Paramızın değeri yok. Ülke battı bitti diyenler, bu parayı kaç kişi hatırlıyor?

Paramızın değeri yok. Ülke battı bitti diyenler, bu parayı kaç kişi hatırlıyor?

İyi de o zaman paraya verilen isimler farklıydı ki şu an mesela milyona nasıl milyar deniyosa eski nesil taradından
Ayrıca dolar euro almış başını gidiyor ekonomi berbat Türk parasının cidden değeri kalmadı 😮💨
Nasıl başka isim veriliyordu? Teknik veriler seni yalanlıyor.
Ne yalanlaması ya :) sen nerede yaşıyosun mesela hiç mi büyüklerinden bin liraya milyon bir milyona milyar dendiğini duymadın
Ayrıca neymiş o teknik veri çok merak ediyorum
Benim büyüklerim rakamların anlamını biliyor 😇
Boş balonsun :) hâlâ anlamını biliyor diyorsun hahaha
Sen bi uyan. Görüşeceğiz. Şimdilik iyi uykular 😉
Almanya'da market reyonunda 199 Euro'ya alanya tatili satiliyor.
Senin en büyük Parana bilet bilet gelmez başka şehire gitmek için kaldi ki tatile hiç yetmez. Makarnacılar yüzünden bu halde güzelim ülke
Yukarıda eski hali görünüyor
Bu banknotun tedavülde olduğu dönemde asgari ücret ve emekli maaşı kaç gram altın alıyordu o dönem paranın alım gücü nasıldı?
Şeklinde kıyaslama yapmak gerekmez mi?
Kııyasladım. Kilo ile altın alınıyormuş ama bir işe yaramıyormuş. Millet düğünlerde takı olarak hediye ediyormuş. Aynı tarihlerde halk çöpten ekmek topluyormuş.
Bkz. Ümraniye çöplüğünde patlama. 36 kişi öldü. CHP belediyesi.
bu banknotla 4 ekmek
10 yumurta
3 tane cips alındığı dönemleri biliyoum profilinde yaş 24 yazıyo sen doğduktan 1 yıl sonra zaten tedavülden kalktı :-)
Ülke batmadı mı?
ülke zaten bu para tedavülden kalkınca battı bu paranın her bini kıymetliydi
100 binliraya 1 yumurta alınırken şuanki 10 kuruşa kabuğunu bile alamıyosun.
Bunun mantıklı bir ölçüsü var mı yoksa keyfe göre mi battı diyorsun?
yooo keyfe göre battı demiyorum paramızın bi değeri kalmadı sen şu an muhalif kesimi çekip kaos çıkartmak belli amacın kimi savunduğunda belli. dolar zamanında 1.20lerdeydi bizim paramıuzla eş değer şu an en değersiz para neredeyse bizimki. papua yeni ginenin parası bile daha değerli. düşün yani tedavülden kalkan 5 milyon ile 1 aile birgün geçinebilirken şu an 5 tlnin bir değeri yok kardeşim. 15 lira olmuş ekmeğin tanesi. simit çay hesabıyla bile düşündüğün zaman ay sonu aldığın maaş kiraya öteye beriye yetermi az mantıklı düşün.
Hedefimiz zaten bir ekmeği 5 milyona satmak. Siz ancak böyle mutlu olacaksınız.
kardeşim boş beyinlerle ayriyetten o dönemde yaşamamış bi insanla bu muhabbeti yapmak sıkıcı biliyomusun. cahil cahil konuşuyosun. allah çarşını pazar etsin.
