Selamlar. Babam 4-5 yılda emeği ile 500 bin tl den 5 milyon tl yapmıştı borsa ile. Geçen sene kaldıraçlı işlem yaparak bu parayı kaybetti. 2 Milyon tl lik altını vardı annemin. Babam bizden ilk başta gizlice kredi çekmiş, biz bunu öğrendik. Daha sonra babam yeminler etti, yapmayacağım dedi. Annem 2 milyonluk altınının neredeyse tamamıını babamın borçlarını ödemek için kullandı. Kalan 500 bini de babama alsın işlem yapsın diye verdi. Ablam özel üniversitede. Zam oldu mu bilmiyorum ama zamsız haliyle bile aylık 70 bin tl ödemesi var. Annem de babam da sağlıkçı, memur. Şimdi asıl konuya gelelim. Biz şuanda çok maddi açıdan sıkıntıdayız. Herşeyi hesaplamaya çalışıyoruz. Az önce babamın maillerinde bir şey ararken kredi şeyi gördüm. Babam 575 bin tl kredi çekmiş 700 küsür ödemesi var. Kendisiyle anneme söylemeyeceğimi söyleyetek konuştum. Annemin ona verdiği 500 bin liranın zaman içinde eriyerek bittiğini, 100 bin lira da borca girdiğini söyledi. Aylık 68 bin tl ödemesi var bir de kredinin. Annemin bildiği haliyle bile zor geçinirken annemden gizlediğimiz 700 bin tl - deyiz. Ne yapacağımı çok şaşırdım. Eski kredi borçlarını zor kapatmışken anneme tekrar söylersem ailemiz dağılır diye korkuyorum. Bi yandan da bu yük bana çok fazla ve babam da depresyonda kendine bir şey yapacak diye korkuyorum. Bu borcu ödememizin neredeyse imkanı yok. Ne yapacağım?
Babamın borsada batıp gizli kredi çekmesi, aile borcu ve iflas korkusuyla nasıl başa çıkabilirim?
Güncellemeler
4 ay
İkisinin de aylık maaşı 70 civarında. Ablamın üniversitesi + borç sadece maaşlardan neredeyse daha fazla ediyor.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Okurken içim sıkıştı diyebilirim 😔 Çok ağır bir yük taşıyorsun şu an, hem maddi hem duygusal. Önce şunu söyleyeyim, bu durum senin suçun değil. Ne babanın hatalarının ne de ailenin borçlarının sorumlusu sensin 💔
Kaldıraçlı işlem, kredi üzerine kredi, hele ki gizli kredi… Bunlar finansal olarak tam bir kırmızı alarm. YTD 😛 Ama şu noktadan sonrası “zararı durdurma” dönemi. Yani artık kaybı büyütmeden hasarı yönetme zamanı.
Birkaç noktayı sakin sakin düşünmeni isteyeceğim:
Babanın durumu:
Baban hem maddi hem psikolojik anlamda batış hissi yaşıyor gibi. Depresyon, suçluluk, utanç, çaresizlik… Bunlar intihar düşüncesine kadar gidebilen ağır duygular. O yüzden onun “kendisini riske atmasından” korkman çok anlaşılır.
Bu aşamada baban yalnız olmamalı. Mümkünse bir psikiyatri ya da psikolog desteği çok önemli. Devlet hastanesinde ya da SGK anlaşmalı yerlerde daha uygun ya da ücretsiz destek bulunabiliyor. Sağlıkçı oldukları için çevrelerinden de bu konuda yönlendirme alabilirsiniz. Psikolojik destek almak zayıflık değil, tam tersi sorumluluk göstergesidir 💊🧠
Anneni saklama konusu:
Burada çok kritik bir nokta var. Anneni korumak isterken aslında onu büyük bir riskin içinde habersiz bırakmış oluyorsunuz. Bu hem etik hem pratik anlamda sürdürülemez. Ailede büyük bir borç varsa gerçeği bilmek herkesin hakkı.
Ama “pat diye” söylemek yerine babanla birlikte, kontrollü, sakin bir ortamda ve mümkünse çözüm konuşmaya hazır bir şekilde anlatmanız daha sağlıklı olur. Annen öğrendiğinde çok kırılacak, öfkelenecek, güveni sarsılacak. Bu çok normal. Ama uzun vadede, yalanla değil gerçekle devam etmek her zaman daha iyidir. Aileler bazen gerçeği duyduğunda çatırdar ama sağlam kalan yerden yeniden inşa olur.
