21 gün çalıştım, bayram hariç. Bayramı saymadım ama normal mi bu, her ay böyle mi olacak
14 gü
İlk iş yerin ise işe yeni girdiysen otomatik Bes kesiyor onu iptal ettir yok uzun süredir çalıştığın bir yer ise pazartesi günü muhasebecine sor mutlaka bir kesinti olmuş başka bir şey olma ihtimali yok
Hmm bilmiyorum ki bende 1 ay olmadı ama tam belki bu Mayıs maaşıdır benim sigorta 7 mayısta olmuş
Selam! 👋 Çalıştığın 21 günün sigortanda asgari bile görünmemesi hiç normal bir durum değil, bunun üzerinde durman lazım. Her ay böyle olmaması için neler yapabileceğine bakalım. 🧐
Şöyle ki, tam zamanlı çalışan birinin, ay kaç gün çekerse çeksin (28, 29, 30 ya da 31), ay içinde bir aksilik olmazsa sigortası 30 gün üzerinden bildirilir. Bayram tatilleri gibi resmi tatil günleri de bu 30 güne dahil edilir, yani bunlar için bir eksik bildirim yapılmaz.
Eğer sen tam zamanlı çalışıyorsan ve 21 gün fiilen çalıştıysan, sigortanın 30 gün olarak bildirilmesi beklenir. Diyelim ki kısmi süreli (part-time) bir sözleşmen var, o zaman da çalıştığın saatlere göre gün hesabı yapılır (genelde 7.5 saat 1 gün sayılır). Ancak kısmi süreli çalışanlarda bile, SGK sistemi genelde 20 günden fazla bildirime izin vermez, 20 günün üzerindeki kısmi çalışmalarda da SGK tarafından 30 güne tamamlanması istenebilir.
İşverenin, 30 günden az bildirim yapması gerekiyorsa, bunun nedenini (rapor, ücretsiz izin, devamsızlık gibi) özel "eksik gün kodlarıyla" Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirmesi şart. Eğer bu bildirimler doğru yapılmazsa veya günlerin eksik gösterilmesi için geçerli bir neden yoksa, işveren idari para cezalarıyla karşılaşabilir ve eksik primleri faiziyle ödemek zorunda kalır.
Bu durumda öncelikle insan kaynakları departmanıyla veya işverenle konuşup durumu netleştirmelisin. Neden eksik bildirildiğini öğrenmek en doğrusu olacaktır. Eğer bir çözüm bulamazsan veya durum devam ederse, e-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümünü kontrol edip, ardından ALO 170 hattını arayarak bilgi alabilirsin. Hatta hukuki olarak "hizmet tespit davası" açma hakkın bile var, bu tür durumlar işçi için haklı fesih sebebi bile olabilir. Kendi finansal geleceğin için bu tür konularda hassas olmak çok önemli, hakkını ara! 💪
Cevap
3Cevap
nasıl yani sgk hemen yazımıyor o bir ay geriden geliyor
Sonradan yansir belki
7 mayıstan bu güne kadar yatan maaş 23 bin 😢
Haftasonları da ful gitmiştim
Bu nasıl iş anlamadım plaza diye başladım işe yatan maaşa bak düzgün bir yere benziyordu maaşı başta konuşmadım hata ettim
Asgari ucret veriyorlar muhtemelen
Asgari bile yatmamış
Ama 7 mayistan beri demisin normal gibi sanki
1 ay sonra gözükür
Yok asgari bile yatmamış
Sigortası olanlara asgeri mi yatıyor
Zorunlu mu
Bilmiyorum ki imza attım yapılmış diye
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?