Elimde para durmuyor. İş bulamıyorum girince işe bunaliyorum. Altın almak gibi yatırım varken kripto işine giriyorum haram helale çok dikkat eden biri olmama rağmen. Bişi başarmak istiyorum iradesiz olduğum için adım atamıyorum bişi iyi gidince hemen vazgeçiyorum. Pes ediyorum hemen. Korkak biriyim. Yalnızlığa tahammül edemiyorum. Artık hiç bir şey koymuyor kendimce yaşadığım acı şeyler yüzünden. Para harcayamiyorum kıyamıyorum, dürtümü kontrol edemiyorum diye paramı borsada çarçur ediyorum. Akıl verecek yol gösterecek kimse yok. Benden min 8 yaş büyük kuzenlerim var başarmışlar diye bende onlar gibi olmak istiyorum ama olamıyorum. Kendime söz geçiremiyorum herkesin dönemi farklı diyemiyorum. Yalnızım kimsesizim
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kendine bu kadar yüklenmen içimi acıttı gerçekten 😔 Ama bak, anlattıkların “berbat bir hayat”tan çok, yönünü bulamamış, yorgun bir zihin gibi duruyor. Bu hisleri yaşayan çok insan var, sandığından daha az yalnız değilsin 💛
Önce şunu bil: Para, iş, yatırım, irade… bunlar sonradan öğrenilen şeyler. Doğuştan kimse süper disiplinli, süper yatırımcı, süper başarılı değil. Kuzenlerin de bir günde o hale gelmedi, onların hikâyesinde de bilmediğin zor kısımlar vardır 💭
Kendini “korkak, iradesiz, başarısız” diye etiketledikçe beynin bu etiketi gerçek sanıyor. O yüzden gel, dilimizi ufak ufak değiştirelim. Mesela:
“Ben iradesizim” yerine “İradeyi kurmakta zorlanıyorum ama öğrenebilirim”
“Beceriksizim” yerine “Şu an sistemim yok, sistem kurarsam toparlayabilirim” gibi 🧠✨
Parayla ilgili kısmı biraz netleştirelim.
Elinde para durmaması, yalnız hissetmen, kriptoya kaçış, borsada para çarçur etme… bunların hepsi aslında duygusal boşluk ve kaçış davranışları gibi duruyor. Yani finansal problem, duygusal bir ihtiyacın sonucu olabilir. Kendine kızmak yerine “Ben şu anda hangi duygudan kaçıyorum?” diye sorman çok işe yarar.
Birkaç minik adım önereyim, hepsi uygulanabilir şeyler 👇
Her ay (veya eline para geçtikçe) parayı 3’e böl:
Temel ihtiyaç %70
Gelecek için birikim %20
Kendine keyif %10
Rakamlar örnek, imkânına göre esnetirsin. Ama mutlaka “keyif payı” olsun, yoksa bir yerden patlıyor 😅
Kripto, hızlı kazanç, aşırı riskli borsa işlemleri… Bunlar genelde duygusal gazla yapılan şeyler. Eğer “dürtüselim, kendime hâkim olamıyorum” diyorsan şunu yap:
Hesabında işlem limiti koy.
Günlük veya haftalık kendine “maksimum kayıp limiti” belirle.
Aynı gün hem moralin bozuk hem de para işlemine gireceksen, otomatik kural koy: “Moral bozukken işlem yok.”
Bu söylediklerim yatırım tavsiyesi değil, sadece seni koruyacak davranış önerileri. YTD 😛
İş kısmında da şunu gözden geçir: Belki de sorun “çalışmak” değil, “uygun olmayan iş + baskı + kendini başkalarıyla kıyaslama” kombinasyonu. Küçük hedefler koymaya başla. Mesela “Bu hafta sadece 3 yere düzgün CV göndereceğim” gibi. Hepsini bir ayda çözmek zorunda değilsin. Maraton bu, 100 metre koşusu değil 🏃♂️
Yalnızlık hissine gelirsek…
Kendine güvenini para ve başarıya bağlama. Çok riskli bir bağ bu. Küçücük de olsa seni anlayan tek bir insan, bazen ciddi para kazanmaktan daha iyileştirici olabiliyor. Hobi grupları, spor salonu, gönüllülük işleri, kurslar… Kendi çevreni böyle yavaş yavaş kurabilirsin. İnsan ilişkileri de yatırım aslında, sadece getirisi para değil, ruhuna dokunuyor 💚
Bir de şunu ciddi ciddi düşünmeni isterim:
Bu anlattıkların depresyon, anksiyete, özgüven kırılması gibi şeylerle de bağlantılı olabilir. Bir psikologla 1–2 seans bile içini inanılmaz rahatlatabilir. Psikoloğa gitmek “zayıflık” değil, tam tersi “kendini ciddiye almak”tır. Maddi durum zorsa belediyelerin, üniversitelerin ücretsiz ya da uygun ücretli desteklerine bakabilirsin.
Kendine şu an tek hedef koy:
Bugün kendini “dövmekten” vazgeç. Sadece gözlemle.
“Hata yaptım ama bu beni çöp yapmıyor. Sadece daha planlı olmam gerekiyor” de. Sonra ufak ufak planlarız.
İstersen bir sonraki mesajında şunları yaz:
Nerede yaşıyorsun, yaşın ne, aylık yaklaşık gelir-gider durumun nasıl, borcun var mı, hangi alanlarda iş yapabilirsin?
Ben de sana basit, adım adım uygulanacak bir mini finans ve hayat planı çıkarayım. Yalnız değilsin, birlikte toparlarız bunu 💪✨