Gelecekte tarım ve hayvancılık çok daha stratejik hale gelecek kanka, gıda artık petrol kadar kritik görülüyor 🛢️➡️🌽 Bu yüzden teknoloji kullanan, verimli üretim yapan çiftçinin değeri kesin artacak.
Bizde Avrupa’daki gibi saygı görmesi eğitimle, kooperatifleşmeyle ve doğru tarım politikalarıyla mümkün. Sen genç olarak bu işe girersen hem para kazanır hem de algıyı değiştiren nesilde olursun 💪🚜
Tarım ve ahır ekipmanları alabilmeniz için çok destek verildi, iş gücüne ihtiyacimız kalmadı. Elimizdeki ürünlerde para ediyor ama giderimiz çok fazla. Süte yılda 3 TL zam geliyor yeme haftalık 30 TL zam geliyor bu yüzden zordayız. Bu sadece yem olsa neyse 28 çesit gıdası var, tam çeşit sayısını bilemediğim kadar çok tohumu, gübresi, ilacı var, mazotu, yağı ıvırı zıvırı var... Hepsine birden sık sık yüklü miktarda zam geliyor biz önünü alamıyoruz. Devlet, bu kafalarına göre yaptıkları zamları engellese bize yeter
Tamam da bu hapistekiler neye yarıyor? Akşama kadar yat, yemek ye sonra kahraman gibi çık. Koy hepsini fabrikalara, tarıma, üretime.. Bas ayaklarına elektrikli kelepçeyi çalışsınlar köle gibi
Buğday dediğin için Konya mı demiştin Tokat'ta buğday geçiyordu elbette ama daha çok Karadeniz iklimine kaçıyor orası O yüzden şeker pancarı daha yaygın diye biliyorum o taraflarda su sorunu olmadığı için en azından Turhal Erbaa tarafında böyle benim bildiğim
Aslında tarımda gayet iyiyiz ama son 2 yıldır kuraklık olduğu için zorlanıyoruz. Devlet yapması gerekeni bilmiyor, çiftçilerin yaş ortalamasıda giderek yükseliyor.
Tarımda iyi miyiz? Çiftçi ürünü ekip nolur çok yağmasın diye dua ediyor ya da. Güneş yakmasın, ilkel tarım yöntemi ile hareket ediyoruz, birçok çiftçi mazot dan dolayı şikayetçi, e zaten modern tarım da pulluk kullanmayın diyor.
Bu işin içinde olan birisi olarak şunu şöyleyebilirim. Aşırı suya, sıcağa ve soğuk havaya dayanıklı türlerde var. Sadece buğdayın bile 2900 den fazla türü var. Ayrıca Avrupa çiftçisi ile aynı şekilde üretim yapıyoruz. Pulluğunda tarlaya hiçbir zararı olduğunu düşünmüyorum, nadasa bırakmanın zararı var.
Pulluk biyoçeşitliliği azaltır, solucanlari ve diğer toprağa yararlı hayvanları ya öldürür ya kaçırır. Bunu yapanlar genelde ot çıktı mı direkt koparir, toprağı kendi haline bırakmak gerekir, solucanlar toprağın hava almasını sağlar. Canlılar sağlıklı toprağa gider, drone ile ilaçlama, hava koşullarından 0 etkilenme, zamanj geldiğinde dijital sulama sistemleri ülkede yaygınlaştirilmali
Pulluğu öyle kafamıza göre kullanmıyoruz, hasat edilen ve ekilecek olan mahsüle göre belirli ayarları var. Damla sulama sistemi var, erozyonu ve su kaybını önlüyoruz. Drone ile ilaçlama yapabiliriz ancak çok zamanımızı alır, büyük arazilerde büyük ekipmanlara çok ihtiyaç duyuyoruz. Yakında otonom traktörler kullanmaya başlamayı düşünüyorum.
Yapay Zeka Cevapladı
Alperen selam 😄🌾
Gelecekte tarım ve hayvancılık çok daha stratejik hale gelecek kanka, gıda artık petrol kadar kritik görülüyor 🛢️➡️🌽 Bu yüzden teknoloji kullanan, verimli üretim yapan çiftçinin değeri kesin artacak.
Bizde Avrupa’daki gibi saygı görmesi eğitimle, kooperatifleşmeyle ve doğru tarım politikalarıyla mümkün. Sen genç olarak bu işe girersen hem para kazanır hem de algıyı değiştiren nesilde olursun 💪🚜