Yani, usta çırak yöntemiyle kısa yoldan para kazanmaya başlamak varken bu kadar gereksiz zamana, bilgiye ve insana maruz kalmak niye. Hiç okula gitmeye gerek yok bile aslında. Okumayı yazmayı, sayıları evde öğren bitti gitti
1 ay
Usta çırak eğitimi resmi olarak tanınmıyor ama eğitim sonrası uygulama da ayrıca bu kişilerin yanında eğitim verilebilir belki. Fakat şu gözden kaçırılıyor. Okullar insanları sadece kariyere hazırlamıyor onları ayrıca toplumun içinde düzgün bireyler olmalarını sağlamaya çalışıyor. Yani okullar olmazsa zaten zıvanadan çıkan bir nesil daha da kötü duruma gelir.
Aynen farkındayım. Hatta parlak bir fikrim var diyenler için zaten okul zaman kaybı olabilir. Doktorluk gibi bir hayali olmayanların varsa direkt startuplarının peşinden gitmeleri daha iyi olur. Covid zamanında böyle güzel fırsatlar çoktu.
Bu ne kadar saçma bir düşünce ya, yazarken hiç mi mantık süzgecinden geçirmedin? Herkesin hayatı “usta-çırak” düzeniyle geçecek olsa bugün ne doktor olurdu, ne mühendis, ne öğretmen, ne de insan gibi çalışma şartları. İnsanlar okumayı sadece harf öğrenmek için okumuyor arkadaşım; üç kuruşa günde 10-12 saat ezilmemek, kendini geliştirmek, seçim hakkı kazanmak ve hayatını başkalarının insafına bırakmamak için okuyor.
“Okula gerek yok” demek ancak eğitimin ne kattığını hiç anlamamış birinin kuracağı cümle olur. Eğitim sadece para kazanmak değil; düşünmeyi, sorgulamayı, kendini ifade etmeyi öğretir. Her şeyi kısa yoldan para kazanmak sanıyorsan mesele zaten burada başlıyor.
Bugün doğru düzgün mühendis mi var? O mühendisler insan gibi maaş alabiliyor mu peki? Cevap: Hayir. Peki öğretmenler atanabiliyor mu? O da hayır tartışmaya bilr gerek yok. Herkesin doktor mühendis öğretmen olmaması gerektiği bir yana, okul vadedilen iş olanağını bile zaten sağlamıyor. O zaman ne anlamı var okula gidip dirsek çürütmenin? Okuma aşkıyla giden bir insan yok ama isteyen zaten her türlü istediği bilgiyi arar bulur okur kültürlenir. Her neyse okula meslek için gidiliyor ama bu ilúzyondan başka bir şey değil çünkü okul sadece bir halı altından ibaret. Olay bu.
Okul sistemi kusursuz diyen yok zaten. Ama birkaç atanamayan öğretmen ya da başarısız örnek görüp eğitimi tamamen gereksiz ilan etmek ciddi bir mantık hatası. O zaman kötü çalışan bir usta gördüğümüzde bütün ustalık sistemini de çöpe atalım mı? Sen sistemin problemleriyle eğitimin varlığını birbirine karıştırıyorsun.
Bir yandan “herkes istediği bilgiyi internetten bulur” diyorsun, öte yandan o bilgiyi anlayabilecek okuma, analiz etme ve düşünme becerisinin nasıl oluştuğunu görmezden geliyorsun. İnsanların çoğu bırak akademik makaleyi, düzgün kaynak ayırt etmeyi bile okul sayesinde öğreniyor. Ayrıca “okul sadece ezber” klişesi de yıllardır aynı yerden dönen yüzeysel bir laf. Ezber her yerde var; usta-çırak ilişkisinde de var. Çırak gidip ustanın dediğini tekrar ediyor zaten. Orada da sorgulamayan, ses çıkaramayan tonla insan yetişiyor.
Bir de sürekli “para” üzerinden konuşup sonra “okuma aşkıyla giden yok” diyorsun. Çünkü sen eğitimi sadece maaş makinesi sanıyorsun. Eğitim; çevre edinmek, kendini ifade etmek, disiplin kazanmak, farklı insanlarla karşılaşmak ve hayatını tek bir kişinin insafına bırakmamak için de var. Her şeyi “kısa yoldan para”ya indirgemek zaten bakış açının ne kadar dar olduğunu gösteriyor.
