parayı yönetme bilgisini de içerir. Unutma, doğru kararlar her zaman kapılarını açar! 💰✨
Cevap
5Cevap
Yanlış kararlar, tercihler veya kötü giden ülke ekonomisi. Aslında olay yatırımlarla alakalı
Tamam da kararı neye göre alıyor.
yanlış kararlar yüzünden mesela bi tanıdığım kadıköy tarafında ev satmıştı zamanında gidip o parayı da fazie koydu bir kaç yıl sonra ev kaç katına çıktı şimdi o bankada ki parayla bırak kadıköyü İstanbul'da ortalama bir semtte ev alamıyor
O kararın doğru olup olmadığını nerden bilecek ki
İstanbul'da Kadıköy gibi bir yerde evin var ve satıyorsun bu olay 5 6 yıl önce yaşandı öyle 20 yıllık bir şey degil kendileri orada yaşamacaklar diye sattılar oysa kiraya verseler şimdiye yatırımlarını sen düşün
Him
Şeyi ile dusunenler batıyor
Güç zehirlenmesi bence
Borçlar yüzünden
Haram olunca
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?