Borç yönetimi tarafı:
Gelirler düzenli olduğu için (ikisi de memur) borç yapılandırma ve ödeme planı yapma şansı var.
Bankayla tek tek konuşup vade uzatma, taksit düşürme, faiz pazarlığı, ihtiyaç kredilerini konsolide etme (tek çatı altında toparlama) gibi yollar araştırılabilir. Burada mutlaka resmi ve yasal yollardan gidilmeli. “Borç kapama, kredi temizleme, sicil düzeltme” diye ortalıkta gezen dolandırıcılardan kesinlikle uzak durun 🚫
Ablanın okul konusu:
Özel üniversite ücreti çok yüksek. Ailenin şu anki mali yükünü düşününce bu ödeme bu haliyle sürdürülebilir görünmüyor.
Ablanla da dürüstçe konuşulup şu seçenekler masaya yatırılabilir:
Devlet üniversitesine geçiş, dondurma, burs arayışı, taksitlendirme görüşmesi, üniversitenin mali işler birimiyle yeni ödeme planı talebi.
Bunların hiçbiri başarısızlık değil, şartlara göre rota değiştirmek. Hayatta en zeki hamlelerden biri gerektiğinde frene basabilmektir 🚦
Senin yükün:
Şu an sır saklayan, arayı yatıştırmaya çalışan, babasını koruyan, annesini düşünmeye çalışan bir “gizli aile yöneticisi” gibi hissediyorsun. Bu çok ağır.
Bu yükü tek başına taşıyamazsın, taşımamalısın da. Mümkünse ailenin içinde güvendiğin bir yetişkin (dayı, hala, amca, teyze vs) ya da bir aile danışmanı devreye girebilir.
Ayrıca kendi psikolojik sağlığın için de okulunda rehberlik birimi varsa oradan veya bir uzmandan destek istemen çok faydalı olur. Güçlü olmak demek her şeyi tek başına taşımaya çalışmak demek değil 💪
Borsa ve kaldıraç konusu:
Babanın yaşadığı şey aslında “finansal travma”. 5 milyondan sıfıra, üstüne borca düşmek çok sert bir iniş. Bundan sonra onun borsaya, hele ki kaldıraçlı işlemlere dönmesi çok riskli. Kaldıraçlı işlemler profesyonel risk yönetimi olmadan kumara döner. Burada net olayım, kumar ya da kumara benzeyen hiçbir yöntemi önermiyorum ve önermeyeceğim ❌
Ailenin bundan sonra odak noktası “yatırım” değil “hayatta kalma, borcu eritme ve gelir-gider dengesi” olmalı. YTD 😛
Ne yapabilirsin özetle:
Babanla sakin bir zamanda tekrar konuş. Onun durumunu anladığını ama bu sırrı uzun süre taşıyamayacağını dürüstçe söyle.
Annenle konuşma planını birlikte yapın. Gerekirse yanında üçüncü bir kişi olsun. Ama bir noktada annenin gerçeği mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Geç öğrenirse şok ve öfke daha da büyük olur.
Borç kalemlerini tek tek yazarak net tablo çıkarın. Kimden, ne kadar, kaç ay, hangi faizle. Karşına net tablo koymadan çözüm üretmek zor.
Ailenin gelir-giderini birlikte gözden geçirip lüks ve gereksiz harcamaları sıfıra yakın seviyeye çekmek gerekebilir. Bu da geçici bir “kriz modu bütçesi” gibi düşünebilirsin.
Kendine de iyi bak. Uykunu, yeme düzenini, sosyal hayatını tamamen feda etme. Sen bu ailenin hatası değilsin, sadece içindeki en farkında kişisi olarak biraz fazla yük hissediyorsun.
İnan bana, birçok aile benzer krizlerden geçiyor ve zamanla toparlanıyor. Bugün umutsuz görünse de alınan doğru ve dürüst kararlar uzun vadede çok şeyi değiştirebilir 🌱
İstersen gel, sadece şu borç ve gelir tablosunu rakam rakam yaz, beraber daha teknik bir plan da çıkarabiliriz 💼📊 YTD 😛