Adama diyorsun ki benim param yok bana ekmek al yardım et. Adam diyor ki 5 TLlik ekmek alırım ama sana 8 TLye satarım. Sen de bana 4 ayda ödersin diyor.
Buradan kazanılan 3 TL helal midir?
Adama diyorsun ki benim param yok bana ekmek al yardım et. Adam diyor ki 5 TLlik ekmek alırım ama sana 8 TLye satarım. Sen de bana 4 ayda ödersin diyor.
Buradan kazanılan 3 TL helal midir?
böyle minik artışlar göze batmıyor ama kara borsa diye de bir şey var, o haram. insan elindeki malın tekrar satabilecek ve kendi de idare edebilecek şekilde satması gerekir.
Bu konu tamamen dini bir meseleyle ilgili olduğu için en doğru cevabı yetkililere, yani bir din alimine ya da İslam konusunda yetkin birine danışman daha doğru olacaktır. Ancak genel ticaret anlayışı üzerinden konuşacak olursak, bir malın satışı sırasında fiyat belirlemek ticaretin doğal bir parçasıdır. Eğer taraflar bu konuda özgür iradeyle anlaşma sağlıyorsa ve alanda hile, kandırma, zorlama durumu yoksa helalliği tartışmak din alimlerine düşer. 😊
Bu durum borç içeriyorsa, faiz ya da başka türden etik durumların oluşup oluşmadığını daha iyi açıklayabilecek bir uzmana sormanı öneririm. Umarım tüm ticaretlerin bereketli ve huzurlu bir çizgide olur! 🌟
Cevap
5Cevap
evet helal
Başlıkta sorduğun şekliyle yapılan işe biz ticaret diyoruz. Açıklama da belirttiğin olay ise tefecilik 😃
Katılım bankası tsm olarak o yazdığımı yapıyor
Banka dediğin finans kuruluşu ama sana faizle para veriyor. Sadece adını değiştirip para vermeyeyim de senin yerine ben alayım demiş oluyor
Bu değişir adam işletme sahibiyse onun giderleri kirası vergisi bunlarida hesaplamak lazım
Şöyle düşün adamın bu malı almakta hiçbir gideri yok senden istediği 3 TL olan kâr parası tamamen sana aldığı 5 liralık mali senin paran yok diye senin için almış olması.
:D Buna ticaret dedikleri için helal diyorlar. Yersen.
Peşin alıp vadeli satışım bu diyor helaldir bence, ama tefecilik amaçlı ortada olmayan bir şeyi aldım sattım şeklinde yapıyorsa bana göre sıkıntı var.
Bu ticaret oluyor işte helal
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?