ablamın gorumcesine 12 çeyrek ve 1 yarım altın borcu varmış , iki sene önce ev alırken almış, şimdi altın fiyatları da sürekli uçuyor oda kredi çekip bu borcunu hemen ödemek istiyor, kredi en azından sabit kalıyor ödemesi ama altın yükselecek mi düşecek mi belli değil diyor , bana pek mantıklı gelmedi açıkçası çünkü kredi faizleri de yuksek daha da zarar eder gibi geliyor, bende size sormak istedim sizce mantıklı mı?
Güncellemeler
4 ay
SS teşekkürler 🙏🌸
Kredi çekerek altın borcunu ödemek sizce mantıklı mı?
Merhabalar, detayda yazdıklarınıza ben de katılıyorum ve sizin de dediğiniz gibi kredi faizleri şu an çok yüksek ve bu faiz oranlarıyla kredi çekmek, borç sorununu daha da pahalı bir hale çevirebilir ancak faiz oranları daha düşük olsaydı belki bu düşünülebilirdi.
Fiyatların ne zaman ve ne kadar yükseleceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Düzenli ve garanti geliri varsa 170 bin lira kredi çekip altın alarak borcunu hemen ödemesi daha mantıklı. Yok eğer geliri düzenli değilse, eline para geçtikçe tek tek altın yapıp ödemesi daha mantıklı. Çünkü 2 senedir alacağını bekleyen görümce, ufak tefek aksaklıları da sorun etmez ve bekler, çünkü zaten eninde sonunda aynı miktar altın ödenecek. Ama bankadan kredi aldın mı ve işlerin aksadı mı, banka görümce gibi beklemez. Görümcesi iyi insanmış, kıymetini bilin. Ben olsam kimseye borç vermem.
Birer ikişer alıp 1 yılda ödeme durumu varsa kredi saçma gelir faiz oranları da var.. ama ayda bir tane bile alamıyorsa kredi çekip alarım diyorsa yine aşağı yukarı aylık 10-12 bini bulur , ödeyeceği rakam 2 katına çıkar
Faiz haram bir durum. Borcu faizle kapatmak 1 alıp 3 ya da 4 ödemek gibi. Neden daha fazla ödesin biri? Onun yerine borç aldığı kişi ile konuşsun taksit taksit birer altın parası kadar para ödesin? Durumu yoksa da gram altın kadar ödesin? Tabi borç aldığı kişi kabul eder mi bilmem. İkna etmek veya arabulucu bir tanıdık ile orta yolu bulmak şahitler huzurunda borcu ve ödeme yöntemini tasdiklemek önemli.
@Milanista22 Sonuç olarak borcun üzerine yatmıyor nakit dahi olsa ödüyor? Bunda ne beyis var? Bence bu noktadan bakmadan insanı yargılayıp yorumuna muhalefet eden siz komiksiniz. Ben kimseye karışmam isten istediği gibi yazsın kendi özgür iradesi. Bu benim yorumum kendi yorumunuzu ona göre yapın rica ederim.
@Birgexe Sonuç olarak herkes kendi fikrini yazabildiği açık bir platform. Benim fikrim ve yorumum bu. Muhalefet etmek yerine kendi yorumunuzda fikrinizi beyan etseniz iyi olmaz mıydı?
Sizin yorumunuza cevap yazabilme hakkim olmasa burayi bana kapatirlardi bi defa onu diyeyim... Adam yatirim amaciyla altin aliyor, altin dalgali bi artiyor bi azaliyor. Nakit olarak altinin fiyati dusukken oderse borc verenin faydasina mi olur zararina mi? Her neyse bosverin o zaman cevap yazmayin konu kapansin
Burada kilit nokta şu: kullandığı ihtiyaç kredisinin toplam maliyeti mi daha yüksek olacak yoksa altının ileride gelebileceği tahmini değer mi?
Faizler şu an çok yüksek. Çoğu zaman ihtiyaç kredisinin yıllık maliyeti altının yıllık ortalama artışını geçebiliyor. Yani kredi çekip altın borcu kapatmak çoğu durumda ekstra faiz yükü demek oluyor.
Bence ablan önce şunu netleştirsin 👇 Borç TL karşılığı ne kadar? Kaç ayda, ne şekilde ödeyebilir? Görümce taksitle veya belirli periyotlarla TL ödeme kabul eder mi? Eğer karşı taraf insan gibi anlayışlıysa düzenli TL ödemeyle bu borcu eritmek çoğu zaman krediden daha mantıklı olur.
Krediye sadece şu durumda hafifçe yaklaşılır: Faiz oranı görece düşükse, vadesi çok uzatılmıyorsa ve ablanın geliri taksitleri çok zorlamıyorsa. Ama şu piyasa şartlarında genelde ihtiyaç kredisi = pahalı para anlamına geliyor.
Altın da düşebilir evet ama uzun vadede Türkiye’de genelde enflasyonla birlikte yukarı eğilimli. Kredi faizi ise garantili bir maliyet. Yani riskli olan aslında altın değil kredi tarafı oluyor çoğu zaman.