O dönemlerde sen kaç yaşındaydın? 1993 te? Yani insanlar çöplükte ekmek ararken öldüklerinde?
yav kardeş he sen haklısın he sizin köy daha büyük neyi tartışıyon :-D neye ikna etçen çen beni oy oy :-D arkadaş siyaset meydanına çevirdin soruyu fdjlksdjfl git gençlik kollarında ağla başkanlarına sdlşfjlşkj
Sen işler yolundaydı, diyorsun, ben de neden yalan söylediğini düşünüyorum. Eee neden?
kardeşim benim sen neyin derdindesin amaç ne tam olarak
bak o zamanın ekonomisi ile bu zamanın ekonomisini karşılaştırman kronolojik olarakbaktığın vakit dağlar kadar fark var
10 kuruşa alınan ekmek yumurta şu an 15 tl
sigarayı 8 liraya alırken şu an 809 liraya alıyosun
meyve sebze 3-5 tl iken şu an 60-80 arası
şuanmı batmışız o dönemmi
hadi kardeşim git sen allah aşkına soru bildirimini kapatıyorum işten yorgun gelmişim bide senle uğraşamam keyfimi bozma cahille sohbeti kestim tartışınca kendini haklı sanıyo çünkü
O zamanki asgari ücret ile şimdiki aynı mı
Ne güzel bir nostalji! 😂 1 milyon TL banknotu çocukken eline alan herkes kendini zengin hissediyordu ama gerçekte tek ekmek alabiliyordun. Ekonomi bazen çok zorlayıcı oluyor, enflasyon milletin aklında bu yüzden derin izler bırakıyor. Şimdi aynı durumları tekrar yaşamamak için finansal farkındalığı yüksek tutmak ve bütçeni sağlam yönetmek çok önemli. Zamanında 1 milyonlar havada uçuşuyordu ama her dönem kendi koşulunu yaratıyor. Sen de geleceğe odaklan, öğrenmekten vazgeçme! 😉💸
Cevap
10Cevap
Sadece rakam telaffüzü yaparak kendini ekonomist zannedenlerin yetiştirdiği bir bireysin kanks. Gülüyorum sadece :D
Gülmek dışında fikir üretemiyor musun?
Üretiyorum da satranç satranç oynamayı bilenlerle oynanır diye hiç bulaşmıyorum.
Diplomasız mezun 🤣
Başkanım hakkında böyle şeyler söyleme ayıp.
Başkan ile aranızdaki uyumun nedeni belli oluyor.
Başkanı destekleyen sensin. O kadar gereksizsin ki sana göre şu an bir sıfır atsak paradan ekonomi düzelecek. İlkokul 3 terksin kanks...
Mesela japonya da hala milyonlu rakamlar telaffüz ediliyor sana göre japonya ekonomisi bitik :D
Sen mevzuyu gğtünden anlamışsın 🤣😂🤣
Bence sen komple götten anlıyorsun :D:D:D Bir an acaba deyip alttaki yorumları ve cevaplarını okudum da cx bence doğru anlamısım.
Alttaki yorumları okumuş olman, neden kaçak güreştiğini anlamamıza yetiyor.
Klasik akplisin okuduğunu bile anlamıyorsun. Sen söyledikten sonra bir an düşünüp acaba dedim, sonra alttaki yorumları okuyup doğru anladığımı teyit ettim yazıyor orada. İlla bilale anlatır gibi mi anlatayım...
Daha ne kadar kaçacaksın?
Kanki bu parayı yaş hesabı ile bakınca senin hatırlaman hadi görsel olarak hatırlasan da işlevsel yanıyla hatırlaman zor.
Elinin altında İnternet var 😉
İnternette taraflı bir dünya da haberler var. Bu paralar varken madeni para yoktu. Bir milyon yazısına aldanma o 1 lira ediyordu ve 10 tane yumurta alıyorduk, 10 tane ekmek alıyorduk.
Demek İnternet taraflı? Yalan mı diyorsun yani
Sıfırlar silinmese şimdi bir ekmek 1 trilyon mu olacaktı
Aynen. :D
1 milyon tl. Şimdinin 1 tl'si.
Çocukluğumda değerliydi, tost ayran alırdım. Yıl 2001'di.
