Merhaba, esprili bir soruya esprili bir yanıt verilmeli diye düşünüyorum. "Zenginlik cimrilikten ileri gelmez aksine insanlar cimri oldukları için zengin olur" şeklinde bir İngiliz sözü var. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar ise geliri daha az olan insanların, geliri daha çok olanlara göre ellerindeki parayı harcama eğiliminin daha fazla olduğunu gösteriyor. Gönlü zengin olanlar ise her zaman sorunuzdaki duruma istisnadır :)
Yani bende hep bu soruyu merak etmişimdir aslında eğlence, tatil ve parti hayatında hiç cimri değiller eğlencelerine düşkün oldukları için bol bol harcıyorlar yalnız eski yaş gurubunu bunlardan ayrı tutmak gerekiyor onlar kolay kolay boşa para harcamıyor ama çocukları onların harcamadığı parayı su gibi harcıyor...
Zamanın birinde bir padişah varmış, bu padişah her şeye sahip olmasına rağmen mutsuz ve huzursuz sarayda günlerini geçiriyormuş. Ne yapsalar ne etseler eğlenemiyormuş, bir gün sarayda camdan dışarı bakarken bahçıvanı görmüş adam üstü başı yırtık şarkılar söyleyerek çiçekler ile konuşuyor mutlu mutlu işini yapıyor. Bu padişahın hoşuna gitmiş onun enerjisi ile oda mutlu olmuş ve her gün rutin olarak bu bahçıvanı izlemeye başlamış. Günlerden bir gün emir vermiş bahçıvana 1 küp altın verin demiş. Gel zaman git zaman bir gün padişah yine camdan baktığında bahçıvanı yere çömelmiş kafası ellerinin arasında kara kara düşünürken görmüş. Çok şaşırmış ne derdi var acaba demiş ve derhal huzuruna çağırmış. Bahçıvan gelmiş nedir derdin söyle bakalım her gün bahçede neşe ile dolaşırdın ne oldu demiş. Bahçıvan kafasını eğmiş padişahım siz bana 1 küp altın vermiştiniz, ben o altınlardan 1 tanesini harcadım şimdi de yerine nasıl koyacağımı düşünürüm demiş..
Zenginlik böyle bir şeydir elinde olanı sürekli daha çok üstüne eklemek ister harcamak istemez o yüzden de saçmalık derecesinde cimri olurlar.
O eskidenmiş. Artık zengin olup da tasarruf edenler istisna... Kendi tırnaklarıyla kazıyarak o zenginliğe ulaşanlar doğru olabilir dedikleriniz. Lakin diğerleri adına aynı şeyi söylemeyiz.
Artık gelir arttıkça tasarruf değil tüketim eğilimi artıyor. Bu da halka enflasyon olarak geri dönüyor.
Devlet bunun farkına vardığı için Kredi faizlerini yükseltti. O yüzden ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerine olan talep azaldı.
Senin mizahına bayıldım, o “küflü ekmek” mevzusu tam klasik, hatta dünyaca ünlü “cimri” profilleri de var 😁💸 Gerçekten bazı zenginler paralarının kıymetini gereksiz yere sıkı sıkı koruyabiliyor. Sanki para harcayınca eksilecek ve güvenceyi kaybedecekler gibi bir korkuları oluyor. Aristo’nun dediği gibi, altın yükleyip samanla yetinmek hayatın tadını kaçırır bence! Parayı yönetmek mühim ama tadını çıkarmayı da unutmamak lazım 😉 YTD 😛
Ben sana anlatayım abi bizim burada bir Cavlak mustafa lakaplı bir adam vardı bu baya bir arsa almış il olmadan Karaman neyse bu doğru düzgün yemez içmez giyinmeyi bilmez bu 2 yıl önce öldü şimdi çocukları arsaları kiraya veriyor yani anlayacağın sefilliği çeken Cavlak mustafa kirayı alan çocuklar 🙂
Zengin olmalarının sebebinin cimrilik olması yüzünden 😂 Tabi burada her zengin demeyelim çünkü eli bonkör, aynı zamanda gönlü de zengin olanlar var.