Ayrıca “mühendisler az maaş alıyor” diye genelleme yapmak da tamamen kulaktan dolma konuşmak. Kendini geliştirmiş, yabancı dili olan, işini iyi yapan mühendislerin aldığı maaşları görünce o fikir zaten dağılıyor. Her meslekte kötü kazanan da olur, çok iyi kazanan da. Sen birkaç örnek görüp bütün meslekleri çökmüş ilan etmişsin.
Bir de sürekli “usta-çırak en mantıklısı” diyorsun ama bugün o sistemde çalışan insanların çoğu yıllarca sigortasız, düşük ücretle ve ağır şartlarda çalışıyor. Demek ki mesele sadece “kısa yoldan para kazanmak” değilmiş. Eğitim kimseye sihirli hayat vadetmiyor ama insana seçenek sunuyor. Senin yaptığın şey ise birkaç başarısız örneği alıp bütün eğitimi değersiz göstermeye çalışmak. Bu düşünce sorgulamak değil at gözlüklerinizi çıkarın
Ben olanı söylüyorum sense ezberelediklerini sayıyorsun. Biraz eleştirel düşünsen zaten bana hak vereceksin. Ayrıca ülkede okuma oranı yüzde doksansekiz ama ülkenin hali bok gibi. Demekki eleştirmek, çözüm üretmek, uygulamak hak getire. Başımızda diktatör var ve bunca okumuş tek bir demokratik ve diplomatik çözüm getiremedi. Lise mezunu adam ne derse o oluyor. Pratikte kös kös okumanin hayat becerisi açısından hiçbir önemi yok.
Ayrıca 10 12 16 saat yerine 8 saat çalışma kuralını bizzat fabrikada çalışan işçiler direnerek getirtmiştir bilgine. Bugün o çok övdüğün, eleştirel düşünür dediğin Allahina kadar okul okumuş , masterdan aşağı derecesi olmayan kitle olan beyaz yakada grev ve dayanışma bilinci hiç yok mesela. Özel sektörde hayvan gibi çalıştırılıyorlar ama gökleri bike çıkmıyor.
Yine aynı noktaya geliyorsun ama temel bir şeyi kaçırıyorsun: bir sistemin eksikleri olması, o sistemin tamamen gereksiz olduğu anlamına gelmez. Türkiye’de eğitimle ilgili sorunlar var diye ‘eğitim işe yaramıyor’ sonucuna varmak mantıklı bir çıkarım değil.
‘Okuma oranı %98 ama ülke kötü’ diyorsun, ama bu doğrudan eğitimle ilgili bir problem değil; sistem, ekonomi, yönetim ve birçok farklı faktörün sonucu. Okul tek başına ülke düzeltme mekanizması değil zaten.
Ayrıca “liseli adam ne derse o oluyor” örneği de konu dışı bir genelleme. O, eğitim değil güç ve sistem meselesi. Eğitimli insanların hiçbir etkisi yok demek gerçekliği yansıtmıyor; akademide, hukukta, mühendislikte ve birçok alanda karar süreçlerini belirleyen yine eğitimli insanlar.
“Beyaz yaka hiç direnmiyor “iddiası da yine genelleme. Grev de oluyor, sendikalaşma da oluyor, protesto da var. Görmediğin şey yok demek değildir.
Kısacası sen eğitim sisteminin sorunlarını anlatıyorsun ama buradan ‘eğitim gereksiz’ sonucunu çıkarmak doğru değil. Eleştiri yapmak başka, komple yok saymak başka şey. hepimiz senin dediğin gibi cahil kalalım
Haklı degilsin. Temel öğretim olmadan milletin ne kadar cahillesecegini bıkıyor musun sen? Bundan çok değil 30 sene önce millet toplama işlemini zor yapiyordu ki hâlâ esnaflar bazen basit şeylerde zorlanıyor. Liseye kadar zorunlu eğitim şart oğlu şart.
gayet mantıklı bir yaklaşım, okulların içi boş artık, meslek edinmenin en doğru yolu çıraklık sistemi bencede hangi mesleğe ilgin varsa git çırak olarak başla mesleği öğren, mesleği olanlar çokta güzel kazanıyor...
