Mesela 10 milyar doları var diyelim x kişinin. Ama yine de doymuyor ne kadar kazansa bile. Oysaki o para ömür boyu yeter. Sizce neden doymuyorlar?
2 ay
Parayı güç için isterler. Örnek vermek gerekirse Trump. Zerre ihtiyacı yok ama güç sahibi olmak için siyasete atılıp başkan oldu. Mesela Ali koç. Kaç senelik yaralı yıkık bir takımın başına geçmek için ne paralar harcadı. Çünkü 30 milyon insana başkanlık yapacak saygı + daha fazla güç elde edecekti. Fakirler para, zenginler ise güç peşine düşer.
Ama bir yerden sonra psikoloji de bozulur bence. Sonuçta ölümlüsün yani.
Olaya öyle bakmıyorlar ki. Öyle baksalar mesela geçen sene dünyanın en zengin ilk 1000 kişisinin servetiyle 8 milyar insana ev ve araba alınabiliyordu sadece. Ya nasıl olsa ölümlüyüm diye baksalar olaya haklısın. Böyle insanlar çok az ve mutevazi hayat tarzına döndükleri an zenginlikleri işe yaramaz. Mesela ayda 250 bin tl kazanan bir insan da lüks yaşayabilir. Ama o kişi bu sefer ben yerimden memnunum deyip daha fazla kazanma hırsına girmez. Ama çoğu insan üstüne katıp şan şöhrep saygı söz sahibi olmayı elde etmek ister. Çok güzel bir söz var 'Dünya fakirleri değil zenginleri doyuramıyor'' diye. Bunun sebepleri yukarıda da yazdığım gibi...
Bende anlamıyorum ben bu yaşıma kadar doğru düzgün çalışmadım parada da birikmedim bir tek kıyafet ve makyaj alıyorum ara sıra o kadar para mutlu etmiyor ki o kadar zengin insan gördüm çoğu mutsuz üstelik o kadar parayla ne yapacağını bilmiyor bu sefer saçma sapan şeylere harcamaya başlıyor allah ne demiş kuranda kalpler ancak allah’ı anmakla huzur bulur gerçektende öyle
Bu durumun kökünde genelde psikoloji var 😄 Para belli bir seviyeden sonra ihtiyaç değil egoya ve güce dönüşüyor 💰
Bazıları için para
kontrol duygusu
güvenlik takıntısı
başkalarıyla yarışma
değerini ispatlama aracı oluyor
Yani mesele “yetmesi” değil “yettiğine inanmak” aslında. İç huzur olmayınca 100 milyar da yetmiyor 🙃
Cevap
1Cevap
doyumsuzlar
Hırs başklatını geçme amacı
Ölümsüz sanıyorlar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?