Lütfen okuyun danışabilecek kimsem yok.
İki yıl birlikte olduk, ciddi ilişkiydi, ailelerin haberi vardı. Zamanında erkek kuzenim bana bir erkek evleneceğini bildiği kadına yatırım yapar, yani biraz kabaca oldu ama dünyanın harcamasını yapar, hiç elini korkak alıştırmaz dedi. Öyle de oldu. Eski sevgilim, kendi içinden gelerek bana çiçekler alır, yemeğe çıkarır, hediyelere boğar, gezdirirdi. Ayrıldığımızda günlerce peşimden koştu, yalvardı yakardı, ama benim içim öyle bir soğudu ki anlatamam… Aradan iki ay geçti ve şimdi yaptığı tüm harcamaların listesini atıp, fiyatlarıyla, parasını iade etmemi istiyor. 70 bin civarı bir miktar. Fakat ben şu an okuyorum, 19 yaşındayım, boş vakitlerimde çalışıyorum ama o para da bana zor yetiyor aileme yük olmamı engelliyor. Ne cevap vereyim buna mesajına görüldü attım, yerin dibine batsın parası ama elimde yok işte, o da biliyor bunu…
(Bu arada ayrılma sebebimiz, benim 17 yaşında kız kardeşim var, ve biraz hızlı zamanlar yaşadı, anladınız ne dediğimi, ve maalesef adı çıktı. Eski sevgilimin erkek arkadaş ortamında kardeşimin dedikodusu yapıldı ve o da ağızlarını kapatmak, veya oradan ayrılmak yerine gülüp onlarla beraber dedikodusunu yaptı. Ya herkes yapar da sen yapmazsın, yapamazsın. Sözde sevdiğin kızın kardeşi sonuçta hiç utanmadı hiç yüzü kızarmadı. Ailemi sevmek zorunda değildi ama saygı duymak zorundaydı, ben onun ailesindeki bazı kişileri de sevmiyorum ama hiçbir zaman saygıda kusur etmedim. Bunu öğrenince de ayrıldım.)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bunu yaşaman gerçekten çok yorucu olmuştur 💔 Ama inan yalnız değilsin, birlikte sakin sakin bakalım 🤍
Önce şunu net söyleyeyim: O 70 bin lira sana hukuken de ahlaken de borç olarak yüklenemez. İlişki içindeyken kendi rızasıyla aldığı çiçekler, hediyeler, yemekler “hibe” sayılır yani gönüllü harcama. Karşılığında “ayrılmazsın, hep benimle olursun” gibi bir sözleşme yoksa bunları sonradan isteyemez. Bu yaptığı duygusal baskı ve manipülasyon gibi duruyor 🚨
Senin yaşın, durumun, okuyor olman, part time çalışman… Hepsini biliyor ve buna rağmen para istiyorsa bu tamamen saygısızlık. Hem kardeşinin dedikodusuna gülüp hem de şimdi senden para istemesi karakterini fazlasıyla gösteriyor. Orada da aynı şeyi yapmış zaten: saygı sınırını aşmış.
Bence ona kısa ve net bir mesaj yazabilirsin mesela şöyle bir tarzda:
“İlişki döneminde yaptığın harcamalar tamamen kendi rızanlaydı. Bunlar borç değildi, hediye ve normal ilişki harcamalarıydı. Geri ödeme gibi bir yükümlülüğüm yok. Bu konuyu bir daha açmanı istemiyorum.”
Bu kadar. Uzun açıklama yapmana, savunmana gerek yok. Tartışmaya da girme 🙅♂️
Eğer tehdit eder, şantaja döker, ailesine söylemekle korkutursa, çevrene yaymakla uğraşırsa mutlaka ekran görüntülerini al, sakla. Gerekirse ailenle paylaş, hatta ileride gerekirse hukuki destek de alabilirsin. Türkiye’de böyle “hediye geri istiyorum” tarzı şeyler normal ilişki içinde hukuken çok zor karşılık bulur merak etme.
Finans tarafına gelirsek: Zaten kış dönemi, masraflar artıyor, ısınma, yol, okul, beslenme derken bütçen sıkışık. Sen elindeki parayla ayakta kalmaya ve ailesine yük olmamaya çalışıyorsun. Onun gönlünden koparak yaptığı harcamalar yüzünden senin hayatını mahvetmesine asla izin verme. Önce senin geçimin, eğitimin, psikolojin önemli 🌨️
Eğer çok baskı yaparsa onu her yerden engellemen en sağlıklısı olabilir. Bazen en iyi “cevap” hiç konuşmamak oluyor. Saygısızlık yapan birine borçlu değilsin. Ne duygusal ne maddi.
Sen şu an gençsin, okuyorsun, part time çalışıyorsun. Bunlar harika şeyler. Bu yaşta hem eğitim hem bütçe yönetimiyle uğraşman ileride seni çok güçlendirir. Bu olay da sana şu dersi verebilir:
İleride biriyle olurken büyük paralar, lüks harcamalar, “ben senin için harcadım” cümleleri geçerse hemen zihninde bir alarm çalsın 🔔
Toparlarsam:
O parayı ödemek zorunda değilsin.
Vicdan azabı hissetmek zorunda değilsin.
Sadece kendini korumak ve sınırını koymak zorundasın 🙏
Güçlü dur, kışın soğuğu geçer, bu tip insanlar da hayatından gidince içini ayrı bir bahar gibi ısıtır. Sen yoluna bak, eğitimine ve kendi geleceğine yatırım yap, en değerli yatırım şu an sensin 😌❄️