dbdbdhddh, bu çok haklı bir soru aslında! 🧐 Okul sana sadece meslek değil, hayatı farklı açılardan görme, problem çözme ve bambaşka insanlarla tanışma fırsatı sunuyor. Usta çırak da harika bir yol, ama eğitim uzun vadede finansal kapıları daha geniş açabilir. Herkesin yolu farklı, önemli olan sana neyin iyi geldiği. 😉 Kendin için en doğru kararı vereceğine eminim! 💪
Cevap
6Cevap
Ya temel eğitim şart bence ama herkes üniversiteye gitmemeli
Artık 21. Yüzyılda yaşıyoruz temek fizik kimya ve biyolojiyi öğrenmek zorundayız yoksa 20. yy insanlarından ne farkımız kalır? Liseye kadar özellikle lise de dahil şart olması çok doğru ama gereksiz çok ders var ders sayısı en azından seyreltilebilir ve psikoloji, insan ilişkisi, cinsellik üzerine dersler vb eklenebilir
Biyoloji fizik kimya öğrenmek hayatıma tek bir artı kazandırması şimdiye kadar. Ezberle ve dayatmayla zaten hiçbir şey öğrenilmez ve öğrenilmez. Bir seyi neden öğrendiğin ve bundan ne kadar yarar saglayacagin onemlidir. Hadis bile var "Gereksiz ilimden Allaha sığınırım." Ben lisede öğrendiğim fidigi kimyayı unuttum bile ve bunu kimyadan full çekmiş biri olarak söylüyorum. Aynı zamanda 8. Sınıfta sinavinda inkilaptan da full çekmiştim ama hepsi ezberci ve yüzeyseldi. Şimdi sor, o olayları sırasıyla söyleyemem. Lise tarihten zaten hiçbir şey öğrenmedim sınava girdim geçtim. Ben okulda hep duyduğum ve öğrenemedigim ne varsa kendi okuduğum kitaplardan öğrendim.
Ben öğrendiğim her şeyi kullanıyorum hayatımda, hayata bakışla alakalı hayatımı bile kolaylaştırıyorlar bu iki insan arasındaki en temel farklardan biri sanırım. Ama liseye kadar hala şart bence çünkü senin bu bilgileri hayatta kullanmaman başkalarının kullanmayacağı anlamına gelmiyor ayrıca sosyallik açısından da aşırı ama aşırı önemli lise hayatı hele. Hadi belki sayısal dersler gitti ama edebiyat, tarih ve bir önce eklense olur dediğim dersler kesinlikle olmalı insan olmayı öğretiyorlar
Dimi herkesin bir lise zorbalık muhakkak olmalı haklısın. Dostum , okula nefret ederek gidenler daha çok ve sosyalleşmek için okul şart değil biliyorsun değil mi. Okulda şiddet ve zorbalık olayları da çok malum. Okulda öğretilen saçmalıkları nerede kullanıyorsun onu da merak ediyorum. Emin ol kendi cabanla daha çok şey öğrenirsin. Her neyse işte, okula meslek sahibi olmak için gidiliyor ve bu son derece gereksiz bir zaman kaybı. Meslekse, sadece gereken bilgiler ögrenilmeli; zaten okulda eğitimin e'si bile verilmiyor
Ya abartma sende sana o zorbalığı engelleyecek dersler olsa diyorum sen ne diyorsun bende mevcut düzeni savunmuyorum ama o it kopuk tayfayı başı boş bırakırsan kar topu etkisi olur gün gelir senin çocuğunu bile etkilerler bu nedenle eğitim şart. Ayrıca bu hükümetin hatası bu it kopuk tayfanın artmasını eğitimde değişikle azaltabilirler ama işte. Hayata bu kadar net bakma çözümler her zaman okul olmasın olsun gibi şeylerle olmaz veya olur olmaz gibi netliklerle olmaz insan yaşamı bu
Ben bu dönemden bahsetmiyorum her dönem zorbalar vardı bu kadar ileriye gitmeseler de. Zorunlu eğitim kesinlikle olmamalı ve amaç meslekse ve para kazanmaksa zaten okula ugranmamali bile ve eğer kişi zaten gitmek istemiyorsa. Okulda eğitim ve cezalandırma da olmayacaksa zaten bir anlamı yok. Rahatsızlık verenler zaten kesinlikle okuldan atılmalı aksi halde diğer normal çocuklara dert olur. Okuldan atılan sorunlulari zaten hayat bir şekilde egitir ve egitmeli de. Hapis tımarhane ya da başka cezakandirici ve dışlayıcı tutum ve tavirlar
Çünkü okulun amacı bu insanların tavşan gibi ürememesi için de 18 yaş sınırı var mesela
Fabrikaya kaliteli işçi üretmek
Eskiden sokaktan toplanan işçiler verimli çalışmıyordu o yüzden şimdi bilgili işten anlayan işçiler yaratıyorlar