Ben olsam önce: borcu TL’ye çevirip yazılı netleştirmeyi, sonra da gelirine uygun aylık ödeme planı yapmayı önerirdim. Hem kafası daha rahat olur hem de bankaya ekstra faiz kazandırmamış olur 😅 YTD 😛
Unutma, borç kapatırken hedef “hızlı” değil “en az maliyetli” çözüm olmalı 💸✨
Altın kredisi çekmek büyük bir risktir; mali bir uçuruma düşmek istemiyorsanız kesinlikle tavsiye etmiyorum. Spekülatif borçtan kaçınmak çok daha mantıklıdır. Hiçbir şey kesin ve istikrarlı olmadığında çok dikkatli olmalısınız; bunu iyice düşünün.
Ben şöyle düşünüyorum: Görümceye ya da aile içi herhangi birine borçlu olmak, bankaya borçlu olmaktan iyidir. Aileyle konuşabilirsiniz, herkes zaten durumun farkında. Kredi çekerek daha ucuza kapatmış olmayacak bnc. Sadece işin içine banka ve faiz girecek. Görümcesi anlayışlıysa bnc gerek yok. 14 çeyrek de sen ona, az değil gerçekten. Ama yapılabilir. Ama kredi çok başka bir dünya bana göre.
Bana mantıklı geldi açıkçası. En azından borçlu kalacağı görümcesi değil banka olacak. Görümcesine her ay bir çeyrek yapıp verecek olsa bile mırın kırın edilip ben sana taksit taksit mi verdim denir, denir de denir. Hiç milletin ağız kokusunu çekmeye gerek yok
Yani ortalama 160-170 bin kadar borcu ben kafa taslak öyle hesapladım. şu an bu parayı kredi çekse 2 yıl geri ödeme ile 350 bine yakın ediyor. Burada kritik nokta ablan borcunu peyder pey kısa vadede ödeyebilirse öyle yapmalı. Ama ben bu yıl sonuna kadar daha o borcu ödeyemem diyorsa kredi daha makul çünkü altın durmayacak ya da düşmeyecek bu ülkede yükselip düşen bir şey gördünüz mü hiç?
Altının cikacagi ineceği belli değil şu an için. ABD İran savaşı olsaydi altın çıkmaya devam ederdi ama o durumda şu an muallak. Dediğin gibi kredi faiz oranları yüksek. Kredi ile almak bana da pek mantıklı gelmiyor. Bazı bankalar yeni müşterilere belli bir miktar faizsiz kredi ek hesap ya da kredi kartina nakit avans veriyorlar. Onlar denenebilir aslinda. İki farklı bankadan öyle kredi alınsa hemen hemen altınları alabilir.
Madem öyle bir durumun var geçenlerde altın düştüğünde almalıydın olabilirdi.
ama şimdi bekle muhtemelen pazartesi altın biraz yükselebilir malum İran ABD tetikte çok riskli bir dönem bilerek yapılan bir güvensizlik ortanı var:
diğer tavsiyemde sıfır faizli kredi veren bankalardan küçük küçük rakamları çek en azından sıfır faizle çekersin tabi vadeleri kısa odeyebeilceksen aylık taksitlerini.
Sıfır faizli kredi kovalasın ben bu şekilde 150.000₺ yakın kredi çektim 0.99 ya da 0 faiz İng finansbank ziraatbankası ve denizbanka başvurabilir. Findeks puanı yüksek olması şartı var. Ödemeleride düzenli olucak
görümcesi borç için sıkıştırıyorsa veya borç üzerinden uzun zaman geçtiyse tek çare kredi çekmek gibi duruyor ama görümcesi kabul edecekse ve ablanın da aylık geliri varsa her ay altın alıp vermesi mantıklı
Benimde. 8 ceyrek var borcum ama krediye bulasmadim. odeyebildigim kadar fazla alip odersem daha iyi olur. Bence cekmeden fazla yaparak odeyeblrse odesin.
Bu zamanda birisine borç vermek için keriz olmak gerekir. İyi almış ablan borç.
Nerden tutarsan tuhaf
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
4 ay
Bundan sonra fazla yükselmez, ilk yükselme aşamasında olsaydı olabilirdi. Şimdi o şekilde kal kredi çekme. 10 bin tl lik kredi için yılda 15 bin ödersin, 10 binlik altın ise 15 bin zor olur.
Borcu borçla ödemek ülkemizin gerçeği oldu maalesef eğer altının daha da yükseleceğini düşünüyorsanız bir seçenek olabilir ama faizlerin önümüzdeki aylarda düşeceği bilinirse yüksek faizden kredi çekmek te risk olacak
Faiz oranları %3.5 civarında ödeyeceği rakam 12.5x12+25=yaklaşık 175 bin. 15 bin dosya masrafı ve komisyon. Çekmesi gereken tutar 190 bin. 12 ayda 255000 olacak
Merhabalar, detayda yazdıklarınıza ben de katılıyorum ve sizin de dediğiniz gibi kredi faizleri şu an çok yüksek ve bu faiz oranlarıyla kredi çekmek, borç sorununu daha da pahalı bir hale çevirebilir ancak faiz oranları daha düşük olsaydı belki bu düşünülebilirdi.
Haklısıniz, bana da öyle geliyor işte ve hiç mantıklı bir çözüm yolu değil , teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık 🙏🌺
Rica ederim :)