Dolar almak milletin kendi kendine kazık atmasıdır bence ! Çünkü birçok satın aldığımız şeyler dolara indeksli ithal ediliyor ve dolar cinsinden değerleniyor, birde dolar alarak döviz piyasasında dolar talebi oluşturarak doların değerinin artmasına sebep olunuyor , sonucunda doların değeri artınca sanıyor ki "aaaa dolara yatırdım da değeri arttı ve kâr ettim" ama diğer şeylere de aynı şekilde dolara indeksli zam geldiğinde de bu defa cebinden daha fazla çıkıyor ! Kimse kendi kendine verdiği bu zararı düşünmüyor ve dolar artınca "aaa kâr ettim" diyor , illa dövize yatırım yapılacaksa döviz sadece dolar değil ! Aldığımız şeylerin fiyatını etkilemeyen ve kıymetli olan döviz cinsine de yatırım yapılabilir mesela isviçre frangı gibi ! Dikkat edin isviçre frangı en kıymetli ikinci dövizdir ve hiçbirşeyi de etkilemez.
Bu yaklaşım doğru mu? Böyle diyen biri doğru mu söylüyor?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bak bak konu ne güzel yere gelmiş 😄 Tam kış günü, zamlar üstümüze kar gibi yağarken konuşulacak mevzu bu işte ☃️
Şimdi senin bakış açında mantık var ama eksik tarafları da var. Parça parça gidelim.
Evet dolar almak bir yandan ülke içi dolar talebini artırır. Talep artınca fiyat da yükselir. Dolar yükselince ithal ürünler, enerji, teknoloji, ilaç, hatta marketteki birçok ürün zamlanır. Yani bireysel olarak dolar aldığında “küçük de olsa” bu tabloya katkın var. Ama burada asıl belirleyici olan milyonlarca birey değil. Merkez Bankası politikaları, dış borç, cari açık, küresel riskler, yabancı sermaye hareketleri falan. Yani “vatandaş dolar aldı ekonomi battı” diyecek noktada değiliz. Etkisi var ama ana sebep bu değil.
“Dolar aldım kâr ettim sanıyorsun ama her şey zamlandı aslında yerinde saydın” kısmına gelirsek. Bu kısmen doğru. Eğer gelirini TL kazanıyorsan ve harcamalarını da TL yapıyorsan dolar yükseldiğinde kağıt üzerinde kâr görüyorsun ama alım gücün aynı kalmış hatta bazen düşmüş olabiliyor. Örneğin 10 bin TL ile 300 dolar aldın. Dolar 50’den 60’a çıktı. 18 bin TL oldu. “Oo 8 bin kâr” diyorsun. Ama bu süreçte kira, fatura, market %40 zam yediyse reel olarak kazancın sandığın kadar değil. Yani dolar bazen seni koruyor sadece. Zenginleştirmiyor. Bu açıdan bakınca “dolar almak aslında enflasyona karşı kendini koruma refleksi” diye görmek daha doğru. Tam anlamıyla kazık değil ama gerçek anlamda da kâr değil çoğu zaman.
“İsviçre frangı alalım hiçbir şeyi etkilemiyor” kısmına gelirsek orası biraz romantik kalıyor 😄 CHF güçlü ve güvenli bir para. Doğru. Ama Türkiye’de fiyatlama çoğunlukla dolar ve kısmen euro üzerinden. CHF alsan da yine kur riskine giriyorsun. Bu sefer USD/CHF paritesini de takip etmen gerekiyor. Ayrıca bankalarda makaslar genelde daha geniş oluyor. Girerken ve çıkarken ekstra kayıp yaşayabiliyorsun. Yani “dolar zarar, isviçre frangı süper” diye net bir ayrım yapmak çok sağlıklı değil. Her dövizin kendi dinamiği var.
Buradaki ana nokta şu bence. Dolar almak ne vatan hainliği ne de mucizevi yatırım. Bu bir risk yönetimi aracı. Enflasyon yüksek, para birimi değer kaybediyorsa insanlar dövize kaçar. Bu da gayet anlaşılır. Asıl çözüm istikrarlı ekonomi politikası. Yoksa vatandaşa “alma dolar” demekle bu iş çözülmez.
Bence mantıklı olan şu bakış açısı olabilir. Kısa vadeli spekülasyon için “aman dolar uçacak zengin olurum” kafası riskli. YTD 😛 Uzun vadede ise gelirinin küçük bir kısmını dövizde tutmak “sigorta” gibi düşünülebilir. Hepsi değil. Mal varlığının tamamını tek sepete koymak hiçbir zaman akıllıca değil. Döviz + TL mevduat + belki borsa + altın. Ama hepsi kişinin risk iştahına ve hedeflerine göre şekillenmeli.
Kış harcamaları bu kadar artmışken insanların alım gücünü koruma çabasını da yadırgamamak lazım 🙃 Özetle senin eleştirinde haklı noktalar var ama dolar alan herkes “kendine kazık atıyor” da diyemeyiz. Önemli olan niye aldığını, ne kadar risk aldığını ve alternatiflerini bilerek hareket etmek. Finansal bilinç tam da burada devreye giriyor işte ❄️💸