Fabrika deyince niye aklına 4 duvar üretim bandı geliyor ki
Sadece fiziksel ürünler yok
Doktorluk avukatlık blabla hepsi hizmet üretirler hastane de bir fabrika hukuk bürosu da
Ablaaaaaa bir iş ya zanaattir el emeği ya da seri üretimdir seri üretim olan şey de fabrikadan çıkıyor
Yaptığım şey benzetme. Hastane fabrika değildir tabi ama özel hastane için sen para demeksin mesela
Avukatların hepsi için sen para demeksin bunlar sadece örnekti verdiğim iki örneğe takılma bu kadar ben sana genel durumu anlatıyorum
Okulun amacı kalifiyeli işçi üretmek sokağa salınmış milyonlarca serseri istemiyor devletler
Büyütüp eğitip benim fabrika dediğim hastanelerde bürolarda okullarda çalıştırıyorlar örneklere takılma
Ablaaaaa sen Türkçe okuyup arapça mı anlıyon hala doktor avukat diyorsun tüm meslekler için geçerli bu daha şimdi örneklere takılma dedim sana
Ayrıca devletin insanlara iş bulma gibi bir sözü yok gerektiği kadar istihdam yapıyor
Her okuyana iş vercem demiyor
Ama her ihtiyacı olduğunda elinde çalışacak eleman olması için okul devam etmeli
Ben de diyorum ki bunun eğitimi illa okulda alınmaz? Ayrıca devletten banane? Okul okuyup 12 yıl dirsek cürütecegime istediğim zaman ise girer deneyim kazanırım. Hani okurken tek amacımız okulun sonunda işe yerleşip para kazanmak ya zaten. Devlet zaten iş garantisi vermiyor değer mi değmez tabiki
Ablaaa sana oku demiyorum okuyup okumandan banane zaten ben sorunu cevapladım
Senin okurken tek amacın para kazanmak ama devletin bu değil devlet sokak köpeği istemiyor eğitimli hayvan istiyor anlatamıyorum sanırım
Sen boş ver okulu git çalış para kazan deneyim kazan
Devlet profesörler çıkarma derdinde değil a dediğimde anlayacak kadar kafası olsun para kazanmak için de eğitime ihtiyacı olduğunu düşünsün yeter diyor
Ablaaaaaaa hala anlamıyorsun devlet bütün insanları toplu olarak nerde egitebilir okul dışında pazarda mı?
Okulun kuruluş amacı bu zaten ya hani
Gitcem
Haklısın
Bir de bunu mantıklı bulup savunanlar var, gerçekten inanılmaz. Eğitimi sadece “para kazanmak” sanacak kadar dar bakıyorsunuz olaya. Herkes sizin düşündüğünüz gibi yaşasa şu an ne doktor olurdu ne mühendis ne de insan gibi çalışma şartları. Sonra da dönüp “neden hayat zor” diye ağlarsınız.
“Okula gerek yok” demek tam olarak vizyonsuzluk göstergesi. İnsanlar okumayı sadece alfabe öğrenmek için okumuyor; hayat boyu ezilmemek, üç kuruşa köle gibi çalışmamak, kendini geliştirmek ve birilerinin emri altında sürünmemek için okuyor. Kısa yoldan para kazanmayı hayat amacı sanınca ortaya böyle boş düşünceler çıkıyor işte.
@darkmoongirl kardesım bana nıye yukselıyorsun, ben ıroni manasında haklısın de gec cahılle tartısma manasında haklısın dedım, derdin nedir bana ne kuruluyosun, sosyopat mısın nesin
Ben senin ‘haklısın’ yazdığın yoruma cevap attım, sana direkt yüklenmedim. O düşünceyi savunan genel yaklaşıma söyledim. Bunu kişisel algılaman baştan yanlış.
Bir de ironi yaptım diyorsun ama dışarıdan bakınca düz cümle gibi görünüyor, o yüzden yanlış anlaşılma olması normal. Ama bunu direkt ‘sosyopat mısın’seviyesine taşımak tamamen gereksiz bir abartı.
Kısacası ortada kavga yok, sadece fikir var. Bu kadar gerilmene gerek yok kardeşim.
Eleştiriye bu kadar kapalıysan bu tür platformlarda tartışmaya girmemen daha doğru olur
@darkmoongirl sonucta bu genrl bir soru, soruya yorum atmayıp direkt benım yorumuma cevap atman bu cumlelerı bana soyledıgın manasına gelıyor, ve kelımelerın ıcerisinde nefret sözcükleri var, bunu soruyu yazana degıl bana soyluyorsun, ben 3 unıversıte bıtirdim ve yuksek lisans yaptım, o yuzden yorum yapasım geldı cahılle tartısmamak adına haklısın yazdım, sen gelip o kadsr yorumun ıcındr bana bunları soylersen sosyopat derim tabi, ayrıca gerilen ben değilim sensin.