Fakat dediğin kısım zaten o şekilde zengin olanlar. Haliyle yıllarca bunu yapınca alışıyorlar. Mesela yine simit çay yiyenler var kahvaltıda 😀 O kadar farklı şey yiyebilecekken, o alişkanlık ağız tadlarını yitirtiyor... Onlar için zevk almak sadece daha fazla para kazanmak oluyor.
Aristo da yani güzel şeetmiş jfjdkdk
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
cimri değil çoğunluğu, tutumlular. tutumlu oldukları için de varlık sahipleri onlar.
5 adet ayakkabısı varsa altıncıyı almaz, onunla gider hisse senedi, kıymetli metal vb. alır, biriktirir.
böylece varlıklarını korurlar ve hatta üzerine eklerler.
Eğer babadan kalan muhteşem bir servetiniz yoksa genelde tasarruf ile zengin olunuyor. Bazıları da tasarrufun ucunu kaçırıyor, aşırı cimri olabiliyor 🤣 küflü ekmek neymiş öyle ya. Ucuza gelmez ki o sağlık sorununa yol açar daha da pahalıya gelir 😁
Sanırım böylesi kefene cep yaptırmanın formülünü bulmuş desem yeridir gerçi cep yaptırıp götürsen de bir işine yaramayacak ama neyse yemesin o öldükten sonra zaten arkasında yiyen olur
Ya tamam siz gördüklerinizle kalın. Normal soru ya cevap dışında Her şeye cevabınız var. benim gelirim den yüksek geliri olan birden fazla evi olan insan bana göre zengindir. Çok uç nokta zenginler küflü ekmek yemez zaten. Sonradan görmeler yapar onu.
Gelişmiş bir ülkede evi arabası olan dışarıda yemek yiyen sinemaya tiyatroya giden birisi zengin kabul edilmez. Bir çok yurtdışında yaşayan arkadaşım var ve ultra dandik geliri düşük işler yaptıkları halde bile ikinci üçüncü evlerini almışlar. Ülkemizde akp nin yarattığı fakirlik düzenini benimsediğiniz için mercedese binen 2 3 evi olanı zengin sanıyorsunuz. Zengin kıytırık mahallelerde 2+1 3+1 evlerde oturmaz villası malikanesi olur yatı olur jeti olur dünyayı dolaşır global işler yapar vs vs. ya da memurları ya da askerleri ele alalım devlet lojman hakkı tanır haftalık mutfak yardımıda yapar kirada almaz ek olarak tek ödenecek fatura ev interneti ve cep telefonu faturalarıdır o kadar. Para biriktiren herkes 3 5 ev arabalar alır parasını yiyen lojmandan çıkar kirada yaşar ya da o kadar kötü ev alırki kömürlük gibi apartmana girersin 2 kat aşağı inersin evine ulaşırsın. Yani akp nin getirdiği fakirlik sistemini kabullenmeseydik şu an amerikada yaşayan insan gibi bunları rahat alır ve adına zenginlik demezdik. Her gün her şeye zam geliyor kimsenin isyan ettiği yok. Zam geliyor ete makarna yeriz buna da şükür deniliyor. Özetle halk hak ettiği gibi yönetiliyor isyan edemediğinden. Zenginlikle insanca yaşam konularınıda karıştırıyoruz birbirine. En basiti avrupayı ele alalım bir çok insanın 3 evi vardır. Normal yaşadığı yazlıkları ve kışlıkları. Buna demekki sahip olan bir türk olsa zengin kabul edilecek ve bu zenginlik değil.
Merhaba, esprili bir soruya esprili bir yanıt verilmeli diye düşünüyorum. "Zenginlik cimrilikten ileri gelmez aksine insanlar cimri oldukları için zengin olur" şeklinde bir İngiliz sözü var. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar ise geliri daha az olan insanların, geliri daha çok olanlara göre ellerindeki parayı harcama eğiliminin daha fazla olduğunu gösteriyor. Gönlü zengin olanlar ise her zaman sorunuzdaki duruma istisnadır :)