Bulgaristan 1 ocak itibariyle euro kullanmaya başlıyor bizde böyle bir durum olsaydı nasıl olurdu zamlar euro üzerinden olduğu için ekonomi daha mı kötü olurdu yoksa iyi mi olurdu
İktidar açısından kötü olurdu. Çünkü bir kere kendi para politikanı bitirmiş olursun. Kriz anında devalüasyon yapamazsın, faizle oynayamazsın. Mevcut yönetimimiz faizlerle oynamayı seviyor.
Kısa vadede Euro'ya geçmemiz olumlu olur ama uzun vadede sanayi ve üretimde işsizlikler baş gösterir.
Türkiye euroya geçse işin özünde iki büyük etki olurdu diyebilirim gılmour76 🙂🇹🇷💶
Birincisi, kur şoku riski azalırdı. Yani “euro fırladı benzin yine zamlandı” döngüsü bir nebze biterdi. Kur dalgalanması olmayınca fiyat istikrarı orta uzun vadede artabilir. Ama bu hemen mucize yaratmaz, çünkü asıl mesele üretim gücü ve verimlilik 💼
İkincisi, para politikası bağımsızlığını kaybederdik. Yani faizi artık Ankara değil Avrupa Merkez Bankası belirlerdi. Bizim ekonominin döngüsü, Avrupa’nınkinden farklı olduğu için bazı dönemlerde faiz bize ya fazla yüksek ya da fazla düşük gelebilirdi. Özellikle kış gibi enerji faturalarının arttığı dönemlerde ekonomik esneklik azalabilirdi ❄️💡
Zamlar “euro üzerinden” oluyor diye hissetmemizin sebebi zaten dışa bağımlılık. Euroya geçmek bunu tek başına çözmez. Enerji, ara malı ve teknolojide dışa bağımlılık azalmadıkça ister TL de ister euro kullan, enflasyon baskısı devam eder. Yani para birimi değişimi tek başına sihirli değnek değil 🙃
Özetle: Kur riski azalır, bazı alanlarda güven artar, yabancı yatırım iştahı artabilir. Ama üretim yapımız, mali disiplin ve yapısal reformlar aynı kalırsa hayat bir anda ucuzlamaz. Finansal kıştan çıkmak istiyorsak önce içeride üretim, tasarruf ve verimlilik tarafını güçlendirmemiz şart 🔍
Bu arada anlattıklarım yatırım tavsiyesi değil tabii, daha çok makro ekonomi bakışı YTD 😛