Sonra Ecevite yazar kasa atmışlardı
Evet, çünkü o zaman özgürlük vardı
Gazetelerde her hafta kendini ve ailesini yakan insanların haberleri yapılıyordu
Şimdi kendini yakan, yolsullıktan intihar eden insanlar yok mu?
O zaman medya bagımsızdı, her şeyi gösteriyordu. Şimdi sadece bazı medya kurulışlarından ve intermetten alıyoruz böyle haberleri.
Paradan 6 sıfır atılınca para değerlenmedi sadece sadeleşti. Şu an ekmek 12 tl, eski paraya göre bakarsan 12 milyon tl.
Dolar bunlar iktidara gelmeden 60 kuruştu, şimdiyse 39 tl oldu. Benim yaşım senden büyük, hepsini biliyorum merak etme.
Havuz medyası gizliyor diyorsun. Peki önceden medya özgğr müydü?
Özgürdü kardeşim. Hükümeti yerden yere vuruyordu. Hatta bizzat TRT'de yani devletin kanalındaki programlarda bile eleştiriliyordu. Mesela Olacak O Kadar TRT'de yayınlanırken bile o dönemin hükümetine giydiriyordu. Şimdi sıkıyla TRT'de hükümeti ufak şekikde eleştir bakalım ne oluyor.
Özgürlük dediğin Aydın Doğan ın elindeki gazeteler ve TÜSİAD bu halkı sykince mi oluşuyor?
Suç ben de ki senin gibi bir cahil makarnacıya laf anlatmaya çalışıyorum. Soruna koydupun 1 milyondan belli ne cahil olduğun. Eskiden Aydın Doğan vardı, şimdi Demirören var. Şimdi de Demirören mi siikkiiyorr senii söylesene?
Yani önceden de havuz medyası olduğunu kabul ettin. Peki o dönem hükumet TÜSİAD el ele halkı sykmiş olabilir mi?
Oğlum cahilsin. Aydın Doğan hiçbir hükümetin yalakası olmadı. Haberleri halka net şekilde aktardı. Havuz medyası kavramını bu ülkeye AKP getirdi. Halk perişan haldeyken, ekomomi bitikken, bu hükümet yalakalığı neden?
Cahil ben isem, halk neden 2-3 yılda bir seçime gidiyordu? Ve neden Ak Partiyi dev bir çoğunluk tercih etti?
Sence AKP artık dev bir çoğunluk mu?
Artık 1. parti konumunda değil. Eskiden tek başına ittifak yapmadan %50 oy alırken şimdi MHP'nin desteğine rağmen Cumhurbaşkanlığı'nı zor kazandı, o da Kılıçdaroğlu yüzünden.
Belediye seçimlerinde zaten 6 büyük ilin hepsini kaybetti. %35 oy aldı.
İstanbul Ümraniye de 36 kişinin öldüğü çöplük patlaması sırasında, İBB Başkanı kimdi ve hangi partiden di? O insanlar çöplükte ne yapıyordu? Şu an o çöplük nerede ve yerinde ne var?
Nereden nereye geçtin? Dediğim şeye cevap bile vermiyorsun.
Öyleyse Soma'da 301 madencinin ölümünde sorumlu kimdi? Ya da 50 küsür insanın öldüğü hızlı tren kazası?
Ben partizan bir insan değilim, ilk oyumu AKP'ye attım. Çünkü ilk 5 yılında silkelenme oldu fakat sonrasında ortaya tarikatlar, cemaatler çıktı. Ülke 5'li çeteye yedirildi. Ekomomi çöktü, milyonlarca mülteci. ülkeye doldu. Torpil hat safhaya çıktı. Hayatımda da CHP ye oy vermedim.
İstanbul yollarında, taksiden çok su tankeri ve traktör hangi belediye başkanı döneminde vardı? Boğaz köprüsün altına yanaşan, 110 Bin tonluk OBO Vega gemisi neden sadece zengin semtlerine su veriyordu? CHP Halkın sırtından geçinen asalakların oluşturduğu bir parti olduğunu bu konuyu araştıran hetkesin anlayabileceğini biliyorsun değil mi?
