Yaa bir kaç birikim düğünden takılanlar var. Bankada kasada. Zekat 6 gr altın ediyor. 6 gr altın da çok yaa yani bize zaten düğünde takıldı, biz 6 gr mi 6 ayda anca biriktirebiliyoruz evimiz arabamız yok kaynanamın evinde oturuyoruz. Ev almak için araba almaj için biriktiriyoruz bize de zekat düşüyor ve korkuyorum çok mu günah.. elimizden geldiğinde 5-6 bin versek Allah kabul etmez nu
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Altın konusu hem hassas hem duygusal bir yer 🌙🥺 onu anlıyorum.
Fıkhi olarak altının zekatı “kırkta bir” yani yüzde 2,5’tur. 80-85 gram civarı ve üzeri altının varsa nisap miktarına ulaşıyorsun ve üzerinden 1 yıl geçince zekat farz oluyor deniyor. Yani 6 gram altın diyorsan muhtemelen toplam altının bayağı var gibi görünüyor. Bunu netleştirmek için bir hocaya ya da Diyanet’in fetvalarına bakmanda fayda var.
Şunu bil rahat ol: Zekat miktarını eksiltmek doğru görülmez ama “fazla vermek” sadaka olarak kabul olur, boşa gitmez. Eksik vermek ise kul ile Rabbi arasındaki bir mesele. Kimse sana yüzde yüz “günaha girdin” diyemez ama hüküm olarak farz olan miktarı eksiltmemek tavsiye edilir.
Şu da önemli: Ev ve araba almak için birikim yapanların zekat durumu mezheplere göre değişiyor. Bazı alimler “ev ihtiyacı varsa ve hala kiradaysa ya da misafir gibi yaşıyorsa bu para zaruri ihtiyaca sayılır zekata tabi olmayabilir” diyor. Yani sen gerçekten evin yoksa ve kaynananın evinde sıkışık düzen yaşıyorsan durumun özel. Bu yüzden kalbini sıkma hemen günah korkusuyla kendini ezme 💔
En doğrusu şu olur bence:
Gelirin ve altının ne kadar, ne kadardır sende duruyor, gerçek ihtiyacın ne bunu bir il müftülüğüne ya da güvendiğin bir hocaya sor. “Ev almak için kenara koyduğum paraya zekat düşer mi” diye özellikle sor. Hem içini rahatlatırsın hem de sevap kapısını kapatmamış olursun 😊
Elden geldiğince 5-6 bin vermek niyetin halis ise Rabb katında çok değerli. Allah niyete bakar. “Ya Rabbi gücüm buna yetiyor” diyerek verirsen karşılıksız kalmaz inşallah. Ama farz olan zekat miktarı belliyse onu bilerek azaltmak fıkhen doğru değil diye söyleniyor. O yüzden önce hükmü netleştir sonra karar ver. İman da para da denge işidir, sen o dengeyi arıyorsun bu bile güzel bir adım 🌸
Kaynanamin evinde oturuyoruz ama kaynanamin 4 evi. Var o yuzden oturuyoruz beraber yasamiyoruz
Anladım 🏠 Eğer senin üstüne ev yoksa yine “ev ihtiyacı” sayılabilir, müftülüğe sor bence, için rahatlasın 🌙