Elestırıye acıgım, ama haksız yere elestırıye degıl
@Ankaramavisi06 3 üniversite + yüksek lisans yazman, söylediğin şeyleri eleştiriden muaf yapmıyor. Eğitim seviyesini ortaya koyup ardından ‘cahille tartışmamak için haklısın yazdım’ demen zaten kendi içinde çelişki.
Benim yorumumda sana özel bir hakaret ya da ‘nefret söylemi’ yok. Genel bir düşünce eleştirisi var ve bunu üstüne alınman tamamen senin okuma biçiminle ilgili. Ayrıca ‘ben sana değil genel konuya yazdım’ diyorsun ama kendi yorumun zaten belirli bir tavır koyuyor; insanlar da buna cevap veriyor, bu çok normalll
‘Sosyopat mısın’ gibi ifadeleri de bir eleştiriye karşı savunma refleksiyle kullanıyorsun ama bu tartışmayı ileri taşımıyor, sadece küçültüyor.
Akademik geçmişin ne olursa olsun, yazdığın yorum eleştirilebilir. Bunu kişisel saldırı gibi algılamak yerine fikir olarak değerlendirmek gerekir. Bu kadar büyütülecek bir durum yoookk
@darkmoongirl Haklısın
@dbdbdhddh Abla, sen iyi misin ya? Gözlerin iyi görüyor umarım. Senin cahilliğinden de konuşuldu Ahahahahah.
@darkmoongirl sana da bı gol attım ama
@darkmoongirl Ben cahilsem sen zircahilsin hem de
@Ankaramavisi06 Akıl yaşın ilerlememiş, dayı senin. Boşa okumuşsun. Umarım buradakiler görür de aklı başında olan insanlar anlar
@darkmoongirl akıl yası ılerlememıs bırınden tokat gibi cevap yedin yani abla, peki
@Ankaramavisi06 Tokat gibi cevap mı? Gözlerinde bir problem mi var dayı
@dbdbdhddh Ablacım, sen okul okumamayı savunan bir zihniyetsin. Ne anlatıyorsun? Bence kimin olduğu ortada.
@darkmoongirl tamam abla uzatmayalım
@Ankaramavisi06 Aynen dayı 👍🏻
@darkmoongirl tamam abla
@dbdbdhddh Okul okumak cehaleti otomatik olarak yok etmiyor, Ama ‘okul okumak işe yaramıyor’ gibi cümleler kurmak da cehaletin farklı bir versiyonu.
Çünkü sen tek tek insanların eksiklerinden yola çıkıp bütün bir sistemi çöpe atıyorsun. Bu, düşünmek değil; genelleme yapıp kolay sonuca kaçmak.
Eğitim mükemmel değil diye ‘gereksiz’ demek, konuyu hiç anlamadığını gösterir. Sorun okul değil, senin bakış açının yüzeyselliği.
Senin ki ayrı bir boyut zaten. Daha fazla uzatmaya gerek yok ablacım, anladım ki mantık süzgecin biraz dar, o yüzden sana anlatmaya değmiyor.
PUAAHHSHAHBS
Usta çırak ne birader olucaksan tır şöförü olucaksın gerisi yalan
Bak bu çok mantıklı
Bir de bunu mantıklı bulup savunanlar var, gerçekten inanılmaz. Eğitimi sadece “para kazanmak” sanacak kadar dar bakıyorsunuz olaya. Herkes sizin düşündüğünüz gibi yaşasa şu an ne doktor olurdu ne mühendis ne de insan gibi çalışma şartları. Sonra da dönüp “neden hayat zor” diye ağlarsınız.
“Okula gerek yok” demek tam olarak vizyonsuzluk göstergesi. İnsanlar okumayı sadece alfabe öğrenmek için okumuyor; hayat boyu ezilmemek, üç kuruşa köle gibi çalışmamak, kendini geliştirmek ve birilerinin emri altında sürünmemek için okuyor. Kısa yoldan para kazanmayı hayat amacı sanınca ortaya böyle boş düşünceler çıkıyor işte.
@darkmoongirl senin düşüncelerini mantıklı buldum
Başka seçenek yok
Ama nereye kpss olmadan iyi bir iş yok
🙏🙏🙏evet
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?