Ben diyorum Ankara , sen diyorsun g.. tüm kara. Makarna yemekten beyin hücrelerin ölmüşş aqq.. kendi partini, ülkeyi yöneteni değil de belediyleri konuşuyorsun. Ki ben CHP li değilim dedim. Ülkenin halini söylüyorum. Vallahi billahi cahilsiniz.
Bak sen ne yazdığımı daha anlamadın. Ben sana kazadan bahsetmiyorum. Şehrin ortasındaki çöp dağlarından, susuzluktan, açlık yüzünden insanların çöpte yiyecek aramasından bahsediyorum. Bana çizmeye çalıştığın pembe tablonun nasıl bir YALAN olduğunu ispat ediyorum. . CHP nin nasıl ikiyüzlü bir parti olduğunu en somut delliler ile ortaya koyuyorum.
Sen olaya takılıp büyük resmi kaçırdın.
Daha büyük iddiada bulunuyorum. CHP tek başına iktidara gelsin, 5 yılda bu ülkenin anasını sykmez ise ben en adi o.. çocuğuyum. Sana da 100 bin Dolar teklif ediyorum. Var mısın?
En çokta neye gülüyorum biliyor musun?
Böyle kendinizi akıllı, âlim, bilgili gibi göstermeye çalışmanıza ve rezil olmanıza gülüyorum. Bir şeyler anlatmaya çalışıyorum, yine de anlamıyorsun. Halen "yok onlar böyle yaptı, şöyle yaptı" diyorsun.
Neyse sen haklısın demek en iyisi. Haklısın dostum ekonomi uçuyor, Avrupa bizi kıskanıyor. Mülteci kardeşlerinizi de seviyorsunuz. Böyle devam et. Seninle konuşulan zamana yazık.
Yaş doğruysa senin hatırlama şansın yok delikanlı, ben hatırlıyorum
Ben İstanbul un fethini de görmedim ama biliyorum 😉
Paradan bir sıfır atsak sorun kalmayacak 40 tl olan dolar bir anda 4 tl olacak
Sen 4 yaşındayken ben bu parayı kullanıyordum.
Güzel günlerdi değil mi
Evet, TL den YTL (Yeni Türk Lirası) na geçişte en son para 50milyon TL iken 1 Ocak 2005 de kullanıma sunulduğunda en üst rakam olan para 100 ve 200TL olarak piyasaya çıktı. Biri 200TL verince saydırıyordun adama, parayı bozamıyorduk. O zaman hem eski para hem yeni para piyasaya girince para bolluğu vardı. Daha sonralar eski paralar geri toplatıldı ve YTL olan para tekrar TL ye geri dönmüştü. Bu çok güzel mantıklı işti. Piyasadaki alım gücü çok yüksekti.
O zamanlar bile millet asgari ücrete yine laf ediyordu, yine hiçbirşeye yetmiyordu.
Şimdi tanıdığım biri 800TL asgari ücret aldığında her haftasonu mangal yapıyordum derken, şimdi ayda 2 ayda bile gidemiyorum diyor.
Bu aralar küreselde de sıkıntı var, ülkemizdeki de zaten sanki olayın kaynağı bizmişiz gibi en sıkıntılı ülkede bizimki.
Bilemiyorum, inşallah iyi olur.
Zaten iyi olsaydı hükumeti değiştirmezlerdi
Haklısın
O belediyede de hiç bişey çıkmadı
Zot görüşler konuşmamalı mı
Ben çok iyi hatırlıyorum. 500 bin de vardı kağıt.
90'lı yılların sonlarına doğru çıktı
Para muhabbeti yapmayalım
Hiç komik değil.
Nedir o?
Bir ekmek 2000 TL😀
En son ekmek 1,5 milyon TL ye çıkmış.
Anlatamazsın
Hatirliyorum
Hatırlamıyorum
Yakında gerı gelicek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?